- Gündem
- 03.06.2025 00:14
Afyonkarasihardan 30 ülkeye şekerleme ürünleri ihracatı yapan firmadan, İngilizler, mango ve kivi gibi tropik meyve aromalı lokum talep ederken, Arap ülkeleri nar aromalı, zereşk üzümü, safran ve gül yaprağı kaplı lokumları tercih ediyor.
Geleneksel yöntemlerle modern teknolojiyi buluşturarak üretim yapan İkbal Şekerlemenin İhracat Müdürü Merve Çakıcı, Afyon lokumunun geleneksel bir lezzet olarak yurt içi ve dışında ilgi gördüğünü söyledi. İşletmelerinin yeni yatırımlarla Afyonkarahisarın ve ülkenin en büyük lokum üretim tesisi olduğunu belirten Çakıcı, geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını dile getirdi.
ULUSLARARASI DENETİM
Çakıcı, tesiste ayda 300 ton lokum üretimi yaptıklarını, uluslararası BRC, IFS, Helal Gıda, İSO, Kosher ve FTA belgelerinin bulunduğunu vurguladı. Çakıcı, üretim tesislerinin yılın belli dönemlerinde uluslararası denetimden geçtiğine dikkati çekti.
Lokum ihracatında ilk sırada İngilterenin yer aldığına dikkati çeken Çakıcı, İngilizler tropik meyve aromalı ürünlerden çok hoşlanıyor. Mango, kivi ve yaban mersini aromalı lokumlarımıza ilgi gösteriyor. Arap ülkelerinde ise nar aromalı, zereşk üzümü, safran ve gül yaprağı kaplı lokumları daha çok tercih ediliyor diye konuştu. n AA