- Gündem
- 12.07.2025 00:55
Tek çeşit ekmek tüketmemeye ve günlük alınan ekmek miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten GMO İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Ekmek bir insanın günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, sofraların vazgeçilmezi olan ekmek hakkında açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda ekmekten kaçınılmasının söylendiğini ve bunun da ekmeksiz (karbonhidratsız) beslenmelerin artmasına neden olduğunu belirten Toprak, “Özellikle medyada sunulan bu dogma bilgilerin aksine ekmek çok önemli bir besin kaynağıdır. Yapıldığı malzemeye ve içeriğine göre farklı besin değerleri taşımaktadır. Temelde ana besin maddeleri olarak karbonhidrat, protein ve yağ içeren 100 gramlık buğday ekmeği 260 kalori verirken, 50.1 gram karbonhidrat, 8.2 gram protein ve 1.2 gram yağ içerir. Ayrıca mineral olarak sodyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir içerirken; B1, B2 ve Niasin bulundurur” dedi.
BEYAZ EKMEK TÜKETİMİ AZALTILMALI
Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 55 ila 60’nı karşılayan önemli bir karbonhidrat, aynı zamanda vitamin ve mineral kaynağı olan ekmeğin tüketilirken elbette dikkat edilmesi gereken noktaların varlığına dikkat çeken Toprak, “Beyaz ekmek tüketimini azaltılmamız bunlardan biridir. Çünkü vitamin ve mineral açısından esmer ekmekler, beyaz ekmeklere göre daha zengindir. İçinde yulaf, çavdar gibi tahılların ilave edildiği, tam buğday unundan yapılmış hatta ilave olarak yağlı tohumların bulunduğu ekmekler daha az enerji verirken daha fazla tokluk sağlarlar, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite riskini de azaltırlar. Ayrıca tek çeşit ekmek tüketmemeye ve günlük aldığımız miktara dikkat etmeliyiz. Ekmek bir insanın günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Fakat sadece tek başına ekmek yemek ile bu enerji sağlanmaz. Bu nedenle Protein, A vitamini, C vitamini de bulunduran ek besinlerle birlikte tüketilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
KOLESTROL MİKTARINI AZALTIR
Toprak, yulaf ekmeğinin kolesterol miktarını azaltmada etkili olduğunu, çavdar ekmeğini ise B vitamini ve mineral açısından zengin fakat diğer ekmeklere göre daha çabuk küflendiğine dikkat çekerek, “Çavdarda kepek bulunur, bununla beraber fitik asit içerir. Fitik asit mineral emilimini azaltır. Bu nedenle çavdar ekmeği buğday unu ile karıştırılıp yapılırsa daha faydalı olur. Çavdar, yulaf ekmeği kan kolesterolünü azaltır ve kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar. Ekmek tüketimi ile besinsel selüloz alımını arttırır. Böylelikle kalın bağırsakta posa miktarı artar. Bu da kalın bağırsakta olumsuz etkenlerin kısa sürede atılmasını sağlar. Bağırsak kanseri riskini azaltır ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur” şeklinde konuştu.
180-210 KG EKMEK TÜKETİYORUZ
T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Aralık 2018’de yayımladığı Türkiye İsraf Raporu verilerine göre Türkiye’de kişi başına 180 ila 210 kg ekmek düştüğünü belirten Toprak, “Yine aynı rapora göre 250 gr’lık ekmeği baz alarak adet cinsinden ifade edecek olursak günlük neredeyse 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf edilmektedir. Ekmek israfını önlemek için; ekmeğin ihtiyaç kadar satın alınması yani günlük tüketilecek kadar ekmek satın almaya çalışılmalıdır. Ekmekler tüketilmeden önce dilimlenmelidir. Ekmekler doğru ambalajlarda saklanmalıdır. Ekmeğin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Kapalı bir ekmek kutusunda, temiz bir poşet içinde, dolapta ve nemli olmayan ortamda saklamaya özen gösterilmelidir. Eğer uzun süre saklanması gerekiyorsa, poşetlenerek derin dondurucuda saklanmalıdır. Alınan ekmek sıcaksa eğer, soğuduktan sonra poşete konmalıdır, yoksa nemlenir ve küflenmesi hızlanır. Bayatlayan ekmekler çöpe atılmamalı, kurutulmuş ekmek içi veya galeta unu şeklinde değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.