Sayfa Yükleniyor...
Uzun yıllardır kullanılan ve şifa kaynağı olan kekik, çayı ile de pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Peki kekik çayı nasıl yapılır? Kekik çayının faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar…
Çok eski zamanlardan beri antioksidan ve antiviral özellikleri ile bilinen kekik çayı, özellikle kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tadı ile yemeklerimize lezzet katan kekik çayı bazı sağlık sorunlarına iyi geliyor. Peki kekik çayının faydaları ve zararları nelerdir? Kekik çayını kimler kullanamaz? Detaylarını sizin için derledik.
Kekik çayının genel olarak bilinen faydaları şunlardır;
Öksürüğe iyi gelir
Uykusuzluğu giderir
İltihap söktürücüdür
Bağışıklığı güçlendirir
Boğaz ağrısını yatıştırır
Kilo kaybı konusunda etkilidir
Fibromiyalji etkilerini azaltabilir
Aknelerin iyileşmesine katkı sunar
Adet ağrılarının geçmesine yardımcı olur
Kolesterol ve kan şekeri seviyesini düşürür
Sindirim sorunlarını düzeltmeye yardım eder
Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirir
Sağlığımız açısından pek çok faydası bulunan kekik çayını kimler kullanmamalı? diye soracak olursanız ise;
Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler
Onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar, karaciğer iltihabı, akut gastrit, mide rahatsızlığı olan kişiler
Kekik ve nane ailesinin bitkilerine karşı alerjisi bulunan kişiler
Hamilelik ve erken doğum şüphesi taşıyan kişiler
Karaciğer enzimleri yüksek olan kişiler
Düzenli reçeteli ilaç kullanan kişiler
Özellikle bu kişiler uzman bir hekime danışmadan kesinlikle kekik çayı ve diğer bitki çaylarını tüketmemelidir.
KEKİK ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?
Faydalarının yanı sıra zararları da bulunan kekik çayı aşırı tüketildiğinde;
Kaşıntı, mide yanması, mide bulantısı gibi reaksiyonlara sebep olabilir. Tansiyon düşürücü özelliği sebebiyle hipertansiyon gibi sağlık sorunu olan kişilerde ani etkileri tetikleyebilir. Reçeteli ilçlarla etkileşime girebilir.
KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?
Oldukça basit bir demlemesi olan kekik çayı, taze kıyılmış kekik otlarının veya kurutulmuş kekiğin kaynamış suya eklenmesi ile yapılır. Kaynamış suyun içinde 5 dakika dinlendirilmeye bırakılan çay tüketime hazır hale gelir. Dikkat edilmesi gereken püf nokta ise kekik çayı asla kaynatılmamalıdır çünkü içindeki yararlı etken maddeler kaybolabilir. Hazırladığınız çayı günde 1-2 defadan fazla olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu haber de ilginizi çekebilir: Kaygı ve paniğe iyi gelen 5 bitki çayı
HABER MERKEZİ