Ekopazar İzmir 15 yaşında 

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Ekopazar İzmir, 15 yıldır sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı örnek bir model olarak hem üreticiye kazandırıyor, hem tüketiciyi sağlıklı gıdayla buluşturuyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2025 11:16
  • Güncelleme Tarihi : 14.05.2025 11:16
  • Kaynak : BÜLTEN
Ekopazar İzmir 15 yaşında  haberinin görseli

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılında başlattığı "Yarımada’da Organik Tarım Projesi" kapsamında kurulan ve yalnızca organik sertifikalı ürünlerin satışına izin verilen Ekopazar İzmir, 15. yılını kutluyor. Her salı Balçova’da, her cuma Bostanlı’da kurulan Ekopazar, çiftçilere düzenli gelir imkanı sağlarken, İzmirlileri de kimyasallardan arındırılmış sağlıklı gıdayla buluşturuyor. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında pazarda bir araya gelen üreticiler, organik tarım sayesinde yaşadıkları dönüşümü anlattı.
 

EKOPAZAR’DA ÜRÜNLER YOK SATIYOR

 
Çiftçilerin özenle yetiştirdiği mahsuller, tarladan Ekopazar’a gelene kadar birçok kez denetimden geçerek İzmirlilerin sofrasına ulaşıyor. Ekopazar’da satılan ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda veriliyor. 15 yıllık süreçte İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği Ekopazar’da ürünler genellikle sabah saatlerinde tükenmeye başlıyor.
 

EKOPAZAR ÜRÜNLERİNDE PESTİSİT ANALİZLERİ

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Üngür, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak, üreticinin yanında olmak, yerel üreticiyi desteklemek ve halkı sağlıklı gıdaya ulaştırmak için pek çok adım attıklarını söyledi. Üngür, “Bugün burada, Ekopazar İzmir adı altında bu adımların en güzel örneğini görüyoruz. Ekopazar İzmir, bundan yaklaşık 15 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan bir proje. Bu projeyle, halkımızı sağlıklı gıdaya ulaştırmayı, üretimde devamlılığı sağlamayı ve organik tarımı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ekopazar İzmir’de sadece organik sertifikalı ürünler satılıyor. Bu organik sertifikalı ürünler, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından sürekli denetleniyor, pestisit analizleri yapılıyor” dedi.
 

“EKOPAZAR İZMİR, DOĞRU ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZE BİR SAYGI DURUŞU”

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Üngür, “Ekopazar İzmir sadece bir pazar yeri, satış yeri değil. Ekopazar İzmir, kimyasaldan uzak duran, sağlıklı üretim yapan, doğru üretim yapan çiftçilerimizin emeğine bir saygı duruşudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak amacımız çok net. Başkanımız Dr. Cemil Tugay önderliğinde halkımızı sağlıklı gıdaya ulaştırmak, üreticiden tüketiciye doğrudan bir ulaşım sağlamak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak” diye konuştu.
 
EKOPAZAR İZMİR ÜRETİCİLERİ MEMNUN
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile projeye adım atan üreticiler halinden memnun. Projenin ilk çiftçilerinden Olcay Buyruk şöyle konuştu;
“İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada’da Organik Tarım Projesi ile bizim köye geldi. Böyle bir uygulamamız var, katılır mısınız dediler. Daha önce de ailemde hem ablam, hem babam hastalık geçirmişti. Organik tarıma bundan dolayı ilgi duyuyordum. Bu iş gönül işi; gönülden yapacaksınız, severek yapacaksınız. Çağımızdaki tarım uygulamalarında insan sağlığına çok zararlı maddeler kullanılıyor. Bunları bildiğimiz için bu işe yöneldik. 15 sene oldu” 
 
“SAĞLIKLI BİREYLERİN YETİŞMESİ İÇİN ORGANİK TARIM ÇOK ÖNEMLİ”
 
Sağlıklı ürün ürettikleri için mutluluk duyduklarını ifade eden Buyruk, “Müşterilerimizle aile gibi olduk. İzmir’de de İstanbul’da da müşterilerimiz var. Son zamanlarda yurt dışına giden ürünlerde pestisit çıkmasıyla beraber ilgi daha da arttı. Bizim ürünlerimiz sertifikalandırılıyor. Numuneler alınarak laboratuvarlarda inceleniyor. Sağlıklı bireylerin yetişmesi için organik tarım çok önemli. Toprağın bir arınma süresi var, ürünün yetişme süresi var. Burada sürekli ata tohumu kullandığımız için atalık tohumlarımızda da hibrit tohumlardaki kadar verim alabiliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
“ORGANİK ÜRETİME BAŞLAYINCAYA KADAR ÜÇ KEZ AMELİYAT OLDUM”
 
Organik üretimi yaşam biçimi olarak benimseyen çiftçiler, bu geleneği aileleriyle birlikte yaşatarak genç çiftçilerin yetişmesine de katkı sağlıyor. Sağlık sorunlarının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesiyle organik tarıma geçen Aysun Akçil  ise, “Projeye ilk başlayanlardan biriyiz. O zamandan beri devam ediyoruz. Benim sağlık sorunlarım vardı. Onun üzerine başladık. Sağlığımdan da memnunum şu an. Devam ediyoruz. Kızlarımızı da teşvik ettik buna. Kendim de organik besleniyorum. Dışarıdan bir şey almıyoruz. Bende tümör vardı. Organik üretime başlayıncaya kadar üç sefer ameliyat oldum. Hasta olduğum zaman 6 ayda bir kontrole gidiyordum. Sonra senede bir gel dediler. Sonra 3 senede bir gel dediler. Demek ki bir şeyler değişti” diye konuştu. 
 
“EN GÜZEL ŞEY ÜRÜNÜN ZEHİRSİZ OLMASI”
 
Hiç “of” demeden çalıştığını belirten Aysun Akçil,  “Severek yapıyorum. Severek yaptığım için de hiçbir şey zor gelmiyor. En güzel şey ürünün zehirsiz olması. Gönlün rahat her şeyi yiyebiliyorsun. Elini uzatıp, koparıp anında yiyebiliyorsun. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize ön ayak oldu. İzmirli daha çok talep etsin, biz üretiriz. Yeter ki bize pazar olsun”  diye konuştu.
 
“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YARDIMCI OLDU”
 
Bu işi 8 yıldır yaptığını belirten Ahmet Andaç, “Bu işe başlamamın sebebi temiz yiyecek tüketmek. Kimyasallar çok tehlikeli” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yolda çok yardımcı olduğunu aktaran Andaç, “Kompost makinesi getirdi, kasa getirdi. Personelini gönderdi. Ne zaman ekim, ne zaman söküm yapmamız gerektiğini gösterdi. Daha tertipli düzenli bu işi yapmaya başladık. Organik demekle organik olmuyor. Organik olabilmesi için sertifikasının olması gerekiyor. Denetimli yerlerde satışının olması gerekiyor. Bizde tarladan numune alınıyor, fideden numune alınıyor. Gelip fidelerimize bakıyorlar. Kaç kilo ürettiğimize bakıyorlar” şeklinde konuştu.
 
EN GÜVENİLİR YER BALÇOVA VE BOSTANLI’DAKİ ORGANİK PAZARLAR
 
İzmir’deki en güvenilir yerlerin Balçova ve Bostanlı’daki organik pazarlar olduğunu belirten Andaç, “Müşterilerimizle çok güzel bir ilişkimiz var. Büyüklerimizle baba oğul, küçüklerle kardeş ilişkisi var. Telefon ederler, bana enginar, çilek ayır, ıspanak ayır diye. Telefonumuz hiç susmaz. Sabah erkenden ürünlerimiz azalmaya başlar. Cemil başkanımız yeni başkan oldu. O da ilgileniyor. Ekiplerini gönderiyor. Bu bir hizmet. Hepsinden Allah razı olsun. Elimizden tutmaları bize yeter” dedi.

 

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN