Gribin şifası ayva

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vücut direncinin düştüğünü belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, grip ve nezleye meydan okumak için diyetinize eklemeniz gereken meyvelerin başında ayvanın geldiğini söyledi

  • Oluşturulma Tarihi : 25.12.2016 08:19
  • Güncelleme Tarihi : 25.12.2016 08:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gribin şifası ayva haberinin görseli

EMİNE YALÇIN-ÖZEL HABER

Kış aylarında ayva yiyerek gripten korunabileceğini ifade eden Diyetisyen Derya Zünbülcan, kışı hasta olmadan geçirmek isteyenlere diyetlerine ayva eklemelerini tavsiye etti.

Diyetisyen Derya Zünbülcan, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vücut direncinin düştüğüne dikkat çekerek, bu aylarda nezle ve grip gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını söyledi. Zünbülcan, “Bağışıklığınızı güçlü tutmak, grip ve nezleye meydan okumak için diyetinize eklemeniz gereken meyvelerin başında da ayva geliyor. Ayva, kalp, bağırsak ve bağışıklık dostudur. Sindirim sistemini destekler. Tansiyonu dengeler. Glisemik indeks dediğimiz kan şekerini yükseltme yüzdesi açısından düşük meyveler arasındadır. İçerisinde bulunan yüksek pektin oranı ile tok tutar. A vitamini, C vitamini, çinko içerdiği için hem gripten korur hem de gribe bağlı yorgunluk ve halsizliği giderir. Kanı temizler. İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkilidir. Demir, bakır ve çinko içeriği sayesinde kan yapımını arttırır. Kolesterolün düşürülmesinde ve vücudun genel bağışıklığının kuvvetlendirilmesinde etkilidir. Her gün ayva tüketmeyi alışkanlık haline getirmek sağlıklı bir bedenin yapı taşlarına yardımcı olur” dedi.

AYVAYI NASIL KULLANALIM?

Ayva reçeli, marmelatı yapılabilir. Ev yapımı olması önemlidir. Kuru ve taze olarak meyvesi tüketilebilir. Gripten korunmak için şekersiz kompostosu yapılarak yemeklerin yanında, ara öğünlerde yoğurt ile birlikte tüketilebilir. Ayva az miktar tereyağında pişirerek tüketilirse öksürüğün giderilmesinde, yaprakları kaynatılıp içilirse boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir.