- Gündem
- 14.05.2025 11:30
Adana’ya özgü yerel bir içecek olan şalgam, son yıllarda Türkiye genelinde özellikle Ege’de sevilen popüler bir lezzet oldu.Kalitesiyle, lezzetiyle başta Ege bölgesi olmak üzere birçok ilde adından sıkça söz ettiren marka ise Kilikya Şalgam…
Kilikya Şalgam, lezzeti, kalitesi ve geleneksel üretim yöntemi ile Adana Ticaret Odası tarafından“Adana Şalgamı “ ünvanını alarak, Coğrafi işaret tescilli ürünler arasında yerini aldı.
Kilikya Şalgam,2007 yılından itibaren Adana Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikasında 16.000 m2 açık alan,7.500 m2 kapalı alan üzerinde faaliyetine devam ediyor. Yıllık üretim kapasitesini22 milyondan 60 milyona çıkaran Kilikya Şalgam, sadece Türkiye değil, tüm Dünyada da marka bilinirliğini arttırıyor.
Şalgam üretiminde liderliğine ilaveten,sos,sirke ve içecek sektörünün önde gelen üreticilerinden olan Kilikya Şalgam üretim kapasitesi, tesisleri ve ihracat potansiyeli ile Türkiye'de önemli şirketler arasında yer alıyor.
Kilikya Şalgam,yüksek kalite standartları,müşteri memnuniyeti, pazardaki lider konumu, inovatif bakış açısı, teknolojik altyapısı, Ar-Ge yatırımları ile Türkiye'ye ve dünyaya üstün kaliteli ve güvenli ürünler sunarken,şalgamda vazgeçilmez bir içecek alışkanlığı yaratmaya devam ediyor.
Ege Halkının 1 Numaralı Tercihi Kilikya Şalgam…
Şalgam Üreticileri Derneği Başkanı ve Kilikya Şalgam A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olan Selahiddin Nas; şalgamın sadece Türkiye’de üretildiğini bunun yüzde 90’ının Adana’da yapıldığını söyledi. Nas, şalgamın popülaritesi gittikçe artan bir içecek olduğunu da kaydetti.
Aynı zamanda Nas, Ege bölgesinde %7 artışla büyüyen şalgamın,başta ulusal Marketler olan Migros, Metro, Carrefour ve Tespo’da tüketicilerin en çok rağbet ettiği bir içecek olduğunu ve yerel market zincirlerinin başında gelen AliPehlivanoğlu marketlerinde içecek kategorisinde en üst sırada yer aldığını da belirtti.
Şalgamın, Ankara,Konya,İstanbul ve diğer illerde de üretilmeye başlandığını aktaran Nas, “Dernek olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla Türkiye’de yılda 60 milyon litre şalgam üretiliyor. Yaklaşık 18 milyon litresi Amerika, Kanada, Çin, Japonya’nın da aralarında bulunduğu 46 ülkeye ihraç ediliyor” dedi.
Selahiddin Nas, “Bilim insanları şalgam suyunun faydalarını medyada halkımızla paylaştıkça, insanlarımız adeta şalgamı yeniden keşfetti. Covid-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada probiyotik ürünlere olan ilgi her geçen gün artmaya devam ederken tam bir probiyotik ve sağlık bombası olana şalgam suyuna tüm dünyadan ve yurt içinden talep yağıyor” diye konuştu.
Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Bu lezzetli içecek, şalgam bitkisiyle mor havucun fermente edilmesiyle elde ediliyor. Sağlığa faydalarıyla bilinen şalgam, sindirim sistemini destekleyen mikroplara karşı koruyan içeriği ile sıradan bir içecek olmanın ötesine geçiyor.