İzmir Ticaret Borsası meclisinde gündem ‘tarım ve istihdam’

İTB meclis toplantısında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin tarımda en büyük sorunun plansız üretimden kaynaklandığını belirterek talebe göre planlı üretime geçiş için çalışmaların başladığını açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.11.2023 16:07
  • Güncelleme Tarihi : 29.11.2023 08:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir Ticaret Borsası meclisinde gündem ‘tarım ve istihdam’ haberinin görseli

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İŞKUR İl Müdür Vekili Ayla Bozkurt’un katılımlarıyla İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada tarımda en büyük sorunun plansız üretimden kaynaklandığını belirten Şahin, “Bunun için bugüne kadar yapmadığımızı bundan sonra uygulamaya alacağız. Kim nerde neyi üretiyorsa ihtiyaç olanın tamamında bir destekleme sistemine girilecek. Artık kişilerin ürettiği ürünlerde arazi sahibine gidecek bir destekleme sistemi değil, nihai üreticiye ulaşacak bir sisteme giriyoruz” dedi. Öte yandan, Ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET: Not in Employment, Education or Training) ) genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür getirecek olan proje hakkında açıklamalarda bulunan Bozkurt, proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçleneceğini, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artacağını belirtti.

şahinTarımda planlı üretim süreci başladı

PLANLI TARIMA GEÇİYORUZ

Tarımda yapılamayan en önemli hususlardan bir tanesinin üretimi planlı yapamamak olduğunu aktaran Şahin, “Bunun için bugüne kadar yapmadığımızı bundan sonra uygulamaya alacağız. Kim nerde neyi üretiyorsa ihtiyaç olanın tamamında bir destekleme sistemine girilecek. Artık kişilerin ürettiği ürünlerde arazi sahibine gidecek bir destekleme sistemi değil, nihai üreticiye ulaşacak bir sisteme giriyoruz. Ticaret erbapları arasında bütün üretimimizi plan içerisine alıyoruz. İhtiyacımız nedir, ne kadar ihtiyacımız var ve bu ürünleri nerede üretirsek bizim için daha ekonomik olacak diye bakarak tarım havzası ve işletme bazında hangi ürünlerin üretileceği bizim tarafımızdan belirlenecek. Hasat döneminde hiçbir çiftçi pazarlama sorunu yaşamayacak. Tüm işçiler alın terini hakkıyla alacak. Bu düzenleme Türkiye yüzyılını üretimin ve üreticinin yüzyılı olmasına katkı sağlayacak” dedi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Konuşmasının devamında İklim değişikli dikkate alınarak tarımın suya göre yapılacağını ifade eden Şahin, “İklim değişikliği dikkate alarak doğal kaynakları sürdürülebilir kullanımına önem vererek suyu merkeze alan bir yaklaşım içinde bitkisel ve hayvansal üretim tamamen planlı hale gelecek. Ekilmeyen arazi kalmayacak, tarım topraklarının boş kalmasına veya amacı dışında kullanılmasına izin verilmeyecek. Üst üste 2 yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek, üretime kazandırılması için geliri arazi sahiplerine verilmek üzere kiraya verilecek. Üretim yapılan tüm alanlar kayıt altına alınacak. Tapu ve mülkiyete dayanan kayıt yerine, üretimin yapıldığı alanlar kayıt altına alınacak. Bu alanların desteklemelerden yararlandırılmasına imkan verilecek. Arazi sahibiyle üreten aynı kişi olmuyor, üretmeyene destek verilmeyecek. Yasal altyapı oluşturduk. Sözleşmeli üretim yaygınlaştıracağız. Çiftçilerin hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacağı, sanayicimizin istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim konusunda gerekli tedbirler alıyoruz. Bunların sonucunda fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz. Tarım ve gıda piyasaları artık istikrara kavuşacak. Bakanlık olarak tüm altyapıyı oluşturduk. Hiçbir ürün sözleşmeye dayanmaksızın üretilmeyecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

bozkurtTarımda planlı üretim süreci başladı

PROJE İLE KADINLAR EKONOMİK HAYATTA GÜÇLENECEK

İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Ayla Bozkurt, Ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET: Not in Employment, Education or Training) genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmeyi, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanarak toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bozkurt, “Sabancı Vakfı tarafından desteklenen projenin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülmektedir. Aralık 2021 tarihinde başlayan projenin Aralık 2024 tarihinde tamamlanmasını planlıyoruz. Proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesinin sağlanacak, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının arttırılacak. Projenin hedef kitlesinin, 18-29 yaş grubundaki iş aramayı bırakmış, aktif olmayan, çeşitli engeller nedeni ile eğitimini bırakmış, gelecek beklentisi, hak farkındalığı olmayan “görünür olmayan” ve aktif olarak iş arayan, işsiz, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen “erişilebilir” NEET kadınlarımızdır” ifadelerini kullandı.

yahşiTarımda planlı üretim süreci başladı

İSTİHDAM GARANTİSİ VEREN FABRİKALARDA SINIFLAR AÇILACAK

Meslek liselerinin önemine dikkat çekerek, öğrencilere, istihdam garantisi verecek fabrikaların içinde sınıf açıp uygulamalı eğitim verilecek bir proje için çalışma yürüteceklerini söyleyen Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi, “İstihdama yönelik birçok sektör bize gelerek tekliflerde bulunuyor. Ayakkabı sektöründen tutun da havuzculara kadar çalışan arıyor. Biz de, fabrikalarınızda 2-3 sınıflık yer varsa meslek lisesi için sınıf açalım, destek verelim diyoruz. Meslek liselerini ayağınıza getireceğiz diyoruz. Sektörlere, istihdam garantisi vermeleri şartıyla destek olacağımızı belirtiyoruz. İzmir’de yaklaşık 180 adet meslek lisemiz var. Fabrikaların içine sınıf açmakla ilgili çalışmamız olacak” diye konuştu.

DSC_5997

İHTİYAÇ DEĞİL ZORUNLULUK

Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, hafta sonu yaşanan ve denizin kabarmas sonucu Alsancak, Karşıyaka, Mavişehir gibi semtlerde oluşan afetten etkilenen geçmiş olsun dileklerini iletti. Kestelli, iklim krizinin etkilerine vurgu yaparak,  “Bu tür aşırı doğa olaylarının her geçen yıl daha sık yaşanmasına neden oluyor. Maalesef sonuçları giderek ağırlaşıyor. Bireyden devlete hepimizin hiç gecikmeden, atacağımız tüm adımları iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne alarak atmamız artık bir ihtiyaç değil, zorunluluk” dedi.

İZMİR’İN TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI 3,3 MİLYAR DOLAR

İzmir tarımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kestelli, şu ifadeleri kullandı;

“150 binden fazla ailenin tarımla uğraştığı ilimizde 165 farklı bitkisel ürün yetiştiriliyor. İşlenebilir tarım arazi varlığımız yaklaşık 350 bin hektar olup; ülkemizin toplam işlenebilir arazi varlığından aldığı pay yaklaşık yüzde 1,5 seviyelerinde. Arazi varlığımız oransal olarak düşük görünse de topla tarımsal üretim değerinden aldığımız pay yüzde 4 seviyelerinde. Bu da İzmir çiftçisinin ülkemiz ortalamasının çok üstünde bir verim ile üretim yapabildiğinin ve kıymetli ürünler ürettiğinin bir göstergesidir. İzmir, tarımsal ürünlerin ticareti açısından da çok önemli bir şehir. 2022 yılında toplam tarım ürünleri ihracatımız 3,3 milyar dolar. Şehrimizin toplam ihracatında tarımsal ürünlerin payı yaklaşık yüzde 24, ülkemizin toplam tarımsal ürünler ihracatında İzmir olarak payımız ise yüzde 13. Üretim ve ihracat açısından diğer şehirlerimize göre başarılı olduğumuzu söylemek mümkün.”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: AK Partili Hakan Kalfaoğlu: Buca Belediyesi’nde asgari ücret 35 bin lira olacak!