Sayfa Yükleniyor...
O, ustalıkta erkek meslektaşlarını aratmıyor. İzmir’de yaşayan Mehtap Göktekin Göçmen, erkek mesleği olarak bilinen kokoreç ustalığı yapıyor. Alışılagelmişin dışında bir işte çalışan Göktekin, yaptığı işle ezber bozuyor
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Ağırlıklı olarak erkeklerin yaptığı çoğu meslek grubunda çalışan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. İzmir’de yaşayan Mehtap Göktekin Göçmen de, erkek mesleği olarak bilinen kokoreç ustalığı yapıyor. Yemeyi çok sevdiği kokorecin yapılışını öğrenmek için bir süre önce kolları sıvayan Göktekin, şehrin tanınmış ustalarının yanında işi öğrendi. Kendine bir dükkan açarak tezgahın başına geçen Göçmen, şimdi ‘kadın eli değen’ kokoreci gönül rahatlığı ile müşterileri ile buluşturuyor. Gelen müşteriler daha çok erkeklerin yaptığı bu işi bir kadının yaptığını görünce başta şaşırsalar da verilen hizmetten ve lezzetten gayet memnunlar. Göktekin’in hedefi, kadın kokoreç ustaları yetiştirmek.
YAPAMAYACAĞIMIZ ŞEY YOK
Kokoreç yemeyi çok sevdiği için nasıl yapıldığını öğrenmeye karar verdiğini anlatan 37 yaşındaki Mehtap Göktekin Göçmen, “Sürekli kokoreç yediğim bir yer vardı Manavkuyu’da. Daha sonra kokoreç ustası Bekir Pehlivan’a bu işi öğrenmek istediğimi söyledim. Bunu daha önce yapan bir kadın görmediğini söyledi, hatta benim ilgimi görünce çok şaşırdı. Sarmasını öğrendim, nasıl daha lezzetli olabileceğine dair sırlar aldım. Aslında hiçbir usta sırrını söylemez ama benim çok ilgili olduğumu görünce o da yardımcı oldu. Azmettim ve öğrendim. Fiziken yorucu bir iş ama erkek işi diye bir şey yok. Biz kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok aslında” dedi. Eşinin her konuda kendisine destek olduğunu dile getiren Göçmen, “Eşim bu süreçte bana çok destek verdi. ‘Yaparsın, öğrenirsin’ dedi hep. Hatta kokoreç sevmezdi ama benimle birlikte sevmeye başladı. Arkamda durması beni güçlendiriyor. 1,5 yıldır Bornova’da hizmet veriyorum. Müşteriler genelde çok şaşırıyor. Beni ilk garson sanıyorlar ama usta olduğumu duyunca şaşkınlıkları artıyor. Siz mi yapacaksınız ilk defa bir kadın kokoreççi görüyoruz diyorlar. Tezgahta duran kadınlar belki vardır ama sarmasından tutun her şeyini yapan yok diye biliyorum. Bütün müşterim yedikleri en temiz kokoreç olduğunu söylüyorlar” ifadelerini kullandı.
GECE YARISINA KADAR AÇIK
Kokoreç ustalığını başka kadınlara da öğretmek istediğini belirten Göçmen, şunları söyledi: “Temizlenmiş bir şekilde geliyor ama ben tekrar temizliyorum. Daha titiz davranıyorum. Sonra sarmaya başlıyorum. Suyun içinde sarılıyor, suyun içine 1-2 litre süt koyuyorum. Sabah saat 10.00’da dükkanı açıyorum, 01.30’da kapatıyorum. Kendimi çok güçlü hissediyorum. Çünkü beni görenler de benden güç alıyor. Sen kadınsın yapabiliyorsun deyip dükkan açıp hayallerini gerçekleştirmek için işe koyulan çok kadın oldu. Bu işi başka kadınlara da öğretmek istiyorum.”
ÖNYARGILARI YIKIYOR
Eşinin bu işi severek yaptığını ifade eden Göksel Göçmen ise, “Eşim bu işi çok severek yapıyor. Uzun süre öğrenmek için vakit harcadı ve bir dükkan açmayı çok istiyordu. Ona bir sürpriz yapıp, her şeyi hazırladım. Kokoreçleri kendi elleriyle sarıyor, pişiriyor ve servis ediyor. Bu yüzden çok lezzetli... Müşteriler genelde çok şaşırıyor ama eşim sunduğu lezzetle tüm önyargıları yıkıyor” diye konuştu.
Haber Merkezi