Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ticaret Borsası Sert Kabuklu Yemişlerin Toptan Ticareti Komitesi üyeleri kabuklu kuru yemişte Türkiyede uygulanan aflatoksin oranlarının AB ülkelerinin çok altında kalmasının sektörü zor durumda bıraktığını ifade ederek, oranların dünyada uygulanan düzeye çıkarılmasını istedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Ticaret Borsası Sert Kabuklu Yemişlerin Toptan Ticareti Komitesi üyeleri sektörlerinde yaşanan sorunlara çözüm getirmek amacıyla buluştu.
Özellikle kuruyemişte yaşanan aflatoksin oranlarının AB standartlarına göre ayarlanması, rekolteye bağlı fiyat istikrarsızlığı ve ithalata bağımlılığın giderek artması nedeniyle zor günler yaşadıklarını aktaran komite üyeleri, kabul edilebilir aflatoksin oranı, birtakım ürünlere teşvik ve üreticilerin eğitilmesi ile sorunların bir miktar önüne geçileceği vurgulandı.
ÜRÜNLERDE KALİTE SORUNU YOK
Komite üyeleri, Türk ürünlerinde kalite sorunu olmamasına rağmen dış pazarda tanıtım eksikliği ve yanlış tarım politikaları nedeni ile geride olduklarını belirtti. Pek çok üründe ithalata bağımlı hale geldiğini vurgulayan Sert Kabuklu Yemişlerin Toptan Ticareti Komitesi üyeleri, teşviklerle yeni üretim alanları oluşturulmasını öneriyor.
TEŞVİKLERLE YENİ ÜRETİM ALANLARI OLUŞTURULMALI
Türk ürünlerini kalite sorunu olmamasına rağmen yanlış tarım politikaları nedeniyle başta ceviz ve bademde olmak üzere pek çok üründe ithalata bağımlı hale geldiğini vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Sert Kabuklu Yemişlerin Toptan Ticareti Komitesi Başkanı Mustafa Meyva , Teşviklerle yeni üretim alanları oluşturulmasını öneriyoruz. Türkiyenin özellikle incir, fındık, kayısı ve üzümde ön planda Amerika, Hindistandan sonra üçüncü sıradayız. Bu sektörde hem ithalatçı hem de ihracatçıyız. Tanıtımı artırmalıyız, agresif bir pazarlama içinde olmalıyız diye konuştu.
KİŞİ BAŞI TÜKETİM YETERLİ DEĞİL
Meyva, kişi başı kuruyemiş tüketiminin yeterli olmadığını söyleyerek, tüketimi yetersiz ürünlerde mutlaka o ürüne yönelik teşviklerin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Meyva, sözlerini şöyle tamamladı: Ürünlerde aflatoksin olmasının nedeni üretim aşamalarından ürünlerimizin yetiştirme safhasında topraktan geçen aflatoksin maddesinin ürünlerin kurutma, saklama ve ambalajlama işlemlerinde yapılan hatalar nedeniyle artmasıdır. Aflatoksin, bitkiyi yetiştirme sırasında bulayan, tarlada uygun olmayan kurutma şartlarından, ürünlerin tamamen kurutulmadan naylon çuvallar kullanılarak paketlenmesi ve uygun olmayan depo koşullarında saklanması sonucunda miktarı sürekli artan bir maddedir. Bizler bu yüzden iç piyasada yurtdışıyla rekabet edemiyoruz. Bu sebepten ötürü bize kesilen cezalar 14 bin TLyi buluyor, bu nedenle ürünler elimizde kalıyor. Ürünlerimize teşviklerin yanı sıra üreticilerimizin de eğitilmeleri gerekir. Aflatoksin, AB ülkelerinde uygulanan oranda olmalıdır.
Haber Merkezi