- Gündem
- 19.06.2025 22:55
Denizlerdeki 4,5 aylık avlanma yasağı ardında yıkımlar bırakırken, sektör temsilcileri yeni bir düzenlemenin şart olduğunu vurguladı
4,5 ay süren denizlerdeki balık avlanma yasağı ardında yıkım bıraktı. Yasak boyunca piyasada ucuz balık yokluğu yaşayan birçok balık restorandı kapısına kilit vurdu
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
15 Nisan’da başlayan ve 4 buçuk ay süren denizlerdeki balık avlanma yasağı 1 Eylül itibariyle balıkçıların ‘vira bismillah’ demesiyle kalkıyor. 4 buçuk aylık avlanma yasağı döneminde balık yokluğu yaşayan bazı balık restoranları kapısına kilit vurarak sektörden ayrıldı. Balık sektörü ise; yasak dönemi süresinde balık fiyatlarının arttığına işaret etti. Balık restoranlarının maliyetlerinin arttığını söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi ve İzmir Balıkçılar Derneği Başkanı Şahin Çakan, “Yasak döneminde balık maliyetleri arttı. Maliyeti artan esnaf da kar marjını koymak zorunda kaldı. Vatandaşın da alım gücü zayıf olunca balık restoranlarının kapanması kaçınılmaz oldu” ifadelerine yer verdi. Türkiye’de mevsimsel değil dönemsel av yasağının olması gerektiğinin altını çizen Şahin, bunun için İzmir’de İZTO öncülüğünde sektörün tüm paydaşlarının içinde yer aldığı bir çalışma grubu kurduklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığına önerge verdiklerini bildirdi.
MALİYETLER ARTTI
Balık restoranlarının kapanmasının en büyük sebebi maliyetlerin her geçen gün artması ve bunun yanında vatandaşın alım gücünün düşük olması olduğunu belirten Çakan, “Maliyet arttığı için restoran sahibi kar marjını arttırmak zorunda kalıyor. Dediğim gibi vatandaşın da alım gücü zayıf. Hal böyle olunca restoranların kapanması kaçınılmaz oluyor. Para kazanamayan vatandaş dışarı gidip yemek yiyemiyor. Bu sıkıntı sadece kordondaki balık restoranların sıkıntısı değil bütün balık sektörünün sıkıntısı. Şu anda restoranların kapanmasının sebebi av yasağıyla beraber piyasada bulunmayan ya da çok pahalı balıklar. Balık restoranları balık yasağı başladığından beri yüzde 20-30 zarar ettiklerini söylüyor” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR YÜZDE 50 DÜŞECEK
Av yasağının kalkmasıyla beraber balık fiyatlarında yüzde 50 düşüş yaşanacağını belirten Çakan, vatandaşların bol bol ucuz balık tüketeceklerini dile getirdi. Çakan, “4 buçuk aydır balık avcılığı yapılmıyor. Av sezonunun açılışı 1 Eylül’de başlayacak. Av yasağının kalkmasıyla beraber bir kere kafadan balık fiyatları yüzde 50 düşecek. İnsanlar da balığa hasret. Fiyatlar çok yüksek. Balık restorandı işleten arkadaşlarım var. Şu an aldıkları bazı balıkların fiyatı çok yüksek. Yüksekten aldığı bu balıkları yine yüksek fiyattan satması gerekiyor ki para kazansın. Balık fiyatlarının bu kadar artmasının ana sebebi av yasağının olması. Dediğim gibi 4 buçuk aydır balık avlamıyoruz. Dolayısıyla piyasada ucuz balık bulamıyoruz. 15 Nisan’dan bu yana denizlerde balık avcılığı kapalı. 1 Eylül’den itibaren vatandaşlarımıza bol bol ucuz balık yedireceğiz” diye konuştu.
DÖNEMSEL OLMALI
Türkiye’de denizlerde balık avlanma yasakları mevsimsel değil dönemsel olması gerektiğini söyleyen Çakan, bu şekilde düzenlemenin yapılabilmesi için İzmir’de İZTO öncülüğünde sektörün farklı paydaşları bir araya gelerek çalışma grubu oluşturduklarını vurguladı. Çalışma grubu olarak denizlerde dönemsel av yasağının yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önerge verdiklerini söyleyen Çakan, 2 Ekim’de önergelerinin Meclis’te görüşülmeye başlanacağını savundu. Çakan, “Bizim ülkemizde mevsimsel avcılık değil dönemsel avcılık olmalı. Yani hangi balık hangi dönemde havyarını atıyorsa, attıktan sonra avcılık yapılması gerekiyor. Bunun için bir düzenlemenin yapılması lazım. Bu düzenlemeler de şu an Meclis’te. 2 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde bu taleplerimiz Meclis’ten geçecek. Mevsimsel balık avlanma yasağıyla hem vatandaş balık tüketmiyor hem de restoranlar zarar ettiği için kapanmak durumunda kalıyor. İzmir Ticaret Odası olarak yeni düzenlemeyle ilgili önerge verdik. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu durumu göz önünde bulundurur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
ÇALIŞMA GRUBU KURDUK
Denizlerde balıkçılığın sürdürülebilir olması için İzmir’de çalışma grubu kurduklarını söyleyen Çakan, “İzmir’de sektörün sorunlarının konuşulması için bir çalışma grubu kurduk. Çalışma grubunda; İzmir Ticaret Odası çatısı altında, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçılar Birliği (EİB), Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Üreticiler Birliği, Gırgırcılar Birliği ve balıkçı iş insanları yer alıyor. Sektörün sorunlarının hepsini tek tek çalışma grubu olarak bakanlığa bildirdik. Bizim denizlerimizde sürdürülebilir balıkçılık yapabilmemiz için kesinlikle balıkçılar, bakanlık ve üniversitedeki hocalarımızın birlikte çalışması lazım. Balıkların avcılığı yumurtlama dönemi ve ekosistemimizin devam etmesi için böyle bir çalışma başlattık” değerlendirmesinde bulundu.