- Gündem
- 08.06.2025 15:37
GMO İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, günde en az 1 bardak kefir düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, Düzenli tüketim ile kefir içerisindeki faydalar ortaya çıkıyor dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunan kefirin düzenli tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kefirin; probiyotik özelliği bulunan, köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi fermente bir süt ürünü olduğunu belirten Toprak, Kefir, geleneksel yöntemle veya marketlerde satılan ticari kefir kültürleriyle evde kolaylıkla yapılabilmektedir. Ticari kefir kültürlerinin içeriği oldukça değişken olmaktadır. Bunun sebebi kefir tanelerinin kompleks mikrobiyolojik yapısı olarak açıklanmaktadır. Çünkü ticari kefir kültürleri kefir tanelerinden üretilmektedir. Ticari kefir kültürünün kompozisyonu; üretildiği kefir tanesinin orijinine, üretim yöntemine ve muhafaza koşullarına göre değişmektedir dedi.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Toprak, fermente bir süt ürünü olan kefirin; insan sağlığına oldukça faydalı bir içecek olarak bilindiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: Araştırmalar; kefirdeki karbondioksitin ve laktik asit bakterileri tarafından oluşturulan L (+) laktik asidin sindirime yardımcı olduğunu göstermektedir. Kefir; iştahsızlık, uykusuzluk, sarılık, safra hastalıkları, egzama vb. hastalıklara iyi gelmektedir. Yapılan çalışmalar kefirde bulunan biyoaktif komponentlerin kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Bu antitümorejenik etkisinin vücudun bağışıklık sistemini aktif hale getirmesi ve tümör oluşumunda etkili enzimlerin çalışmasını engelleyen peptidleri içermesiyle gösterdiği düşünülmektedir. Ayrıca kefir; antibakteriyel, antikarsinojenik, antidiabetik, iltihap çözücü, antialerjik, antioksidatif, bağırsak mikroflorasını arttırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, tansiyon düzenleyici, apoptosize (programlı hücre ölümü) karşı koruyucu etkileri ile de insan sağlığına katkıda bulunmaktadır. Kefir danelerinde bulunan bir enzim olan β- galaktosidaz, hidroliz yoluyla laktoz içeriğini azaltır ve laktoz intoleransı olan bireylerde laktoz içeren ürünlerin tüketimini kolaylaştırır. Laktoz intoleransı olan kişilerde ağız kokusu tedavisinde de kefir yoğurt kadar etkilidir. Daha düşük laktoz içeriği ve daha yüksek β- galaktozidaz aktivitesi nedeniyle kefirin laktoz tolerans bozukluğu olan bireylerde laktoz sindirimini kolaylaştırdığı ve şişkinlik hissini yüzde 71lere varan oranlarda azalttığı bildirilmiştir.
HER YAŞTA İNSAN TÜKETEBİLİR
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaşta insanın tüketebileceğine dikkat çeken Toprak, Günlük tüketilebilecek kefir miktarıyla ilgili belirlenmiş bir sınırlama olmayıp, arzu edilen miktarda güvenle tüketilebilir. Ancak günde en az 1 bardak kefir düzenli olarak tüketilmelidir. Çünkü, ancak düzenli tüketim ile kefir içerisinde bulunan yararlı bakteri ve mayalar bağırsak floramıza dahil olabilmekte ve sağlığımıza faydalı etkilerini ortaya çıkarabilmektedir. 0-6 yaş grubu çocuk beslenmesi uzman tavsiyesiyle oluşturulmalıdır bu nedenle bu yaş grubuna kefir vermeden bir doktora danışması daha doğru olacaktır. Hamilelikte ise kefir tüketiminin hiçbir yan etkisinin bulunmadığı, aksine hamilelik döneminde yaşanan sindirim problemlerinin çözümü için kefir tüketiminin önemli olduğu, annenin ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir. 1 bardak kadar kefir yaklaşık 150 kalori içerir. Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu, kalsiyum ihtiyacının yüzde 30'unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılamaktadır bilgisini verdi.