İzmir'de genç sinemacılar sektör liderleriyle buluştu

Kreatif endüstrileri geliştirmek amacıyla İzmir’de düzenlene “Turuncu Konuşalım” panelinde genç sinemacı adayları sektör liderleriyle bir araya geldi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2023 16:08
  • Güncelleme Tarihi : 13.12.2023 13:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir'de genç sinemacılar sektör liderleriyle buluştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi “Turuncu Konuşalım” etkinliği kapsamında, İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde “Ekonomiye Kreatif Dokunuş: Sinema Paneli” semineri düzenlendi. Kreatif ekonomisini büyütecek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlamak, kreatif endüstrilere yatırımı özendirmek, özgün fikirlerin çoğalmasını sağlayarak güçlü bir kreatif ekonomi oluşturmak amacıyla "Turuncu Konuşalım Etkinlikleri" kapsamında gençlerin yoğun katılımıyla düzenlenen panelde sektörün önemli isimleri bir araya geldi. Programın açılışında konuşan TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclis Başkanı Ata Kavame, kreatif endüstrilerin kültür hazineleri geniş olan, hayal etmekten uslanmayan düşünce uzaylarında büyük hikayeler senaristlerin dünya insanlarını toplum olarak dizayn ederken başvurulan en büyük muhakeme mekanizmaları olduğunu söyledi.

TÜRKİYE DİJİTAL SANATLARDA DÜNYA LİDERİ

Türkiye’nin dijital sanatlar alanında dünya lideri olduğunu ve bu gücünü gençlerden aldığını ifade eden Kavame, “Bizim diğer ülkeler gibi doğal kaynaklarımız yok gençlerimiz var. Ülkemizin en önemli hazinesi siz gençlersiniz. Kreatif endüstrilerin kültür hazineleri geniş olan, hayal etmekten uslanmayan düşünce uzaylarında büyük hikayeler senaristlerin dünya insanlarını toplum olarak dizayn ederken başvurulan en büyük muhakeme mekanizması. Ülkemizde 1.5 milyon civarında olan kreatif endüstri istihdamının ve ayrıca ülkemizin GSMH’nı neredeyse yüzde 4’ünü oluşturan endüstrimizin 2025 yılında 50 Milyar doalar döviz getirebileceği gerçekliğine her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Bu amaçla bizler canhıraş sektörün en alt disiplinine sahip çıkarken gençler için yepyeni bir dünya yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin dünyada lider olduğu bir sektör var ama kimsenin haberi yok. Türkiye dijital sanatlarda dünya lideri. Bu gücü sizler sayesinde aldığımız bir noktadayız. Refik Anadol bu konuda dünyada bambaşka bir çığır açtı. Dünyada ilk kez Türkiye dijital sanat alanında teşvik vermeye başladı. Bu alanların hepsi siz gençlerin alanı. Siz büyütün ve daha ileriye götürün diye var. Çünkü sizin başarınız yok ülkemizin başarısı olacak. Bu alanda ilerlemek isteyen tüm gençlerimiz bize ulaşabilirler. En önemli hedefimiz sizlere birazda olsa ilham verebilmektir.

BEYİN GÖÇÜNÜ ENGELEMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Türk sinema sektörünün özellikle son yıllarda giderek artan bir gelişime sahip olduğunu ve sektörün ihracatı 1 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini ifade eden İZTO yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen, “Türk filmlerinin bütçeleri milyon dolarlık, seyirci sayıları da milyon kişilik rakamlara ulaşmış durumda. Ülkemizde üretilen diziler dünyanın birçok ülkesinde izleniyor ve büyük beğeni alıyor. Bizler de İzmir Ticaret Odası olarak, sektörün gelişimine katkıda bulunmak için kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmayı önemsiyor, özellikle yaratıcı endüstrilerin gelişimi için sağlanan devlet desteklerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile yakın işbirliklerimiz bulunuyor. Üyelerimizi destekler hakkında bilgilendirmek için sıklıkla ortak toplantılar planlıyoruz. Aynı zamanda, sektörün diğer pek çok sektörde olduğu gibi, kalifiye eleman bulmakta veya elde tutmakta yaşadığı zorlukların da farkındayız. Yanı sıra, yaratıcı endüstriler sektörünün İzmir’den İstanbul’a önemli oranlarda beyin göçü verdiği de somut bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de yetişen gençlerimizin, İzmir’de kalmalarının sağlanmasına yönelik çalışmaları artırmalıyız” dedi.

KREATİF ENDÜSTRİYLE ÜLKEMİZİ TANITIYORUZ

Kreatif Endüstriler sayesinde Türkiye’nin kültür rezervini arttırdıklarını ve yaklaşık 190 ülkeye Türkiye’nin tanıtımlarını yaptıklarını belirten TOOB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Turuncu Konuşalım Komisyonu Başkanı Berat Kuzu, “Bu etkinliklerin yapılmasının temeli, kreatif endüstrilerin farkındalığını arttırmaktır. Ülkemiz kreatif endüstrilerde dünyada akredite edilen ve dünyanı birçok alanda bizi tercih etmesini sağlayan bir ekonomiyi yürütüyor. Türkiye’de ki kreatif insanların fikir karelerinden oluşan senaryolarla, içeriklerle 190 ülkede Türkiye’nin kültür rezervini anlatıyoruz. Kreatif rezervle sadece burada bir sinema sanatını icra etmiyoruz coğrafyamızı, insanlığa bakış açımızı tanıtıyoruz. Bununla birlikte ülkemizde üretilen sanayi ürünlerini ve turizm alanlarını gösteriyoruz. Dünyada kreatif endüstriler dolaylı hacim olarak 2,2 trilyon dolar bir hacim üretiyor. Doğrusal olarak ise 300 milyar dolar global bir hacim var. Bu 300 milyar dolarlık hacmin yüzde 10’nu 6 ülke arasında Türkiye üretiyor. Bu para İzmir’de ki birçok sanayi bölgesini her yıl üretebilecek değerde bir para. Dolayısıyla gelişmekte olan bu sektörümüzün her bir tarafında yeni katma değerler üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Haber Merkezi