Sayfa Yükleniyor...
MHP TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, gazetemiz Egede Bugünü ziyaret ederek gündeme dair açıklamalarda bulundu
ANIL YIKGEÇ - MHP TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, gazetemiz Egede Bugünü ziyaret etti. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Vural, darbelerin artık silahla değil, hak ve özgürlükleri kısıtlayarak yapıldığını söyledi. İzmir ekonomisinin daraldığını iddia eden Vural, İzmirde yeni cazibe merkezleri oluşturmak lazım. İzmirde bir hamle yapmamız lazım. İzmirde yaratıcı ekonomi yapmamız lazım dedi.
12 Eylül darbesinin komutanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin vefatı üzerine darbe konusunu sorgulayan İzmir Milletvekili Oktay Vural, Birkaç gündür Kenan Evrenin vefat töreni gündemdeydi. Şöyle bir bakıldığında darbe zihniyeti kaybolmuş değil. Gücü elinde tutan kişiler bunu insanlara karşı acımasızca kullanıyor. Dün de yargıya müdahale vardı, bugün de var. Dün de medyaya müdahale vardı, bugün de var. Darbe mantığı değişmedi. Ben güç sahibiyim. Benim dediğim her şey doğrudur. Benim gibi düşünmeyenler düşman zihniyeti bugün de yaşanıyor. İbret alacağımız en önemli konu budur. Darbeyi yargıladık ama asıl yargılama ne zaman olmalı? Bu darbeci zihniyeti tarihin dibine gömmekle olur. Ama insanların hürriyetlerine, yargılama süreçlerine, medyanın özgürlüğüne dokunursanız bu zihniyet devam ediyor demektir. Biz demokrasinin, cumhuriyetin erdemlerini yaşatmamız lazım. Bugün milletin iradesini ve egemenliğini kıskaca almak isteyenler yapmıyor mu? Biri silahla yaptı diğeri de istihbaratıyla, vergi denetimiyle, gücüyle yapıyor. Fark etmiyor. 12 Eylül Darbesi olduğunda kim kendini hür hissedebilirdi? Şimdi de aynı şey. Dün sağcı, solcu diye fişleniyorduk. Bugün şucu, bucu, ocu diye fişleniyoruz. Dün hakimlere talimat verilerek hemen karar çıkartılıyordu. Bugün de deniyor ki Tutuklamalar olacak. Aynı şey. Dolayısıyla bundan da ibret almak gerekiyor. Demokrasimizin, kurumlarımızın kalitesi çok ciddi bir sorun. Devletin kurumlarına, milletin güveni kalmayınca; devlet, bireylerin hasmı olunca tehdit büyüyor. Özgürlükler konusunda sıkıntı oluyor dedi.
KRİZ AİLENİN İÇİNDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın toplu açılış törenlerini de eleştiren Vural, Toplu açılışlar yapılıyor. Devlet aracıyla miting düzenleniyor. Senin ne işin var? Otur Cumhurbaşkanlığını yap. Ben AKP ile rekabet ederim. Benim beyannamemle ilgili niye söz söylüyorsun? Davutoğlu söylesin. Ben de onunkiyle ilgili söyleyeyim dedi. Manevi değerlerde büyük tahribat yaşandığına vurgu yapan MHP Grup Başkan Vekili, Değerlerde büyük tahribat var. Dolayısıyla bu tahribatı onarmamız gerekiyor. Böyle gidemez Türk demokrasisi. Böyle bireysel hak ve özgürlükleri güçlendiremeyiz. Bütün bunlarla birlikte vatandaşın kendi dertleri, sorunları var. Ailede sorunlar, boşanmalar artmış, ailede huzursuzluk, çocuk istismarı, kadına şiddet artıyor. Toplumda çöküş göstergeleri var. Yolsuzluk yapılıyor, biri çıkıp Günah işleme özgürlüğümüz var bizim diyor. Yolsuzluk gözüküyor, Bize darbe yapılmak isteniyor dediler. Darbe yapmak istedikleri doğru. Çünkü bunlar yolsuzluk yapmayı görevleri zannediyor. Görevi olduğunu zannedince birisi yolsuzluğu bulunca Vay sen bana nasıl darbe yapmak istersin? Yolsuzluk yapmama nasıl darbe yaparsın? demesi de normal. Onun için bugünkü siyasetin odağı tahrip edilmiş değerlerin tekrar geri dönüşümüdür. Ekonomik olarak bakıldığında; bunca yıl geçti ama asgari ücretlinin, emeklinin durumu değişmedi. Aileler huzurlu değil, sıkıntı içerisinde. Sosyo-ekonomik olarak kriz, ailenin içinde. Kriz ailenin içinde olunca toplum geleceğe güvenle bakmıyor. Umut yok. Yüzde 18,5 işsizlik var. İzmirde işsizlik Türkiye ortalamasına göre yüzde 60 daha fazla. İzmirdeki mutluluk düzeyi de Türkiye ortalamasının altında. O bakımdan bir onarım gerekiyor. Aile ekonomilerini güçlendirmek gerekiyor ifadelerini kullandı.
Çok açık olarak yapılacak 3 şey olduğuna dikkat çeken Vural, şöyle devam etti: Yapılacağı çok açık olan üç şey var. Türkiye üretmiyor. Türkiye istihdam oluşturmuyor. Türkiye kaynak tüketiyor. Böyle devam etmesi mümkün değil. Türkiye üreten, istihdam oluşturan ekonomiye ve kaynaklarını aşındırmayan bir ekonomi politikasına ihtiyacı var. Türkiyede tasarruf oranı yüzde 25ten yüzde 12ye düştü. 600 milyar dolar tasarrufumuz bitti. Üretimimizde ithalata bağımlılığımız arttı. İşsizlik arttı. Dünün sorunları dünde kaldı. Bugünün sorunları bambaşka. İleriye bakmak lazım.
İZMİRİN EKONOMİSİ DARALIYOR
Ekonomiyi İzmir bazında da değerlendiren Oktay Vural, kentte hamle yapılması gerektiğini vurgulayarak, Her iki kişiden birinin asgari ücretli olduğu bir ortamda asgari ücret evimize nasıl refah getirecek? Asgari ücretli sayısı azaltılmalı. Daha fazla gelir getirecek, istihdam sağlayacak sektörlere yönelmeli. İzmirde birçok potansiyelimiz var ama maalesef yeni bir cazibe merkezimiz yok. İzmirli işadamları hep dışarı kaçıyor. Teşvik Sisteminin getirdiği sıkıntılar var. Burada yeni cazibe merkezleri oluşturmak lazım. İzmirde bir hamle yapmamız lazım. İzmirde yaratıcı ekonomi yapmamız lazım. Bilişim, sağlık, eğitim, bacasız sanayi turizme yönelmeliyiz. Çünkü yüksek öğrenim gören kişi sayımız fazla. Doktoralı, yüksek lisans gören insan sayımız, öğrenci sayımız fazla. Ama emekli sayımız da, işsiz de fazla. İzmirin ekonomisi daralıyor. Bu daralmayı kurtarmak için İzmirde bir talep oluşturmak gerekiyor. Talep oluşturmak için istihdam üreten bir ekonomi lazım. Bunları yapmak lazım dedi.
İzmirde neler yapılabilir sorusuna ise şöyle yanıt verdi: Filler çatışıyor, İzmirin çimleri eziliyor. Yerelde de hizmet yok, genelde de hizmet yok. Birbirini korkutmalar İzmirlinin kaybetmesine sebep olur. Kim olursa olsun yerelde ve merkezi bir sinerji oluşturmamız lazım. İzmirin bu meselelerini çözmek için bir araya gelmeliyiz. Benim zamanımda Ailağa-Cumaovası banliyö trenini Piriştina ile imzaladık. Bir kısım çalışmalar başladı ama sonra ekonomik kriz sebebiyle yarıda kaldı. Şunu söylemeye çalışıyorum, İzmirli kadirşinastır. Kim katkı verirse onun hakkını verir. İzmirde spor, kültür geriye gitti. Birinci Ligde futbol takımımız yok. Kültürparkımız vardı. Cazibe merkezimizdi. Şimdi ise cazibe merkezi olmaktan çıktı. İzmiri yenileyecek birtakım hedeflere ihtiyaç var. Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası hep beraber hareket etmeliyiz.
YENİ YATIRIMLAR LAZIM
Kentte yeni ekonomik alanlara yönelinmesi gerektiğine de dikkat çeken İzmir Milletvekili Vural, İzmir ekonomisi, İstanbulla rekabet ediyor. O zaman İzmirin ekonomisini güçlendirmek için ne yapmak lazım? Her partinin makro politikaları vardır ama bu politikaların ile uygulanabilecek olması lazım. Bilişim vadisi deniyor. Bizim bilişim vadisi ile ilgili bir yer açmamız lazım. Biz Urlada teknoloji geliştirme bölgesi ilan ettik. Hiçbir şey yapılmadı. Organize sanayi bölgelerinde doluluk oranı düşük. Fabrikalar kapanıyor. Yanı başınızda teşvik veriyorsunuz oradaki fabrikayı başka yere taşıyor. Bu yeni yatırım değil ki! Yeni yatırımlar lazım. Bir İzmir Milletvekili olarak kentin ekonomisini güçlendirmek için yerelde bulunan insanlarla neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz dedi.
İzmirde idari yöneticilerin beraber hareket edemediğini belirten Vural, İzmirin sanayi odaları, milletvekilleri, belediye başkanları bir araya geldik ama ileriye götürme imkanı olmadı. Hep birileri ben diyor. Efeler bireysel de oynar ama birlikte de hareket eder. Paylaşmayı bilmek lazım. Valiler nezdinde de kentimiz kısmetsiz. İzmirin valisi, parti valisi, il başkanı gibi davranırsa, milletvekilinin yanında yer alırsa olmaz. Aslında burada organizatörlüğü yapması gereken o. İzmirliler böyle valileri de sevmez ifadelerini kullandı.
SOMA SADECE BİR KAZA DEĞİL
Vural, Somadaki maden ocağı kazasının yıldönümü ile ilgili de şöyle konuştu, Soma, sadece bir kaza değil. Soma, aslında yolsuzluk ekonomisinin sonuçlarından biridir. Bir havzadan bir kömür ocağından çıkartılabilecek miktar belli olmasına rağmen o miktarın üstünde kömür çıkartmak; acımasızca işçileri bu eksende çalıştırmak yolsuzluk ekonomisinin sosyal maliyetidir. Denetim yok. Acımasız bir üretim ihtirası ve bu havzada bu işçiler siyasi amaçlarla kullanma isteği sonuçta 301 madencimiz vefat etti. Allahtan rahmet diliyorum. Maden ocağı hala çalışmaya devam ediyor. Yaşam odaları ile ilgili kanunu geçirdik. Ama onun kaza boyutunda değil, o düzenin dayı başlarını olduğu, üretim başına para alındığı, üretimin üzerinde üretim yapılması için emeğin istismar edilip iş güvenliğini olmadığı bir dönem Somanın gerçek yüz tam olarak ortaya çıkmadı. Somada düzende sorun olduğu için bunun üstünü örtmek için birçok adım atacağız dediler. Bunları da atmadılar. Mahkeme sırasında mağdurları bile mahkemeye almadılar. Ben de şunu soruyorum; Somadaki maden ocağı Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) sahası. Bu TKİnin sahasına denetimi yapanlar hizmet almayla ilgili Hizmet alım modeli ile işletiliyor. Asıl işveren kim? Asıl sorumlu kim? Bir tane kamu görevlisi yok. İzin vermiyor onların konuşmasına.
SANAL ORTAMDA
MHP TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural, sanal ortamda başlattığı kampanyadan da kısaca bahsetti, Sanal ortamda umutcicekleri.com diye bir kampanya başlattım. İnsanlar, sanal ortamda kendi sokaklarına çiçeklerini dikiyorlar. Bu uygulamaya girip İzmirin bir sokağına adalet, birlik, refah, kalkınma, gelecek, ahlak isimli çiçeklerden birini seçip ekiyor. Bir diğeri de o çiçeği büyütmek için çalışıyor. Bakıyorum da en çok istenen adalet çiçeği. Güven duygusu olmayan toplumlar ilerleyemez.
Haber Merkezi