Obezite ameliyatında kişiye özel program  

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tufan Ergenç, mide küçültme operasyonlarında cerrahiden sonraki sürecin en az ameliyat kadar önemli olduğunu belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2019 07:50
  • Güncelleme Tarihi : 03.02.2019 07:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Obezite ameliyatında kişiye özel program   haberinin görseli

Mide küçültme operasyonlarında cerrahiden sonraki sürecin en az ameliyat kadar önemli olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tufan Ergenç, “İyileşme döneminde sıvı besinlerden katı besinlere geçilen süreçte her aşamada beslenme programına birebir uyulmalı ve mutlaka diyetisyen takibinde kişiye özel program belirlenmelidir” dedi. Op.Dr. Ergenç, “Yaklaşık 5 hafta sonra hastalar kademeli olarak normal beslenmeye geçip katı yemeye başlayabilir. Ameliyatın ilk aylarında acı, salçalı ve baharatlı yemekleri sindirmek zor olabilir. Beslenme sürecinde yemekleri küçük porsiyonlarda tüketmek, bol bol su içmek, yiyecekleri iyice çiğnemek, şeker ve yağ oranı yüksek besinlerden uzak durmak ve yeteri kadar protein ve vitamin desteği almak hastaların bu süreci kolay ve doğru bir şekilde geçirmesine yardımcı olur” dedi.
AŞAMALI BESLENME
Obezite cerrahisinin birkaç farklı uygulama şekli olduğundan bahseden Ergenç, “Obezite cerrahisi sonrasında hastalar, tam motive olmuş bir halde tüm sürece bağlı kalmalıdır. Kalıcı hayat tarzı değişikliği sağlamak için azmini asla yitirmemelidir. Operasyon sonrası iyileşme sürecinde beslenmeye dikkat edilmeli ve hastanın takibinin iyi yapılması gerekir. Bu süreci olumlu bir şekilde desteklemek kişinin beslenmeye uyumlu olmasına, azmine ve istikrarlılığına bağlıdır. Bu şekilde operasyondan yüzde 100 verim alınabilir” ifadelerini kullandı. Ameliyattan hemen sonra hastaların sıvı beslenmeye başlamasının tavsiye eden Ergenç, “Ameliyatın hemen ardından sıvı beslenmeye başlayan hastalara küçük yudumlarla beslenmesi yudumlar arasında beklemesi önerilir. Sıvı beslenme döneminde su, siyah çay, adaçayı hariç bitki çayları, et ve tavuk suyu, süzülmüş sebze çorbaları, yüzde 100 meyve suları tüketimi uygundur. Devam eden süreçte sıvı beslenmeye haşlanmış süt ve süt ürünleri, yumuşak az yağlı peynir türleri, yumuşak balıklar, yumurta, pürelenmiş sebze ve meyveler gibi besinler eklenebilir. Normal beslenmeye geçiş için kademeli bir şekilde ilerledikten ve birkaç haftayı aştıktan sonra hastalar kolay çiğnenen yumuşak gıdaları beslenmesine ekleyebilir” diye konuştu. İHA/İZMİR