- Gündem
- 20.06.2025 20:21
Kasap Asım Aslan, kırmızı et fiyatlarında sürekli yükselişin hayvancılığa destek verilmemesinden kaynaklandığını söyleyerek, Devlet besicilere destek olmalı. Aksi takdirde bu fiyatlar artar, düşmez dedi
ONURHAN ALPAGUT
Kırmızı et fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Alınan tüm önlemlere rağmen fiyat artışı sürüyor. Kıymalık etin kilosunun 35 liraya kadar çıktığını belirten Karşıyaka kasap esnafı Asım Aslan, devletin besiciliğe destek vermediği takdirde fiyatlardaki artışın süreceğini söyledi. Asım Aslan, et seçiminde vatandaşın özellikle etin helal usul kesilmiş olmasına vatandaşın dikkat etmesi gerektiğini belirterek, Kesinlikle inek eti olmamalı, dana eti olmalı. Kaliteli et parlak ve canlı olur. Kalitesiz, bayat et kokar, kararır. Kesimde bıçak ete çok fazla temas etmemeli diye konuştu.
ARTIŞ SÜREBİLİR
Beyaz ette yüzde 50ye varan düşüşün kırmızı et satışlarını etkilemeyeceğini söyleyen Aslan, Kurban Bayramı sonrasında herkesin evine kırmızı et girdi. Şu an piyasada satışlarda bir düşüş söz konusu. İlerleyen günlerde fiyatlarda herhangi bir artış beklemiyoruz. Aksine düşüş olabilir. Geçtiğimiz gün ilk saman ithalatı sevkiyatı İzmire gerçekleşti. Ancak bu ithalat fiyatları etkilemez. Kırmızı et, dışarıdan göründüğü gibi değil. Hayvanın bakımı, temizliği, yem gibi çok masrafı var. Bugün en ucuz yem çuvalı 50 TL. 70-80 TLye kadar fiyat çıkabiliyor. Bir çiftlikte 100 tane hayvan olduğunu düşünürseniz günlük 5 bin lira tutarında masraf yapıyor. Bu para sadece hayvanın yiyeceğine gidiyor. İstediğiniz kadar saman getirin yine mevcut saman yetmez dedi.
ÜRETİCİYE DESTEK YOK
1 Kilogram kıymalık etin 35 liraya satıldığını söyleyen Aslan, En düşük rakam. Fiyat değişiklik gösterebiliyor. Kurban Bayramından sonra piyasada durgunluk yaşandı. Beyaz ette şu an kampanyalar var. Yazın kilosu 16 TL olan kanat 9 TLye kadar düştü. Bütün piliç 6 lira civarında. Kırmızı et fiyatları yüksek. Üreticiye destek yok. Ben para kazanayım ki ucuza satayım. Devletin besicilere arka çıkması lazım. Hayvancılıkla ulaşana kredi verilmeli. Aksi takdirde bu fiyatlar artar, düşmez diye konuştu.
KİLOSU 70 TLYİ BULDU
Kurban Bayramı sonrası satışlarda yüzde 50ye yakın bir düşüş olduğunu ifade eden Aslan, Herkes kurban kestiği için evlerinde var. Kesemeyeninde zaten hayvan alacak parası yok. Vatandaş kırmızı et alamıyor. Kilosu 60-70 TL dedi.
Soslanmış etlerden vatandaşın kesinlikle uzak durması gerektiğini belirten Aslan, Tavsiye etmiyorum. Kendi işyerimde de yapmıyorum. Soslu et ne kadar bilindik yerden alınırsa, alınmış olsun yine vatandaşımızın uzak durması lazım. Kalmış, tarihi geçmiş malları sirke suyuna yatırıp, soslayıp tezgaha koyuyorlar. Özellikle beyaz ette çok sakıncalı. Tüketimi gıda zehirlenmesine yol açar. İlla alınacaksa da göz önünde soslandırma yapılmalı diye konuştu.
Kırmızı ette alım sonrası kilogramda yüzde 25lik bir kayıp yaşandığını dile getiren Aslan, Firesi çoktur. Hayvanı kestiğinizde 1 kilo gelen parça et bir saat sonra 750 gram geliyor. Mutlaka kayıp yaşanıyor. Bir kiloda 250 gramlık kayıp normaldir dedi.