Gıda zehirlenmelerine dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, vatandaşları toplu gıda zehirlenmeleri konusunda uyardı. Keskinoğlu, etkin bir denetim, caydırıcı cezalar ve en önemlisi dejenere olan ticari ahlakın tesis edilmesi gerektiğine ayrıca dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 29.12.2016 09:06
  • Güncelleme Tarihi : 29.12.2016 09:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıda zehirlenmelerine dikkat!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN ÖZEL HABER

Son zamanlarda artan toplu gıda zehirlenmeleri vatandaşları dışarıda yedikleri yiyeceklere karşı daha dikkatli olmaya sevk etti. İş yerleri, okullar, hastaneler, gün içindeki yemek ihtiyaçlarını bazen kendileri karşılarken, bazen de yemek firmalarından hizmet alıyor.

Fakat bazı yemek firmaları, bu hizmeti sunarken maliyetleri düşürmek adına, kalite ve hijyen kurallarına dikkat etmeyerek insan sağlığını hiçe sayıyor. İyi olmayan üretim uygulamaları, toplu gıda zehirlenmelerine yol açıyor.

“HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRİYOR”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, “Gıda zehirlenmeleri sonucunda hem maddi hem manevi zarar büyük oluyor ve halk sağlığı tehlikeye giriyor. Bu durumun baştan önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle etkin bir denetim, caydırıcı cezalar ve en önemlisi dejenere olan ticari ahlakın tesis edilmesi gerekmektedir. Bunun için konusunda uzman gıda mühendisleri istihdam edilmeli, maliyeti düşürmek için kalitesiz ürün kullanımından vazgeçilmeli, deneyimsiz ve eksik personel çalıştırılmamalı ve yemek hizmeti alımı için sadece düşük fiyatı veren firmanın tercih edilmesinden vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ GIDA HERKESİN HAKKI”

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için güvenli gıda tüketmenin tüm insanların hakkı olduğunu dile getiren Keskinoğlu, “Güvenli gıda, tüketildiğinde herhangi bir hastalığa neden olmayan gıdadır. Gıda zehirlenmesi ise güvenli olmayan bir gıda maddesinin tüketilmesi sonucu meydana gelen hastalık durumudur. Bir gıdanın görünüş, kıvam, koku ve/veya tadında tüketici tarafından kabul edilemeyecek şekilde meydana gelen değişiklikler gıdanın bozulmuş olduğunu gösterir” dedi.

“ŞÜPHENİZ VARSA SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİN”

Gıda zehirlenmelerine en çok yol açabilecek gıdaların; tavuk yemekleri, pirinç pilavı, bulgur pilavı, krema içeren tatlılar, yumurta ve yumurta içeren ürünler ve çiğ yenen salatalar olduğunu ifade eden Keskinoğlu, “Bir kişide kusma, ishal, ateş, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, çifte görme, bulanık görme gibi belirtiler gözlemlenmesi durumunda gıda zehirlenmesinden şüphe edilebilir. Gıda zehirlenmesinden şüphelenildiği durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmesi teşhisi burada yapılacak tetkikler sonucunda, doktor tarafından konulur” diye konuştu.

Haber Merkezi