“Devletin besicilere destek olması lazım”

Kasap Asım Aslan, kırmızı et fiyatlarında sürekli yükselişin hayvancılığa destek verilmemesinden kaynaklandığını söyleyerek, “Devlet besicilere destek olmalı. Aksi takdirde bu fiyatlar artar, düşmez” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 07.10.2017 07:59
  • Güncelleme Tarihi : 07.10.2017 07:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Devletin besicilere destek olması lazım” haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT

Kırmızı et fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Alınan tüm önlemlere rağmen fiyat artışı sürüyor. Kıymalık etin kilosunun 35 liraya kadar çıktığını belirten Karşıyaka kasap esnafı Asım Aslan, devletin besiciliğe destek vermediği takdirde fiyatlardaki artışın süreceğini söyledi. Asım Aslan, et seçiminde vatandaşın özellikle etin helal usul kesilmiş olmasına vatandaşın dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Kesinlikle inek eti olmamalı, dana eti olmalı. Kaliteli et parlak ve canlı olur. Kalitesiz, bayat et kokar, kararır. Kesimde bıçak ete çok fazla temas etmemeli” diye konuştu.

ARTIŞ SÜREBİLİR

Beyaz ette yüzde 50’ye varan düşüşün kırmızı et satışlarını etkilemeyeceğini söyleyen Aslan, “Kurban Bayramı sonrasında herkesin evine kırmızı et girdi. Şu an piyasada satışlarda bir düşüş söz konusu. İlerleyen günlerde fiyatlarda herhangi bir artış beklemiyoruz. Aksine düşüş olabilir. Geçtiğimiz gün ilk saman ithalatı sevkiyatı İzmir’e gerçekleşti. Ancak bu ithalat fiyatları etkilemez. Kırmızı et, dışarıdan göründüğü gibi değil. Hayvanın bakımı, temizliği, yem gibi çok masrafı var. Bugün en ucuz yem çuvalı 50 TL. 70-80 TL’ye kadar fiyat çıkabiliyor. Bir çiftlikte 100 tane hayvan olduğunu düşünürseniz günlük 5 bin lira tutarında masraf yapıyor. Bu para sadece hayvanın yiyeceğine gidiyor. İstediğiniz kadar saman getirin yine mevcut saman yetmez” dedi.

ÜRETİCİYE DESTEK YOK

1 Kilogram kıymalık etin 35 liraya satıldığını söyleyen Aslan, “En düşük rakam. Fiyat değişiklik gösterebiliyor. Kurban Bayramından sonra piyasada durgunluk yaşandı. Beyaz ette şu an kampanyalar var. Yazın kilosu 16 TL olan kanat 9 TL’ye kadar düştü. Bütün piliç 6 lira civarında. Kırmızı et fiyatları yüksek. Üreticiye destek yok. Ben para kazanayım ki ucuza satayım. Devletin besicilere arka çıkması lazım. Hayvancılıkla ulaşana kredi verilmeli. Aksi takdirde bu fiyatlar artar, düşmez” diye konuştu.

KİLOSU 70 TL’Yİ BULDU

Kurban Bayramı sonrası satışlarda yüzde 50’ye yakın bir düşüş olduğunu ifade eden Aslan, “Herkes kurban kestiği için evlerinde var. Kesemeyeninde zaten hayvan alacak parası yok. Vatandaş kırmızı et alamıyor. Kilosu 60-70 TL” dedi.

Soslanmış etlerden vatandaşın kesinlikle uzak durması gerektiğini belirten Aslan, “Tavsiye etmiyorum. Kendi işyerimde de yapmıyorum. Soslu et ne kadar bilindik yerden alınırsa, alınmış olsun yine vatandaşımızın uzak durması lazım. Kalmış, tarihi geçmiş malları sirke suyuna yatırıp, soslayıp tezgaha koyuyorlar. Özellikle beyaz ette çok sakıncalı. Tüketimi gıda zehirlenmesine yol açar. İlla alınacaksa da göz önünde soslandırma yapılmalı” diye konuştu.

Kırmızı ette alım sonrası kilogramda yüzde 25’lik bir kayıp yaşandığını dile getiren Aslan, “Firesi çoktur. Hayvanı kestiğinizde 1 kilo gelen parça et bir saat sonra 750 gram geliyor. Mutlaka kayıp yaşanıyor. Bir kiloda 250 gramlık kayıp normaldir” dedi.