Dengesiz beslenmede kış hastalıkları riski

Prof.Dr. Kubilay Demirağ, yetersiz veya dengesiz beslenen kişilerin grip, nezle gibi hastalıklara daha sık yakalandığını ve bu hastalıkları daha ağır geçirdiğini belirterek uyardı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.10.2018 13:19
  • Güncelleme Tarihi : 15.10.2018 13:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dengesiz beslenmede kış hastalıkları riski haberinin görseli

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) Başkanı Prof.Dr. Kubilay Demirağ, yetersiz veya dengesiz beslenen kişilerin grip, nezle gibi hastalıklara daha sık yakalandığını ve bu hastalıkları daha ağır geçirdiğini söyledi. Demirağ, hastalara beslenme desteğinin sağlanmasına yönelik farkındalık çalışmaları yürüttüklerini ve ölümcül sonuçlara yol açabilen “malnütrisyon”u önlemeyi hedeflediklerini belirtti.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Demirağ, Türkiye’nin 20 şehrindeki 47 hastanede 27 farklı kliniğe yapılan 7 bin 576 hasta başvurusunda “yetersiz ve düzensiz beslenme” oranının yüzde 26 civarında olduğu bilgisini vererek, bu oranın da Avrupa ülkelerindeki malnütrisyon görülme sıklığıyla benzer olduğunu vurguladı. Yetersiz beslenmenin hastalıkla ilgili olabildiği gibi bakım eksikliği, kötü diş yapısı, gıdaya ulaşamama gibi faktörlere de bağlı gelişebildiğini aktaran Demirağ, palyatif bakım kliniklerinde malnütrisyona rastlanma sıklığının yüzde 77, onkoloji kliniklerinde yüzde 48 ve geriatri kliniğinde ise yüzde 43 seviyesinde olduğunu kaydetti. Araştırmanın sonuçlarını bilimsel yayın hale getireceklerini dile getiren Demirağ, Sağlık Bakanlığı ile yetersiz beslenmeye ilişkin çalışmanın sonuçlarını paylaştıklarını ifade etti.
Prof.Dr. Demirağ, hava sıcaklığının düşmesiyle grip ve nezle vakalarının da artış gösterdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Grip, nezle kişinin bağışıklık sistemini de etkileyen bir durum. Yetersiz veya dengesiz beslenme yani malnütrisyon bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Enfeksiyonların artış gösterebileceği kış döneminde yetersiz beslenenler de grip, nezle açısından yüksek risk altında. Eğer vücut ağırlığında azalma, yeterince gıda alamama söz konusuysa kişi enfeksiyona daha kolay yakalanabilir, hastalık daha ağır seyreder.” AA/İZMİR