“Festival bize güç veriyor”

Zeytin ve zeytinyağı üreticisini, markalarını ve ihracatçılarını 4 gün boyunca bir araya getiren 16’ncı Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nde gazetemize konuşan katılımcılar, Ayvalık Zeytiniile ilgili önemli mesajlar verdiler


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2021 08:34
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2021 08:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Festival bize güç veriyor”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odasının (ATO) ortaklaşa gerçekleştirdiği 16’ncı Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, çok sayıda zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilci ve üreticilerini bir araya getirdi. Festivali ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve ATO Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Ayvalık zeytin ve zeytinyağı ile önemli mesajlar verdiler. Festivale katılan ve gazetemize kuraklıkla ilgili önemli bilgiler veren Prof.Dr. Murat Türkeş de son üç yılda kuraklığın yeniden konuşulmaya başlandığını, 2019 ve 2020 yıllarının kuraklıkla geçtiğinin altını çizdi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’ın dört bir köşesinde festival coşkusunun yaşanmasını amaçladıklarını, gelecek yıl yapılacak olan festivalin hazırlıklarına ve programına bugünden başlayacaklarını belirterek, yine kusursuz bir festivali yaşama geçireceklerini söyledi.

AĞAÇLARIMIZIN YARISI 200 YAŞINDA

UNESCO yolunda Ayvalık temasıyla çıkılan yolda hedeflerinin kalıcı listede yer almak olduğunun altını çizen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, hasat dönemiyle zeytinin zeytinyağına muhteşem dönüşümün başladığını ifade etti. Başkan Ergin, “Kaz Dağları’ndan gelen poyraz rüzgarıyla körfezde oluşan ılıman iklim kuşağının buluşma noktasındaki bölgeye has coğrafi konumuyla pek çok tarım ürününün yetiştiği Ayvalık’ta erken hasat dönemiyle birlikte zeytinlerin yağa dönüştüğü muhteşem yolculuğu başladı. Ayvalık’taki iki milyon zeytin ağacının yarısı 200 yaşın üzerinde. Ayrıca bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacımız da bulunuyor. Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurt içinde hem yurtdışında farklı bir öneme sahiptir. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu” ifadelerine yer verdi.

TURİZM İŞLETMELERİNE KATKI VERİYOR

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın ise zeytincilik sektörü ve Ayvalık turizminin gelişimine vurgu yaptı. Başkan Büyükçıvgın, “Etkinliklerin zenginliği ve buna bağlı olarak katılımcı sayısının her geçen yıl artması, Ayvalık’ta hizmet veren turizm işletmelerine de önemli girdi sağlıyor. Ayvalık’ta üreticisiyle, işletmecisiyle, markaları yaratan iş adamlarıyla, ithalatçısıyla, ihracatçısıyla, konuklarıyla, medya mensuplarıyla, sanatçılarıyla ve elbette halkın yoğun katılımıyla gerçek bir ‘şenlik’ yaşıyoruz. Hasat Festivali boyunca; şehrimizin yerel ve ulusal markaları, çiçeğinden, toprağına toplanmasına kadar emek veren köylüler, müstahsiller, ihracatçılar, usta gazeteciler, deneyimli yayıncılar, zeytinyağı aşığı yazarlar, gurmeler, sanatçılar, paylaşımları ve katkılarıyla destek oldular, festivale renk kattılar” değerlendirmesinde bulundu.

KURAKLIK REKOLTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Son üç yılda kuraklığın yeniden konuşulmaya başlandığını, 2019 ve 2020 yıllarının kuraklıkla geçtiğini ifade eden Prof.Dr. Murat Türkeş ise son 30 yıldır Türkiye’nin büyük bölümünde kuraklık yaşandığını, Ayvalık, Bergama ve Kozak’taki kuraklık şiddetinin de artış yönünde olduğunu dile getirdi. Son yıllarda değişen iklimle zeytin üretiminde de değişiklik yaşandığını anlatan Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcaklık rejimindeki artışın, ardışık kurak ve sıcak geçen yılların zeytinde rekolte düşüşüne yol açtığına dikkat çekti. Türkeş, “Ocak ortasına kadar ne sıcaklık düştü ne de yağış oldu. 2020 yılının sonuna geldik, kış gelmedi. Artık sıcaklık, yağış ve buharlaşma rejiminin bu coğrafyada değiştiğini biliyoruz. Bir yandan kuraklık yaşıyoruz, bir yandan da yağış olması durumunda 30-40 yıl önceye göre afet durumuna dönüştüğümüzü görüyoruz. Bunlar insan kaynaklı iklim değişikliğinin doğrudan etkileri” diye konuştu.

FESTİVAL BİZE GÜÇ VERİYOR

Yıllardır Ayvalık’ta zeytin üretimi yapan Nazmiye Yılmaz da Ayvalık’ta her sene gerçekleştirilen bu festivalin kendilerine büyük bir enerji verdiğini belirterek şunları söyledi: “Zeytin üreticileri olarak düzenlenen bu festivalden memnunuz, bize enerji veriyor, mutlu oluyoruz. Zeytin ağaçlarıyla büyüdük, ağaçlarımız bizim her şeyimiz. Ben zeytinden ekmeğimi kazanıyorum. Bizim en büyük sıkıntımız elbette artan maliyetler. Bu maliyetler düşürülürse biz daha çok kazanırız ve bu işi daha uzun yıllar yaparız. Çocuklarımız da geleceğini burada görür. Büyük şehirlere gidip asgari ücretle çalışmaz. Bu etkinliklerin, festivallerin daha çok yapılmasını isterim. Çünkü buraya başka yerlerden insanlar geliyor. Alışveriş yapıyorlar, zeytinimizi tanıtıyorlar. Yılda bir kere değil 3 kere olsun.”

Haber Merkezi