- Gündem
- 14.06.2025 11:23
Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi, narın ihracattan arta kalarak aromaya ayrılan kısmı için sıfır atık ile sürdürülebilir üretim yöntemi projesi geliştirdi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Merkezi İzmir’in Selçuk İlçesi olan Zeytin Köy’de bulunan Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda şu anda ikinci başkanlık görevini yürüten Noyan Çalıkuşu ve yine Yönetim Kurulu Üyelerinden Fatih Çiğdem ile üretmeyi planladıkları nar ekşisi projesi hakkında konuştuk. İhracattan arta kalan ürünleri bozulmadan ve doğal bir şekilde sıfır atık olacak şekilde ikinci ve üçüncü ürün olarak tüketici ile buluşturmayı planlayan kooperatif üyeleri, nar ekşisi tesisini kurabilmek için İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) destek bekliyor.
“EKONOMİYE KATKISI OLACAK”
Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Noyan Çalıkuşu, İzmir’de yetişen nar ile ilgili projelerinden bahsederek, “Zeytin Köyü kırsalında yetişen ve dünyaca da ünlü olmaya başlayan ve özellikle ülkemizde ihracat malı olarak ciddi başarılar elde etmiş ve bizim köyün toprağını da çok seven nar üzerine ve narın ihracattan geri kalarak aromaya ayrılan kısmının işlenmesi suretiyle katma değer de katılarak doğal nar ekşisi üretmeyi istiyoruz” dedi. Bunun içinde İZKA’ya gerekli başvuruları yaptıklarını ve destek almayı beklediklerini ifade eden Çalıkuşu, “Bu proje köyümüzün üreticileri için ciddi manada katma değerli bir üretim olacak. Hem üreticilerimiz hem de üreticilerimizin malını alan ve ihracat yapan tüccarlar bundan yaralanacak. Eğer bu proje başarıya ulaşırsa akabinde daha büyük hedeflerimiz de var. Bölgemizde özellikle bilinçli tarım yapmak uğruna toprak ve yaprak analizlerini yaptırarak özellikle biyoteknik ve biyolojik mücadele yaparak kimyasaldan mümkün olduğu kadar uzak bir şekilde sağlıklı ve kaliteli ürün üretmek üzerine hedeflerimiz var” diye konuştu.
“Bu proje nasıl bir farklılık yaratacak diye soracak olursanız ise bizim ürünümüz yani nar; Denizli’de ve Hatay’da daha çok üretiliyor fakat bizim bölgemizdeki nar, nar ekşisi üretimi için çok daha ideal bir ürün, diğerlerinden farkı da bu” açıklamasını yapan Çalıkuşu, “Biz bunu nar ekşisi olarak ürettiğimiz zaman ekonomiye ciddi manada katkısını olacağını ve de kaliteli bir ürün elde edeceğimizi düşünüyoruz. İZKA’dan bunun için gerekli makine ekipmanlarının alınması konusunda destek bekliyoruz. Bizim bu tesisimizi kurabilmemiz için İZKA’nın açıkladığı destek de bunun için yeterli bir rakam. Bu rakamı alırsak tesisimizi kurduğumuz zaman güzel işler başaracağımızı düşünüyoruz” diye belirtti.
KOPPERATİFÇİLİK VURGUSU
Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Çiğdem ise, kooperatifçiliğin önemine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi: “Kooperatifler çiftçinin ürününü daha katma değerli bir şekilde piyasalara sunması için birlik çatısı altında en iyi ulaşabileceği pazardır. Kooperatif ve birliklerin olduğu yerlerde çiftçi ürünlerini kooperatife satarak toplu olarak pazara sunuyor ve aradaki tüccar kısmı ortadan kalkıyor ve bu sayede tüccara kalan karı da kendisine kalmış oluyor.”
Çiğdem, “Sürdürülebilir anlamındaki projelere İZKA’nın 1 milyon liraya kadar hibe destek sunduğuna da değinerek, “Bizim projemizin aynı zamanda çevreye de bir katkısı var çünkü ihracata gitmeyen, atığa gidebilecek olan ürünleri bozulmadan değerlendirerek bunları 2. ve 3. ürün olarak hatta posasını da boya sanayinde kullanabilme yöntemleri mevcut. Bu şekilde dönüşümler sağlayarak sıfır atık çerçevesinde çevreye ve doğaya da katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yani narımızı hem ihracat yapacağız, hem devamında ikinci ürün olarak nar ekşisi ve nar şurubu yapacağız hem de üçüncü ürün olarak da çekirdek ve diğer üretilebilir ürünlere dönüştürerek burada narın bahçeden çıktıktan sonra sıfır atığa kadar tüketimini sağlayacağız” şeklinde konuştu.