- Ekonomi
- 15.05.2025 16:54
Bakanlıktan dökme zeytinyağı ihracatı yasağının yeni sezon öncesi kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Başkan Er, bu tip ani yasakların Türk ihracatçısının prestij ve imaj kaybına sebebiyet verdiğini söyledi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dökme zeytinyağı ihracatına getirilen yasak devam ediyor. İhracatçılar söz konusu kısıtlama nedeniyle mevcut müşterilerini diğer üretici ülkelere kaptırdı. Sektör, kısıtlamanın devam etmesi durumunda, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarının telafisi olmayan bir şekilde kaybına neden olacağı konusunda hemfikir. Sektörde yaşanan son gelişmeleri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, gazetemize değerlendirdi. Sofralık zeytin ihracatında rekora koştuklarını ancak yasaktan dolayı zeytinyağında hedefledikleri rakamın yarısını bile yakalayamadıklarını ifade eden Er, dökme zeytinyağına getirilen yasak gibi ani çıkışların Türk ihracatçısının prestij ve imaj kaybına sebebiyet verdiğini söyledi. Yeniz sezondan güçlü bir mahsul beklediklerini de sözlerine ekleyen Er, Ankara ile temasların devam ettiğine vurgu yaptı.
YASAK, İHRACATÇININ PRESTİJ KAYBIDIR
Dökme zeytinyağına getirilen yasak gibi ani çıkışların Türk ihracatçısının prestij ve imaj kaybına sebebiyet verdiğini ifade eden Er, bu yasakla zeytinyağı dünya rekabetinde ağır yara aldıklarını belirtti. Er, “Yasak ihracatçıları olumsuz etkiledi. Bu tip ani çıkışlar Türk ihracatçısının prestij ve imaj kaybına neden oluyor. Bu yasaklar hoş olmuyor. Müşteriden gelen her türlü teklifi ve ihtiyacı karşılamak zorundayız. Müşteri isteklerini karşılamak ve cevap vermek zorundayız. Cevap vermezsek müşteriyi kaybederiz. Böyle ciddi bir problemle karşı karşıyayız. Bu yasak dünyayla rekabet etmemizi de kısıtlıyor. Zira her boşluk kısa sürede doldurulabiliyor” dedi.
GÜÇLÜ BİR MAHSUL BEKLİYORUZ AMA…
Yeniz sezondan güçlü bir mahsul beklediklerini de sözlerine ekleyen Er, “Bu sene güçlü bir mahsul bekliyoruz. Bu güzel ve güçlü mahsullü beklerken bizim yapmamız gereken bunu çok iyi bir şekilde dünyaya tanıtıp-satmamız, yasaklamak değil” diye konuştu.
İHRACATÇININ ÖNÜ KAPATILMAMALI!
Dökme zeytinyağına getirilen ihracat yasağının sebebini bir kez daha anımsatan Er, zeytinyağı ihracatçısının da üreticisinin de önünün kapatılamamasına dikkat çekti. Er, “Ne yaparsak yapalım Türk halkının tüketeceği zeytinyağı 150-160 bin tonu geçmiyor. Biz elbette istiyoruz ki kişi başına tüketim artsın ama olmuyor. Çünkü zeytinyağı almak, tüketmek bir kültür. Türkiye’nin en doğusundan en batısına her sofrada zeytin var ama insanımız sofrasında zeytinyağı aramaz. Oysa ki bu yasak iç tüketimi destek için getirildi. Biz buna karşıyız. Zaten Türkiye’nin dövize ihtiyacı var, halkımızın da bu malı satmaya ihtiyacı varsa zeytin ve zeytinyağı üreticisinin de ihracatçısının da önü kapatılmamalı. Aksi takdirde bu bir imaj kaybı, itibar kaybı, ihracat kaybı en önemlisi döviz kaybı ve ülkenin kaybıdır” değerlendirmesinde bulundu.
ÇOK KÖTÜ BİR TABLO VAR
Er, sofralık zeytin ihracatında rekora koştuklarını ancak yasaktan dolayı zeytinyağında hedefledikleri rakamın yarısını bile yakalayamadıklarını ifade ederek şu cümlelere yer verdi: “Sofralık zeytin ihracatında herhangi bir yasaklama olmadığı için rekora gidiyoruz. Sofralık zeytin ihracatında bu sezon 100 bin ton hedef koymuştuk ve bu hedefi rahatlıkla geçeceğiz. Zeytinyağında ise sezona Kasım ayında başladık ve 65-70 bin ton ihracat hedeflemiştik ancak geçen 8 ayda bu hedefimizin daha yarısını bile gerçekleştirmedik. Bu çok kötü bir tablo. İç piyasada satışlarımızı yapamıyoruz, ihracatımız da artmıyor. Zeytinyağı ihracatımız son iki aydır geriledi, önümüzdeki aylarda da çok fazla olacağını zannetmiyoruz.”
SEZON ÖNCESİ YASAKLAR KALKMALI
Ankara ile temasların devam ettiğine vurgu yapan Er, “Bu ihracat yasağının hiç olmaması gerekiyor ama tabi devletimiz de iç piyasada fiyatlar yükselince tüketiciyi ve kendi milli malını korumak için haklı olarak böyle bir önlem aldı. Ama bakanlığımızla temaslarımız çok iyi şekilde sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan bu yasağın sezon öncesi kaldırılmasını talep ettik. Bu talebimiz doğrultusunda bakanlık da üreticimizin, ihracatçımızın sesine kulak veriyor. Türkiye’de şu anda satışı yapılabilecek 100 bin tonun üzerinde zeytinyağı var. 2-3 ay sonra yeni sezonda güzel de bir mahsul geliyor. Talebimiz yasağın kaldırılması ve ülkeye döviz gelmesi ihracatının tekrar yürütülmesi gerekmektedir” diye konuştu.