- Gündem
- 06.05.2025 18:22
Türkiye’nin et ihtiyacını karşılamak için büyükbaş hayvan ithalatı devam ediyor. Son olarak İspanya’dan yaklaşık 2 bin büyükbaş hayvan, dün sabah saatlerinde gemiyle İzmir Alsancak Limanı’na getirildi
KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
Türkiye’nin et ihtiyacını karşılamak için büyükbaş hayvan ithalatı devam ediyor. Son olarak İspanya’dan 2 bin büyükbaş hayvan, dün sabah saatlerinde gemiyle İzmir Alsancak Limanı’na getirildi. Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı çıkmasının ardından Türkiye, hayvan ithalatında yönünü İspanya’ya çevirdi. İspanya’nın Tarragona Limanı’ndan yola çıkan ve 2 bin büyükbaş hayvanı taşıyan, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone bayraklı HANNOUD O isimli kargo gemisi, dün saat 09.13 sıralarında İzmir Alsancak Limanı’na demir attı. Büyükbaş hayvanları taşıyan 91.5 metre uzunluğunda ve 16.2 genişliğindeki gemi, limana yanaşmasının ardından çevreye kötü koku yayıldı. Gemiden yayılan kötü koku özellikle Alsancak bölgesinde hissedildi. İzmir Alsancak Limanı’na gelen büyükbaş hayvanların veteriner kontrolünden geçirildikten sonra Türkiye’nin farklı illerine gönderileceği öğrenildi. Damızlık büyükbaş hayvanların 1-2 gün içinde gemiden tahliye edilmeleri bekleniyor.
KESİMLİK DANA GETİRİLDİ
Et ve Süt Kurumu tarafından İspanya’dan kesimlik dana getirildiğini belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman, Et ve Süt Kurumunun bunu kendi stokları için kullanacağını söyledi. Piyasada et talebinin olmadığını ifade eden Arman, “Et ve Süt Kurumu tarafından İspanya’dan bin 850 adete büyükbaş hayvan, kesimlik dana getirildi. Şu anda piyasada bir talep yok. Kurban Bayramı’ndan yeni çıktığımız için piyasada et yönünde bir talep yok. Et Süt Kurumu kendi stoklarında değerlendirecektir. Kurban Bayramı sonrası önümüzdeki aylar için stok yaparak değerlendirecektir. Bu ithalatın yapılmasında neden olarak belirli anlaşmaların devam edildiğini düşünüyorum. Bu yılsonuna kadar ithalatla ilgili izin var. O yüzden ihtiyaç durumuna göre, piyasanın şartlarına göre kendilerince bir plan yaparak getiriyorlar” diye konuştu.
TESTLER YAPILMADAN...
Son günlerde çok sık konuşulan Et ve Süt Kurumu tarafından Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı çıkmasının ardından işlerin daha sıkı tutulduğunu belirten Arman, “Şarbon hastalığı olayının ardında işlerin daha sıkı takip edildiğini düşünüyorum. İspanya’dan ithal edilen hayvanlarda gerekli testler, tahliller yapılmadan indirmezler. Bu konuda çok ciddi olurlar” dedi. Gelen hayvanların sadece nerelere gönderilip gönderilmeyeceği konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Arman, “Et ve Süt Kurumu İzmir’de eski bir mezbahada kesim yapıyor. Bu gelen hayvanların tamamı oraya mı götürülecek bir bilgim yok. Aynı zamanda çevre illere de gönderilebilir. Şöyle ki anlaşmalı olduğu kesimhanelerde de kesim yapılması için Et ve Süt Kurumu tarafından gönderilebilir. Ya da buradaki mezbahada kesilip karkas olarak, et olarak da gönderilebilir” açıklamasında bulundu.
İZMİR’DE ŞARBON TANISI YOK
İzmir’de şarbon hastalığı tanısının olmadığını belirten Bülent Arman, uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “İzmir’de şu ana kadar şarbon tanısı yok. Olmuş olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkardı. İthal edilen hayvanlarda şarbon hastalığı görülmesi herkesi alarma geçirdi. Herkes bildiği, güvendiği yerlerden alışverişini yapmalı. Her konu da olduğu gibi hijyene uyulmalı. Etler iyi pişirilmesi gerekiyor. Az pişmiş etten bu aralar kaçınmak lazım. Kurban Bayramı’ndan çıktığımız için sektörde duraklama var. Et talebinde düşüş var. Şarbon olayı insanları tüketimden baya bir caydırıyor. Şarbon olayının da et talebinin düşmesinde büyük bir etkisi var.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin satılamayan kurbanlıkları bakanlığın alacağını sözünü de değerlendiren Arman, bakanlığın belirlediği fiyatlardan kimsenin mal vermeyeceğini söyledi. Arman, bakanlığın belirlediği fiyatlarda hayvanlarını verecek olan üreticini büyük bir zarar edeceğini belirtti.