Sayfa Yükleniyor...
İzmirli genç şef Meriç Batuhan Aydın, Türk mutfağını yurtdışında derecelendirmek ve öz yemeklerimizle Michelin Yıldızı almayı amaçlıyor
İzmirli genç şef Meriç Batuhan Aydın; Türk ve Dünya Lezzetleri ile çıktığı yola Güney Amerika Kıta’sında Venezüella’nın Başkenti Karakas (Caracas)’ta devam ediyor. Daha öğrenci iken katıldığı yarışmalar ve ustalık döneminde ki başarılarıyla 150’ya yakın madalya kazanan, Türkiye’nin çeşitli turizm merkezlerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ta çalışan , bir süre bir üniversitede geleceğin lezzet ustalarının yetişmesi için dersler veren Aydın, Türk mutfağını yurtdışında derecelendirmek ve öz yemeklerimizle Michelin Yıldızı almayı amaçlıyor.
Meriç Batuhan Aydın, 29 yaşında ve doğma büyüme İzmirli. Konak İlçesi'nde hayatına başlayan Meriç, yanında büyüdüğü dedesi sayesinde gastronomi dünyasına erken bir ilgi duymaya başladı. Dedesi, yurtdışında çalışmış ve İzmir Bayraklı'da lezzetleriyle ünlü bir restoran işletmiş bir aşçıydı. Annesi Dilek Aydın ile birlikte restoranın mutfağında çalışırken, yemek kültürü ve aşçılık konusundaki sevgisi giderek arttı. Bu tutkusunu beslemek adına alanında eğitim de almayı ihmal etmedi. Foça Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mutfak bölümünden mezun olduktan sonra Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu'nda Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı'nı tamamladı.
Lise ve üniversite yıllarında katıldığı birçok yarışmada 150'den fazla madalya kazanan Meriç Batuhan Aydın, bir televizyon kanalının düzenlediği Master Chef yarışma programında da ilk 30 içinde yer aldı. İzmir'de başlayan profesyonel kariyerinde, Foça, Çeşme, Bodrum, Antalya gibi turistik bölgelerin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) önemli lezzet duraklarında da çalıştı. KKTC'deki bir özel üniversitede (Uluslararası Final Üniversitesi - UFÜ) öğretim görevlisi olarak geleceğin aşçılarını yetiştirmeye katkıda bulundu.
Daha önce çalıştığı ustaların referansları ve yarışma programının sağladığı tanınırlıkla, Meriç Batuhan Aydın kendisini Venezuella'nın başkenti Karakas'ta buldu. Aralık 2023'ten beri, sahibi Türk olan Istanbul Cuisine Restaurant'ın şefliğini üstlenmiş durumda. Mutfak ekibinde bir Türk pide ustası ve Venezuella, Paraguay ve Kolombiya'dan gelen lezzet ustalarıyla birlikte çalışarak, zengin bir gastronomi deneyimi sunmaktadır.
Geçtiğimiz Eylül ayında Foça'da dünya evine giren Meriç Batuhan Aydın, geleceğe dair büyük bir hedefle yola çıktığını ifade etti. İzmir'in Foça ilçesinde doğup büyüyen ve aşçılığı dededen anneden öğrenen Meriç, yaratıcılık ve yenilik konusundaki karakterini kıtalar arası seyahatlerinin büyük etkisiyle şekillendirdiğini belirtti. Her yemekte özgünlüğü ve kaliteyi savunan Aydın, mesleki kariyerinin temel prensibinin Türk mutfak kültürünü başka milletlere aktarmak ve bu süreçte Türk mutfağı mirasını gelecek nesillere taşımak olduğunu vurguladı.
Gelecek planları arasında Türk mutfağını yurtdışında derecelendirmek ve Michelin yıldızını almak bulunan Aydın, şu an Venezuella'nın başkenti Karakas'ta faaliyet gösteren Istanbul Cuisine Restaurant'ın akıl ve kar ortağı olarak görev yapıyor. Venezuella'da Türk nüfusunun az olmasına rağmen, diplomatlar ve temsilcilik personelinin müşteri kitlesini oluşturduğunu belirten Aydın, işletmelerinin Türk, Osmanlı ve Akdeniz mutfağına odaklandığını söyledi.
Aydın, şu sözleri ekledi: "Hem Venezuella'lılara hem de dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere, Osmanlı döneminden günümüze uzanan mutfak mirasını yansıtan lezzetler sunuyoruz. Şu anki hedefimiz Venezuella'da başladı ancak ilerleyen zamanlarda Güney Amerika'dan başlayarak tüm Amerika kıtası ve dünyanın çeşitli noktalarında şubeleşme hedefimiz var. Türk gastronomi kültürü son derece zengin ve bu zenginliği dünya insanlarına ulaştırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sunduğumuz her yemek, tarih ve tutkuyla dolu, yüzyıllar boyunca süregelen mutfak geleneklerine bir övgü niteliğindedir. Bize bırakılan bu mirası dünya çapında tanıtmak ve aktarmak, eğitimli genç şefler olarak bizim tarihi görevimizdir."
Sunumlarında ay ve yıldıza da yer veren, adının baş harfini estetik görünümle tabaklara aktaran, Meriç Batuhan Aydın çalışmalarını sosyal medya platformları (Youtube, İnstagram ve Facebook) üzerinden paylaştığını sözlerine ekledi.
BÜLTEN