Sayfa Yükleniyor...
Suriyelilerin, ülkelerine geri dönmesi halinde Türkiye’de oluşacak istihdam açığı, birçok işletmeyi çıkmaza soktu. İşletme sahipleri bu nedenle kepenk kapatmakla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 3 milyon Suriyelinin bir kısmının Esad rejiminin devrilmesinin ardından, topraklarına geri dönmeye başladığı gözlemlendi. Bu durum ilk bakışta her ne kadar Türkiye’nin lehine gibi görünse de Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 2,8’ini oluşturan Suriyelilerin, yakın zamanda ülkesine dönmesi halinde, bir istihdam sorunu yaşanabileceği ön görüldü. Öte yandan Suriyelilerin yüzde 97’den fazlasının kayıt dışı çalıştığı da göz önünde bulundurulduğunda, tersine göçün gerçekleşmesi halinde, özellikle ucuz iş gücü bakımında işletmesinde Suriyelileri çalıştıran birçok işletme sahibinin bu durumdan olumsuz etkilenebileceği düşünülürken, önümüzdeki süreçte izleyecekleri yol haritası da merak konusu oldu.
İşletme sahibi Zeynel Şengül, Türklerin ağır işlere sadece kısa bir süre dayandığına ve bu nedenle Suriyeli işçilerin ülkelerine dönmesi durumunda işçi bulamamaktan korktuğuna vurgu yaparak, “İşletmemde daha önce 15 tane Suriyeli elemanım vardı. Ancak Suriye’de yaşanan son olayların ardından 5 tanesi ülkesine geri döndü. Zaten bu gidişle işletmeyi kapatmak zorunda kalacağız. Çünkü geri kalanı da Suriye’de ortam sakinleştiğinde ya da önümüzdeki Kurban Bayramı’nda geri döneceklerini söylüyorlar. Türkler desen burada hep geçici olarak çalışıyor. Çoğu kısa süre çalışıp çıkıyor. Yani demem o ki; bir işletmeci olarak zor durumdayız. Ben burada minimum 30 bin TL maaş veriyorum ama çalışacak eleman bulamıyorum. Ben de o yüzden 12 yaşındaki çocuğuma dahi burada iş öğretiyorum ki eleman bulamadığım için kepenk kapatmak zorunda kalmayayım” açıklamasında bulundu.
Suriye’de iç savaş çıktığından beri Türkiye’de yaşayan ve şimdilerde bir fabrikada çalışan Suriye uyruklu 28 yaşındaki Muhammed Nur Deba, ülkelerinde düzenin oturması halinde geri döneceklerini belirterek, “Ben yaklaşık 11 yıldır burada yaşıyorum. Burada okuyup burada hayatıma devam ettim. 7 senedir de bu işletmede çalışıyorum ve burada bir düzen kurdum. Ancak şimdi olmasa da Suriye’de işler biraz daha iyiye gidince ülkeme geri döneceğim. Çünkü hepimiz gibi ben de ülkemi çok özledim. O yüzden her ne kadar Türkiye’de düzen kurmuş da olsam ülkeme bir gün geri döneceğim. Öte yandan benim gibi düşünmeyen ve Türkiye’de kalmak isteyen Suriyeli de çok fazla çünkü buradan ev aldılar, iş kurdular ancak çoğunluk tıpkı benim gibi geri dönecek” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 7 yıldır aktif olarak çalışan Suriye uyruklu Ahmed Mahzum, Suriye’nin kalkınması için orada da istihdamın sağlanması gerektiğinin altını çizerek, “Bu mesleğe başlayalı 7 sene oldu. Buraya alıştık. Ancak Suriye’nin düzelmesi ve eski iyi haline dönmesi için, orada da bir istihdam ve iş yerlerinde çalışacak iş gücünün olması lazım. O yüzden de bizim gibi genç nüfusun oraya dönüp ülkenin kalkınması için çalışması gerek. Yani önümüzdeki aylarda olmasa da sene sonuna doğru ülkemize döneceğiz” diye konuştu.
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ise Suriyelilerin büyük bir kısmının önümüzdeki yaz aylarında ülkesine geri döneceğine dikkat çekerek, “Geri döneceklerin içinde çalışanlar da var. Çünkü burada bulduğumuz işi orada da buluruz, aynı işi orada da kurarız düşüncesindeler. Hatta çoğu kişi çoğu Suriyeli sosyal medya gruplarında ev eşyalarını satmaya başladı. Bu da demek oluyor ki dönenler temelli dönüyor. Zaten derneğe görüşemeye gelenlerden ve etrafta konuşulanlardan duyduğumuz kadarıyla kimse gittikten sonra geri döneriz demiyor. Ayrıca Suriye’deki gergin havanın da zamanla dağılması halinde de geri dönmek için bir neden de kalmayacak. Zaten burada çok ağır şartlarda çalıştıkları için kısa zamanda oradaki şartlara da uyum sağlayabileceklerini belirtiyorlar” dedi.
HABER MERKEZİ