Sayfa Yükleniyor...
Yaz aylarında klima kullanımının artması ve sıklıkla havuza girilmesiyle birlikte gelen hastalıklara karşın doğal korunma yöntemlerinden ve en güçlü antioksidan olan arıların ürettiği propolis hastalıklara karşı koruyor
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, yaz aylarında klima ve havuz kullanımı nedeniyle yaşanan hastalıklara karşı propolis kullanılmasını tavsiye etti. Boyacıoğlu, propolisin arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünü olduğunu söyledi. Propolisin antioksidan etkisi ile ilgili konuşan Boyacıoğlu Propolis, antioksidan etkisi bakımından nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Propolis, arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılmaktadır. Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri göstermektedir dedi. Propolisin virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olduğunu belirten Boyacıoğlu, düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirdiğini, hastalanma sıklığının ve antibiyotik kullanımının azalmasına yardımcı olduğunu da iletti.
PROPOLİS TÜKETMEK ÖNEMLİ
Boyacıoğlu, Çocuklar yaz aylarında da havuz ve klimadan dolayı hastalıklarla karşı karşıya, klima ve havuzdan kaynaklanan enfeksiyon riski, ailelerin tatilini kabusa çevirebiliyor. Bu nedenle doğal bağışıklık güçlendirici desteklerle vücudumuza antioksidan takviyesi yapmalı ve savunma sistemimizi yazın da güçlendirmeliyiz. Burada propolisin önemi büyüktür. Propolis, dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasındadır. Yapılan pek çok bilimsel çalışmada propolisin bağışıklığı düzenleyici, antibakteriyel, bileşenlerden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Propolis, vücutta B ve T lenfositleri aktive ederek antikor üretimini arttırmakta ve böylece doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır diye konuştu. Propolisin damla veya ham bal ile karışım halinde tüketilebildiğini dile getiren Boyacıoğlu, propolis tüketmek isteyenlerin özellikle yerli propolis tercih etmeleri gerektiğini, doğru özütlendiği takdirde yüksek oranda antioksidan maddeler içerdiğini vurguladı. İHA
Haber Merkezi