- Ekonomi
- 27.04.2025 12:53
BORSAV ve Akdeniz Koruma Derneği ortaklığında, Sabancı Vakfı desteğiyle başlatılan “Denizin Üreten Kadınları” projesi kapsamında 40 genç kadının meslek belgesi edinerek istihdama kazandırılmalarını sağlayacak.
İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) ve Akdeniz Koruma Derneği ortaklığında “Denizin Üreten Kadınları” projesi hayata geçiyor. Projenin tanıtımı BORSAV Genel Sekreteri Dilek Akdenizli Kocagül ile Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ali Kızılkaya tarafından İzQ İnovasyon Merkezi’nde yapılan toplantıyla gerçekleşti. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Denizin Üreten Kadınları projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan 7 projeden biri oldu. Program kapsamında, 40 genç kadının meslek belgesi edinerek istihdama kazandırılmalarını sağlanacak.
NEET (not in employment, education or training)” olarak adlandırılan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesi, toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarının artması hedefleniyor. BORSAV ve Akdeniz Koruma Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR iş birliğinde yürütülecek 12 aylık proje kapsamında Ne eğitimde ne istihdamda yer alan 18-29 yaş arasındaki 40 kadın Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim alacak. Kadınlardan 25’inin su ürünleri işleme, 15’inin balık ağı örme, tamir ve donatım meslek belgesi alması ön görülüyor.
Sunumda ayrıca, kurs boyunca İŞKUR tarafından kadınların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primlerinin ödenmesi ve kendilerine kurs süresince cep harçlığı sağlanması için gerekli başvuruların yapılacağı kaydedildi. Öte yandan projede, balık çiftlikleri ve su ürünleri üzerine faaliyet gösteren gıda işletmeleri ile balık ağı imalatı yapan firmaların insan kaynağı ihtiyacının tespit edilerek kursiyer kadınların uygulama eğitimini bu firmalarda alması ve sonrasında bu firmalarda istihdam edilmeleri sağlanacak. Öte yandan, proje kapsamında kurs sırasında ve istihdam başladıktan sonra kursiyer kadınların seminerler, anket ve mülakatlar yoluyla iş hayatına ve yapacakları mesleğe dair bilgi ve farkındalıklarının artırılması ve sorun ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi de planlanıyor. Proje sonunda ise özel sektör ve kamu kurumlarının bir araya gelerek kadın istihdamına yönelik sorun ve ihtiyaçlara dair değerlendirmelerini aktardığı bir çalıştay düzenlenecek ve buradaki değerlendirmeleri içeren bir rapor hazırlanarak ilgili taraflar ve kamuoyu ile paylaşılıyor olacak.