Kuru üzüm sektörü dondu kaldı

İlhan Zincircioğlu: Beklediğimiz gibi bir ihracat sezonu yaşayamayacağız gibi gözüküyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 28.08.2024 12:46
  • Güncelleme Tarihi : 28.08.2024 09:51
  • Kaynak : GURBET YAVUKLU
Kuru üzüm sektörü dondu kaldı

Tarım ürününlerinde iklim koşulları ve hastalıklar nedeniyle yaşanan rekolte kayıpları ve düşük alım fiyatları üreticiyi zorluyor. Kuru üzüm de bu zorlanmadan nasibini aldı. Türkiye, kuru üzüm ihracatında dünya lideri olarak bilinse de son zamanlarda yerini kormakta zorlanıyor. Konu ile ilgili konuşan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Sayman üye İlhan Zincircioğlu, “Açıklanan fiyatlar karşısında üretici ürünü satmaktan kaçarken, ihracatçı ise yeteri kadar kontrat yapamadığı için ürün alamıyor. Piyasanın nasıl şekilleneceğini bekleyip göreceğiz fakat bu sene beklediğimiz gibi bir ihracat sezonu yaşayamayacağız gibi gözüküyor” dedi. 

Zincircioğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Normal olarak şimdi harman zamanı olması gerekirken üretici malını satmıyor. Çünkü fiyatı beğenmiyor. Malları olduğu gibi ya açığa bırakıyor ya da depoya götürüyor. İhracatçı yeteri kadar kontrat olmadığı için mal almıyor bekliyor. Yurtdışında ki alıcıların da şimdiye kadar çoktan mal alması gerekirken onlar da fiyatlar çok yüksek olduğu için aşağıya düşmesini bekliyor. Çok enteresan bir sezon. Ağustos sonuna geldik ama herkes piyasanın nasıl şekilleneceğini bekliyor. Burada en önemli şeylerden bir tanesi de kur baskısı. Kur baskısı nedeniyle yüzde 80’i ihracata giden bir üründe rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Pazar paylarımız azalıyor. Alıcılar farklı alternatiflerden ihtiyaçlarını görüyorlar ve sistem maalesef bozuldu. Üretici için maliyetler çok yüksek, tarımsal girdiler arttı ama bunu telafi edecek ürün fiyatları yeteri kadar artmadı. Üretici işinden soğumaya başladı. Piyasanın nasıl şekilleneceğini bekleyip göreceğiz fakat bu sene beklediğimiz gibi bir ihracat sezonu yaşayamayacağız gibi gözüküyor.” 

SEZON KÖTÜ BAŞLADI

Zincircioğlu, sezona kötü başladıklarını söyleyerek, “2023 mahsulünü 250 bin ton olarak kapatmıştık. 2024 yılında ise sezonu 205 bin ton olarak kapatmayı bekliyoruz. Bu sene geçen seneye göre 45 bin ton yani yüzde 20’lik bir rekolte kaybımız var. Bu zaten beklenen bir durumdu. Sezonun başlamasıyla birlikte sıkıntılarda başladı. İklim koşullarının yanı sıra geçen seneden kalma mildiyö hastalığı mahsulü yine vurdu. Rekoltelerimiz beklenenin çok altında kaldı. Normal şartlarda mahsulümüzün 350 bin ton civarında olması gerekirken önce 250 bin tona ardından da 205 bin tona düştü” ifadelerine yer verdi. 

GURBET YAVUKLU

Yazarımız Kim ?

GURBET YAVUKLU