Bayramda beslenmeye dikkat!

Diyetisyen Buket Adanç, Kurban Bayramı’nda artan şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi konusunda da özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 13.09.2016 08:45
  • Güncelleme Tarihi : 13.09.2016 08:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayramda beslenmeye dikkat!

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Kurban Bayramı’nın tadını doyasıya çıkarmak ve uykusuzluk, mide ağrısı, sindirim problemi gibi sorunlarla karşılaşmamak için Kurban Bayramı’nda beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekiyor.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için Kurban Bayramı’nda da yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Buket Adanç, Kurban Bayramı’nda sağlıklı bir et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı.

KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Kurban Bayramı’nın et tüketimini artırdığını ve özellikle vatandaşların kurban etini hemen tükettiğine dikkat çeken Adanç, “Yeni kesilen hayvanların etlerinde ölüm sertliği dediğimiz bir durum oluşur. Bekledikçe metabolik reaksiyon ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik bir süre sonra kaybolur. Ölüm sertliğinin geçmesi, hayvanın cinsine ve etin beklediği ısı derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Kümes hayvanlarında bu süre yaklaşık 1saat iken sığır, koyun gibi büyük baş hayvanların ölüm sertliği sıfır derecede 10 gün içinde, 15 derecede 3 günde kaybolur ve et yenecek konuma gelir. Taze kesilmiş etin pişirilmesi de sindirimi de çok zordur. Bayramınızı sindirim sıkıntılarıyla mücadele ederek geçirmek istemiyorsanız, etleri 1-2 gün beklettikten sonra tüketmelisiniz” dedi.

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından önemine vurgu yapan Adanç, parçalar haline getirilen etlerin buzdolabı poşetlerinde, güneş görmeyen serin yerde, 14-16 derecede, 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini söyledi. Bekletme sırasında etlerin hava almasının sağlanmasını ve oda sıcaklığına ulaşan etlerin buzdolabında 4-5 derece arasında muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Adanç, “Kurbanlık etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında ortalama 3 -4 gündür. Kıyma haline getirilen etler için bu süre 1 -2 gün kadardır. Etlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta -18 derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Etlerin bütün olarak değil, küçük parçalara bölünüp, buzdolabı poşetlerinde, derin dondurucuda 4-6 aydan fazla saklanmaması gerekir. Etler kullanılacak miktarlarda parçalara ayrılarak dondurucuya konulmalı, kullanılmak istenildiğinde, bakteri üremesini engellemek için buzdolabının sebzelik kısmında çözdürülmelidir. Çözünen et hemen pişirilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır” tavsiyesinde bulundu.

SAĞLIKLI ET PİŞİRME YÖNTEMLERİ

İçerisinde yağ bulunduran et yemeklerine veya etin girdiği sebze yemeklerine ekstra yağ ilave edilmemesinin sağlıklı yemek pişirme yöntemlerinden biri olduğunu ifade eden Adanç, şunları söyledi: “Bu nedenle kurban etlerini pişirirken az su ile birlikte ve kuyruk yağı ilave etmeden pişirmenizi öneriyoruz. Kurban Bayramı et ürünlerini çok sık tükettiğimiz bir süreç olduğu için etlerin içerisine bol sebze ilavesi ile birlikte sote olarak pişirirseniz porsiyon kontrolünü daha kolay sağlarsınız. Ayrıca iki öğünde de et yediğiniz için oluşabilecek konstipasyon (kabızlık) sıkıntısını önlemenize yardımcı olur. Eti sebze ile karışık tüketmekten hoşlanmayanlar sofrasında mutlaka bol yeşillik içeren salatalar bulundurmalıdır. Pişirme yöntemi kadar tükettiğimiz etin cinsi de çok önemlidir. Koyun ve kuzu etine göre dana etinin yağ oranı daha az olduğu için dana etini tercih edebilirsiniz.”

“ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKATLİ OLSUN”

Özellikle kolesterol, kalp-damar, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanların porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Adanç, “Kavurma gibi doymuş yağ içeriği yüksek besinler kan yağlarının artışına neden olacağı için porsiyon kontrolü yapılmalı ve haftanın en fazla 2 günü kırmızı et tüketilmelidir. Hipertansiyonu olanlar çay, kahve ve soda gibi içecekleri kontrollü tüketmelidir. Diyabet hastalarının ise tuzağı maalesef ikramların en tatlı kısımları… Tatlı seçimlerini şerbetliden değil sütlü tatlıdan yana kullanırlar ise bayramı daha sağlıklı atlatacaklardır” diye konuştu.

SAĞLIKLI VE FORMDA BİR BAYRAM İÇİN

Adanç, Kurban Bayramı süresince beslenme düzenini sağlamak ve kilo almamak için şu tavsiyeleri paylaştı: “Öncelikle Kurban Bayramı’na olan bakış açınızı değiştirin. Bayramlar ziyaret ve kişiler ile kurul an güzel diyaloglar ile güzeldir, baklava ve börekle değil! Ev ziyaretlerinde asla tabaklara dokunmayalım demiyorum fakat küçük porsiyonlar ile tadım yapmak ve ana öğün saatlerini kaçırmamak çok önemli. Aksi takdirde bayramınızı hazımsızlık ve kilo problemlerini düşünmekle geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Herkese sağlıklı ve formda bir bayram diliyorum.”

Haber Merkezi