- Gündem
- 24.06.2025 00:36
Son beş yıl içerisinde incir ithalatında yüzde 10,5 artış yaşanırken, ihracatında ise yüzde 7,3 azalma gerçekleşti. İTB Meclis Üyesi Özhan Şen, bu durumu yaşanan olumsuz hava şartlarına bağladı
NURETTİN BAKİ
Ege bölgesinin en önemli ihraç ürünü olan incirde, ithalat ihracatın üzerine çıktı. Kalitesi ve lezzetiyle Türkiye ve dünyanın incir adresi olan İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin kuru inciri ihracatta zor zamanlar yaşıyor. Öyle ki son dönemde Ege’nin kuru incir ihracatında yüzde 20’lik bir azalma söz konusu. Ülkemiz dünya taze incir üretiminin yüzde 23’ünü, dünya kuru incir üretiminin de yüzde 54’ünü gerçekleştiriyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı genel kurul toplantısında paylaşılan bilgiye göre kuru incir ihracatı yüzde 20’lik azalışla 180 milyon dolara kadar geriledi. Bu noktada, sağlıklı gıdalara olan talebin artması ve rekabetin daha da zorlaşması ile sektör temsilcileri, kuru incirde daha fazla katma değerli üretim yapılması gerektiğini vurguluyor.
HAVA ŞARTLARI İHRACATI ETKİLEDİ
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, yaşanan ihracat düşüşüne üretim sırasında gerçekleşen olumsuz havanın sebep olduğunu savundu. Şen,“Kuru incir ihracatı mevsimsel şartlardan dolayı bir gerileme yaşandı. Yaşanan bu olumsuz hava koşulları incir üretiminde bir gerileme yaşatırken, kuru incir rekoltesindede düşüş yaşanmasına neden oldu. Bu durum doğal olarak ihracata da yansıdı. Bunun için yapacak bir şeyimiz yok. Güzel bir sezon bekliyorduk ancak hava şartları incirin rekoltesinde düşüş yarattı. Bu da doğal olarak döviz kaybı ve ürün kaybına sebep oldu. İncirin olgunlaşma döneminde yağan yağmurlar bu olumsuz durumun ortaya çıkardı” şeklinde konuştu.