- Gündem
- 14.05.2025 14:19
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, gıda kontrol görevlilerinin büyük risk altında olduğunu ve riski en aza indirmek için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, Gıda Kontrol Görevlilerinin büyük risk altında olduğunu belirterek, yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.
İçinde bulunulan koronavirüs salgını ya da diğer afet durumlarında toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışması gereken sektörlerden birinin de gıda sektörü olduğunun altını çizerek, “Kısıtlamalara rağmen üretime devam etmek zorunda kalan gıda sektörü emekçilerinin sağlığını güvence altına almak toplumsal bir görevdir. Bu dönemde de temel ihtiyaç kategorisinde yer alan gıdanın, güvenilir gıda zincirinde arzını sürdürebilmek adına her türlü zorluğa, baskıya, hatta darp edilmeye varan saldırılara karşın, büyük bir özveri ile görevlerini yapan Gıda Kontrol Görevlisi arkadaşlarımız sosyal mesafeyi korumanın neredeyse imkansız olduğu birçok işletmeye gitmeleri ve kullandıkları kalem, form vb malzemeler nedeniyle Kovid-19 bulaşı tehlikesi ile karşı karşıya çalışmaktadırlar. Sağlıklı olsalar dahi, potansiyel taşıyıcı olabilme ihtimallerine karşı, riski en aza indirmek için önlemler alınmalıdır” dedi.
KORUYUCU DONANIM VERİLİYOR MU?
Tarım ve Orman Bakanlığına çeşitli sorular soran Toprak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Denetimlere çıkan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımıza yeterli miktarda kişisel koruyucu donanımları (bone, maske, tulum, gözlük vb) veriliyor mu? Yeteri miktarda kişisel koruyucu donanım verilemiyor ise denetimlerin devamlılığını sağlamak için ne tür bir aksiyon alındı? Bakanlık ve il/ilçe müdürlüklerinde görev alan kontrolör arkadaşlarımıza Kovid-19 testi yapıldı mı?/yapılması düşünülüyor mu? Yapıldı ise sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı? Olası pozitif vaka sonucunda ne gibi önlemler alınması planlanıyor?”
DENETİMLERİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI
Kovid-19 ile mücadelede kişisel hijyenden sonra en önemli konunun sağlıklı ve yeterli beslenme olduğunun da altını çizen Toprak, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu noktada da denetimlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7 bin 4 olduğu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 215 bin 996 denetim yapıldığı ve sadece 174’ü için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Yine bu rapora göre ülkemizde 31.12.2019 tarihi itibariyle toplam 688 bin 159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12 bin 788 adedi onay kapsamında, 675 bin 371 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 76 bin 215’i üretim yeri, 316 bin 018 satış yeri, 280 bin 138’i toplu tüketim yeridir. Tüm bu verilerin ışığında sayılarının bu kadar az olmasına ve iş yüklerinin bir o kadar fazla olmasına rağmen bu kadar işletmeyi denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın sağlığını korumak ve hastalığın yayılmasını engellemek adına yukarıdaki sorularımız büyük önem arz etmektedir.”