5 milyon tane ekmek çöpe atılıyor!

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye'de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.09.2015 07:55
  • Güncelleme Tarihi : 05.09.2015 07:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
5 milyon tane ekmek çöpe atılıyor!

Türkiye'de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon adet çöpe atılıyor. Bu nedenle günlük 5 milyon lirayı, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek israfını önleyecek öneriler ve tarifler sundu. Dr. Fadıloğlu, “Yapılan araştırmalar her gün 5 milyon ekmeğin yüzde 51.4'ünün fırınlarda, yüzde 37.9'unun hanelerde yüzde 10.7'sinin ise yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur" dedi.

İHTİYACINIZ KADAR ALIN

Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin " diye konuştu.

İZMİR'DE GÜNDE 250 BİN EKMEK İSRAF EDİLİYOR

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, bugüne kadar İzmir'de ekmek israfını ölçmeye yönelik herhangi bir geniş katılımlı bir çalışmanın olmadığını, ancak günlük 2,5 milyon ekmek üretilen kentte, yalnızca fırınlara yüzde 3-5 arasında iade geldiğini söyledi. Başkan Sırtı, “Bu işin yalnızca fırınlarda olan boyutu. Buna fabrikalar, okullar gibi yerlerdeki yemekhaneler, hastaneler, lokantalar ve evde çöpe atılan ekmekleri eklersek rakam yüzde 5-10 arasında. Bu da demek oluyor ki yalnızca İzmir'de 125 bin ila 250 bin ekmek arasında bir israf rakamı karşımıza çıkıyor" dedi.

ÖNEMLİ OLAN BİLİNÇLENMEK

İzmir'de, dış ilçeler dahil 450 ekmek fırınının bulunduğunu, buna ruhsatsızlar, unlu mamuller üreten tesisler ve pastaneler de eklendiğinde 550-600 civarında ekmek üreten tesis olduğunu ifade eden Fikri Sırtı, “Her zaman söylendiği gibi önemli olan bilinçlenmek. Herkes ihtiyacı olan kadar ekmek almalı. Poşetli ekmek çok tartışıldı, belki katkı sağlar ancak çoğu fırının altyapısı buna uygun değil. Ayrıca ne kadar en kaliteli ürün kullanılsa da plastik olduğu için sağlığı tehdit eden unsurlar ortaya çıkabilir. Geç bayatlayan ekmekler de çözüm değil, çünkü bayatlamayı önlemek için içine katkı maddesi konulması gerekiyor. Vatandaşlar, doğal, sağlıklı ve katkısız ekmeği ihtiyaçları kadar almalı. İsrafı ancak böyle önleyebiliriz" diye konuştu.

63 HASTANE YAPILABİLİR

Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1.8 milyar TL'ye karşılık gelirken, bu tutarla, 5 kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, 128 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilir veya 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilir. Başka bir açıdan bakıldığında, 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilir. (DHA/İZMİR)

Haber Merkezi