- Gündem
- 18.03.2025 16:11
Basmane semtinde küçük bir dükkâna sıkışmış meşhur lokma tatlıcısı ÖZTAT Kardeşler, 88 yıl önceki tatlı lezzetini günümüze kadar taşımış. Kardeşlerin yaptığı ilk tatlı ise İzmir’in meşhur ‘lokması’
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Bugün lokma tatlısının İzmir’e özel bir tatlı olduğunu bilmeyen yok. Hatta günümüzde bile hala daha sadece İzmir’de yapıldığını söyleyenler de var. Öyle ki İzmir’de her sokak başında bir lokma dökme aracını görebilirsiniz. İzmir’in dillere destan lokma tatlısının hikâyesinin uzun da bir geçmişi var. İzmir’in bu meşhur lokma tatlısını ilk kez kömür ateşiyle pişiren ÖZTAT Kardeşler Tatlıcısı dükkânı hala varlığını koruyor. İzmir’in tarihi renklerle kuşanmış Basmane semtinde bulunan bu küçük dükkânın 88 yıllık bir geçmişi var. Bugün yolu İzmir Basmane semtine düşenin mutlaka uğradığı küçük bir metre kareye sahip dükkân olan ÖZTAT Kardeşler Tatlıcısı, 88 yıllık lezzeti günümüze taşımanın verdiği mutluluğu yaşıyor. Tatlı sektörüne Lokma tatlısıyla başlayan ÖZTAT Kardeşler, bugün, güllaçtan irmik tatlısına kadar pek çok tatlı üretiyor. Basmane’deki bu küçük tatlı dükkânının günlük taze tatlılarını kaçırmak istemeyenler de akşam saat 19.00’ye kadar dükkâna uğrayıp tatlılarını almaları gerekiyor. “Çünkü bu saatten sonra dükkanda tatlı bulamayabiliyorsunuz” diyor, işletme sahipleri. Basmane’de bulunan ve yaklaşık 88 yıllık geçmişe sahip olan ÖZTAT Kardeşler’in geçmişten gelen tatlı lezzeti ile İzmirlilerin hala ilk durağı konumunda olduğunu söyleyen ikinci kuşak 78 yaşındaki Salih Öztapacı, “Dükkânı şu an üçüncü kuşak işletiyor” diyerek hem lokma tatlısının hem de dükkânlarının hikâyesini gazetemize anlattı.
KÖMÜR ATEŞİYLE
Dükkânın yapısının geçen onca seneye rağmen çok fazla değişmediğini bunun yanında tatlı lezzetini de koruyarak çeşitlerini artırdıklarını söyleyen Öztapacı, “İlk yaptığımız tatlı, kömür ateşiyle pişirdiğimiz lokma tatlısı. Lokma tatlısı ile tatlıcılık serüvenimiz başlıyor. Daha sonra aşure tatlısı yapmaya başladık. Lokma tatlısı ile başladığımız tatlıcılık sektöründe, bugün çok fazla çeşit tatlıyla 88 yıl önceki lezzetimizi de koruyarak devam ettiriyoruz. Baklava, burma, kadayıf, lokma, güllaç, irmik tatlısı, Kemalpaşa tatlısı ile İzmirlinin damak tadını tatlandırıyoruz” dedi.
TBMM’YE LOKMA GÖNDERDİK
Dükkânın şu anda üçüncü kuşak tarafından çalıştırıldığını da söyleyen Tapacı, ikinci kuşak olarak da dükkânda olmaya, çocuklara yardım etmeye devam ettiklerini ifade etti. Tapacı, “Dükkânımız küçük bir metre kareye sahip. Bütün Basmane bölgesi, İzmir’in içinden dışından çok sayıda müşterimiz var. Yıllardır müşterimiz olmaya devam etmekten de büyük keyif aldıklarını söylüyorlar. Meşhur tatlımız lokma tatlısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kadar gitti ve hala daha buradan siparişler alıyoruz” ifadelerini kullandı. Tatlılarının her zaman günlük üretilen tatlılar olduğunu söyleyen Tapacı, 85 yıllık bir geçmişi olan tatlı dükkânını ise kısaca şöyle anlatıyor: “Dükkânı şu an üçüncü kuşak çalıştırıyor. Ben ikinci kuşağım. Burası aşağı yukarı 85 yıllık bir geçmişe sahip. Duvar fayanslarını saymasak neredeyse ilk kurulduğu zamanki gibi. Dükkân, babama da dedemden kalmış. İlk önce burası lokma dökerek başlamış tatlıcılık sektörüne daha sonra aşure derken bugün ki halini aldı. İlk lokma dökümünü kömürle yaptık. Daha sonra gaz ocakları derken bu günlere geldik. Bizi İzmir harici bile biliriler. İzmir’e gelip tatlıcı soranlara bizim burası tarif ediliyor. Tatlılarımız günlük çıkıyor. Basmane’de insanlar her zaman gelip tatlılarını akşam saat 19.00’a kadar alıyorlar. Çünkü bu saatten sonra gelirseniz tatlı bulamazsınız.”