Sayfa Yükleniyor...
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, muzun ilerleyen dönemde sanayiciler tarafından tercih ve ihraç edilen bir ürün haline gelmesinin muhtemel olduğunu belirtti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’de son 19 yılda yaklaşık 4 kat daha fazla alanda 8 kat kadar daha fazla muz üretimi gerçekleştiriliyor. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, Türkiye’de artan muz üretimini ve beklentilerini paylaşarak “Türkiye’nin en fazla muz üretilen bölgesi Mersin’de bu yıl 700 bin ton rekolte beklenmektedir. Muzun, ilerleyen dönemde sanayiciler tarafından da tercih ve ihraç edilen bir ürün haline gelmesi muhtemeldir” dedi.
KISITLI ALANLARDA MUZ ÜRETİMİ
Dünya ve Türkiye’de bölgelere göre muz üretimini değerlendiren Sin, “Üretimin yaklaşık yüzde 27’si Hindistan tarafından gerçekleştirilen muzun dünyadaki toplam üretimi 2018 yılında 116 milyon ton olarak gerçekleşti. Üretimde ikinci sırada yer alan Çin ise 11,5 milyon tonluk üretimle dünyadaki toplam üretimin yüzde 10’unu karşılıyor. 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de üretilen muzun yüzde 60,9’u Mersin’de, yüzde 36’sı Antalya’da, yüzde 0,9’u Adana ve yüzde 0,7’si Hatay’da olup, bu itibarla yüzde 98,5’i Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Bunun dışında oldukça kısıtlı alanlarda da olsa Manisa, Muğla ve Balıkesir’de de muz yetiştirilmeye başlandı” ifadelerini kullandı. Ülkemizde yıllık toplam 700 bin ton dolaylarında muz tüketildiğini ve kişi başına düşen yıllık ortalama muz tüketimi oranının ise 8.2 kg olduğunu ifade eden Sin, “Tüketilen muzun yaklaşık yüzde 80’i yerli üretimden karşılanmaktadır. Türkiye’nin en fazla muz üretilen bölgesi Mersin’de bu yıl 700 bin ton rekolte beklenmektedir. Muzun, ilerleyen dönemde sanayiciler tarafından da tercih ve ihraç edilen bir ürün haline gelmesi muhtemeldir” diye konuştu.
ÜRETİMİMİZ YETERLİ DEĞİL!
Yerli muz ihracatımızın yeterli düzeyde olmadığını aktaran Sin, “Yerli muzun büyük bir kısmı iç tüketimde sofralık olarak tüketilmektedir ancak örtü altı yetiştirilen muzlar Türkiye’deki muz üretimini ve verimini artırmaya devam ediyor. Bu sayede, önümüzdeki yıllarda yerli muz üretimiyle iç talebin karşılanmasının yanı sıra ihracatın da yükselişe geçeceğini düşünüyorum” dedi. Muz ithalatında azalma İç tüketimde aynı zamanda ithal edilen muz tüketimi de bulunduğunu belirten Sin, Türkiye’nin 2015 yılından bu yana muz ithalatında en büyük pazarının Ekvator olduğunu ve 2015 yılında Ekvator’dan ithal edilen muz oranının yüzde 66’yken 2016 yılında yüzde 81, 2019 yılında ise yüzde 95 olarak kaydedildiğini aktardı. Sin sözlerini şöyle tamamladı, “Üretilen muz miktarındaki artışla bağlantılı olarak ithalatta azalma gözlenmektedir. 2015 yılında Türkiye’nin ithal ettiği muz miktarı toplam 218 bin ton olurken, 2016 yılında 209 bin ton, 2017 yılında 207 bin ton ve 2018 yılında 155 bin ton olarak kaydedilmiştir. 2019 yılında toplam 122 bin ton muz ithalatı karşılığında 48 milyon dolar ödenmiştir” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi