Ramazan sofrasına fahiş fiyat gölgesi düştü

Ramazan kolilerindeki yüzde 30-50’lik fiyat artışlarının dar gelirli vatandaşları zorladığını belirten Koçal, Ramazan ayında fahiş fiyatlara karşı sıkı denetim yapılması ve tüketicilerin fırsatçılara ezdirilmemesi gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2025 08:53
  • Güncelleme Tarihi : 19.02.2025 08:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ramazan sofrasına fahiş fiyat gölgesi düştü

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - Ramazan ayına kısa bir süre kala marketlerdeki Ramazan kolileri raflardaki yerini almaya başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı fiyat ve içerik seçenekleriyle satışa sunulan Ramazan kolileri, vatandaşlar için temel gıda ihtiyaçlarını uygun fiyatlarla karşılama imkânı sunmayı hedefliyor. Ancak ekonomideki dalgalanmalar ve enflasyon oranlarındaki artış, Ramazan kolilerinin fiyatlarına da doğrudan yansımış durumda. Bu durum, özellikle asgari ücretle çalışanlar ve emekli vatandaşlar açısından sofralarını doldurmayı daha da zorlaştıracağa benziyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla net maaş 22 bin 104 TL’ye yükseldi. Aynı tarihte en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ise yüzde 15,75 oranında zam alarak 14 bin 469 TL’ye çıktı. Ancak yapılan bu zamlar, yüksek enflasyonun getirdiği hayat pahalılığı karşısında vatandaşların alım gücünü artırmakta yetersiz kaldı. Marketlerde bu yıl satışa sunulan Ramazan kolileri, geçen yıla kıyasla en uygun fiyatlı olanlarında bile yüzde 30’luk bir fiyat artışıyla dikkat çekiyor. Daha kapsamlı içeriklere sahip olan bazı Ramazan kolilerindeki zam oranı ise yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor. Bu da düşük gelirli ailelerin ve özellikle emeklilerin, Ramazan ayında bile temel gıdalara ulaşmakta zorlanacaklarının habercisi niteliğinde. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı fırsatçıların Ramazan ayı bahane ederek gıda fiyatını yükselteceği beklentisi içinde olduklarını belirten Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkan Vekili Aziz Koçal, “Gıda ürünlerine zam gelmese bile mevcut gıda fiyatları tüketiciler açısından büyük bir sorun haline geldi. Zaten bu durumda olan tüketici fırsatçılara ezdirilmemeli ve denetimler arttırılarak Ramazan nedeniyle tüketicilerin istismar edilmesinin önüne geçilmelidir” dedi.

3 BÜYÜK MARKETTE KOLİ FİYATLARI

CarrefourSA, Migros ve ŞOK Market tarafından sunulan Ramazan kolilerinin 2024 ve 2025 yılları arasındaki fiyat değişiklikleri oldukça dikkat çekici. CarrefourSA’nın Klasik Koli’si geçen yıl 464,80 TL iken bu yıl yüzde 30 zamla 603,50 TL’ye yükseldi. Süper Koli’nin fiyatı ise 676,30 TL’den yüzde 66 zamlanarak 1.127,35 TL’ye ulaştı. Mega Koli’de de fiyat artışı dikkat çekici: Geçen yıl 867 TL olan fiyat, bu yıl yüzde 31 artışla 1.440 TL’ye çıktı. Klasik kolideki ürün sayısı sabit kalırken, Süper Koli’de iki, Mega Koli’de ise bir ürün eklenmiş durumda. CarrefourSA’nın indirimli fiyatları ise Klasik Koli için 369,95 TL, Süper Koli için 629,95 TL ve Mega Koli için 799,95 TL olarak açıklandı. Migros da Ramazan kolilerinde fiyat artışı yaşanan marketler arasında. Migros’un Bereket Paketi, 2024 yılında 279,95 TL iken, bu yıl yüzde 41 oranında artarak 395,95 TL’ye yükseldi. Lezzet Paketi ise 499,95 TL’den yüzde 26’lık bir artışla 629,95 TL’ye çıktı. Çoklu alımlarda sunulan indirimler ise tüketicilere bir nebze de olsa avantaj sağlıyor. ŞOK Market de Ramazan kolilerinde önemli bir fiyat artışı gerçekleştirdi. 2024 yılında 299 TL olan Ramazan Kolisi, bu yıl yüzde 42 zamla 425 TL’ye yükseldi. Tüm bu veriler, artan fiyatların Ramazan hazırlıklarını etkilediğini gözler önüne seriyor.

TÜKETİCİ İSTİSMARI ENGELLENMELİ

Ramazan’ın yaklaşmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi gıda fiyatlarında bir yükselme beklentisi içinde olduklarını belirten Koçal, “Ramazan bahane edilerek özellikle bu dönemde tüketilen gıda ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanacağı kanaatindeyiz. O nedenle hem Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hem de yerel yönetimlerin Ramazan öncesi ve süresince denetimlerini artırmaları gerekiyor. Maliyetlerde bir değişiklik olmadığı sürece fiyatlarda da değişiklik olmamalı. Aksi takdirde bu durum, fahiş fiyat uygulamalarına girer ve bakanlık bünyesindeki komisyonun bu durumu değerlendirerek gerekli denetimleri yapması gerekir. Ramazan nedeniyle tüketicilerin istismar edilmesinin önüne geçilmelidir” dedi. Vatandaşlara da fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşmaları durumunda Bakanlığa şikayette bulunmaları gerektiğini konusunda çağrıda bulunan Koçal, “Ramazan öncesinde ve sürecinde ciddi fiyat artışları ile karşılaştıklarında ilgili bakanlıklara ve yerel yönetimlere şikayet ederek tüketimden gelen gücünü kullanıp denetimini sağlamalıdır. Burada amaç, Ramazan bahane edilerek buradan haksız kazanç elde etmek isteyen tüketici bezirganlarını bu işte caydırıcı unsuru yaratmak” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI RİSKİ

Gıda ürünlerine zam gelmese bile mevcut gıda fiyatlarının tüketiciler açısından büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayan Koçal, “Asgari ücret bile açlık sınırıyla başa baş bir noktaya gelmiş durumda ve yılın henüz ikinci ayını bitirdik. Bu ekonomik ortamda tüketicilerin alım gücü düştü. Eğitim, kira ve yakıt giderleri gibi öncelikli ihtiyaçlar nedeniyle gıda harcamaları ertelenir hale geldi. Bununla birlikte merdiven altı üretim yapan yerlerde, hijyenik olmayan koşullarda üretilmiş ürünlerin ucuz fiyatlarla satışa sunulması büyük bir tehlike yaratıyor. Geliri yüksek olmayan vatandaşlarımız bu gıdaları tüketmeye mecbur kalıyor. Bu da halk sağlığı açısından ciddi riskler doğuruyor. Dolayısıyla bu süreçte sıkı denetimler yapılmalı. Sorunun temel çözümü, tüketicinin alım gücünün artırılmasıdır. Bu da asgari ücretin ve emekli maaşlarının iyileştirilmesiyle sağlanabilir. Tüketici sağlıklı, ucuz, ekonomik ve besin değeri yüksek gıdaya ulaşım hakkı devlet tarafından sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

GIDA KOLİLERİ İÇİNDEKİ TEHLİKE

Geçmiş Ramazan aylarında hayırsever vatandaşların hazırlattığı Ramazan paketlerinde marketler tarafından tarih geçmiş ürünlerin eklendiğine dikkat çekerek uyarılarda bulunan Koçal, “Hayırseverler, hazırlattıkları paketlerde kullanılan ürünlerin son tüketim tarihlerine mutlaka dikkat etmelidir. Geçmişte bazı paketlerde tarihi geçmiş veya karıştırılarak yeniden paketlenmiş bakliyat ürünleri tespit ettik. Özellikle kuru fasulye, nohut gibi ürünlerde bu tür vakalarla karşılaştık. Paket hazırlatan hayırseverlerin mutlaka süreci yakından takip etmeleri, tüketicilerin de aldıkları ürünlerin tarihlerine dikkat etmeleri gerekiyor” dedi. 

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ