Sonbaharda grip ve nezleye karşı dikkat

Sonbahar aylarının savunma sistemi zayıf bireyler için nezle ve grip ayları olduğunu ifade eden diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde vücudu hastalıklara karşı koruyabilmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 06.11.2016 08:48
  • Güncelleme Tarihi : 06.11.2016 08:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sonbaharda grip ve nezleye karşı dikkat

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Sağlıklı sofra, sağlıklı beden demektir. Bu sonbaharda bir karar alın ve değişime sofranızdan başlayın. Fazla kilolarınızı sağlıklı şekilde verin. Yapılan bilimsel çalışmalarda vücut kitle indeksi 45 ve üzerinde olan kişilerde yaşam süresinin 20 yıl kısaldığı, kilo verilmesi ile bağışıklık sisteminin de güçlendiği ortaya çıkmıştır.

Vücudun hastalıklarla savunma sisteminde zayıflamasıyla birlikte grip ve nezlenin sıklıkla görüldüğünü ve bu değişikliklere vücudun uyum sağlamasının beslenme düzeninde köklü değişikler yapılabilmesi ile mümkün olduğunu belirten diyetisyen Derya Zünbülcan, “Sonbaharda sofranızı güçlendirin, sağlığınız güçlensin. Karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünü arttırır. Kuru baklagiller hem protein, hem lif hem de savunma sistemi için önemli minerallerden biri olan demir açısından zengindir. Haftada en az 2 defa kuru baklagil tüketilmelidir” dedi.

SONBAHARA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

Kolesterol problemi olmayan kişilerin kahvaltıda mutlaka yumurta tüketmesi gerektiğini ve kahvaltıda yumurta tüketmenin hem metabolizmayı hızlandırırken hem de kan şekerini dengede tuttuğunu söyleyen Zünbülcan, “Yumurta kilo artışını da önler. Kahvaltıda tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir, doğal bal, zeytin, domates, biber ve yumurta ile sonbaharda hastalıklardan korunabilirsiniz. Günde 1 bardak kefir için. Kefir, savunma sistemini güçlendirerek mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur ve yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir. Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin korunmasında büyük önem taşır. Sonbaharda hastalıklardan korunmak ve hastalığın seyrini hafifletmek için A, C, E vitamini tüketimine dikkat edilmesi gerekir” açıklamasını yaptı.

C VE A VİTAMİNİ

C vitamini alınmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Zünbülcan, C vitaminin soğuk algınlığında antihistaminik etki göstererek belirtileri hafiflettiğini söyleyerek şunları söyledi: “Alışveriş sepetinize limon, portakal gibi turunçgillerle değil, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz, roka ekleyerek C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz. A vitamini ihmal etmeyin. A vitamini kandaki beyaz hücre aktivitesini artırır. Beyaz hücreler savunma sisteminin önemli bileşenleridir. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul, kayısı tüketerek A vitamini alımınızı arttırabilirsiniz. Sofranızda haftada 2 defa balık olsun. Balık sağlığın temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Savunma sisteminizi güçlendirmek için pişirme yöntemi de önemlidir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.”

 

ALKOLDEN UZAK DURUN

Yapılan bilimsel çalışmalarda alkol tüketiminin hastalıklarla savuma sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaptığının kanıtlandığı bilgisini veren Zünbülcan, “Güçlü bir bağışıklık sistemi için alkolden uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Alkolden uzak kalmaya veya azaltmaya çalışın. En iyi fikirlerden bir tanesi de sonbaharda hastalıklardan korunmak için günde 1 fincan ekinezya çayı içmek, 1 kâse probiyotik yoğurt yemektir. Yeşil yapraklılar vücudumuzda her an serbest radikaller adı verdiğimiz maddeler oluşturur. Serbest radikaller, hücresel hasar gerçekleştirerek yaşlanmadan ve hastalıklardan sorumlu maddelerdir. Yeşil yapraklılar serbest radikaller ile savaşarak grip, kanser, kalp hastalıkları ve obeziteye karşı koruma kalkanı oluşturur. Journal Nutrition’da yayınlanan bir makaleye göre günde 1 defa pişmiş yeşil yapraklı bir sebze tüketmek kolon kanseri riskini yüzde 24 oranında düşürmektedir. Gripten kansere kadar birçok rahatsızlıktan korunmak, bu sonbaharı sağlıklı geçirmek istiyorsanız her öğün yeşil yapraklı sebze tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz” ifadelerini kullandı.

SONBAHARDA GRİBE MEYDAN OKUYAN ÜÇLÜ

Yeşil yapraklıların yanı sıra havucun provitamin A, C, D, E, K, B1 ve B6 vitaminlerinin zengin kaynaklarından birisi olduğunu açıklayan Zünbülcan, biotin, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve diğer bazı minerallerce de havucun oldukça zengin olduğunu belirtti. Zünbülcan, “Havuca içerdiği lutein, alfa, beta, gamma karatenoidler turuncu rengini verirken, zeaksantin ve ksantofil, sarı renk verir. Bu nedenle fitonutrientler sayesinde sebzelerin kralıdır. Yapılan çalışmalarda havucun bağışıklık sistemini desteklediği kanıtlanmıştır. 100 gramda 42 kkal, 11.000IU vitamin A içermektedir. Sarımsağın ise M.Ö. 2600-2100 yıllarında Sümer kil tabletlerinde ve M.Ö. 1550 yılında tıbbi bir metin olan Ebers Kodeksinde eski Mısırlılar için özellikle çalışan sınıf ve ağır işçiler için önemli bir ilaç olduğu yazılan mucizevî bir besindir. Hücre hasarını önleyerek yaşlanmanın ertelenmesinde etkilidir. Unutulmaması gereken temel nokta azının karar çoğunun zarar olduğudur. Günde 1 veya 2 diş sarımsak tüketimi yeterli olacaktır” dedi. 

Haber Merkezi