Uzmanından bayram tatlıları için 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe karşı uyarıda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 24.03.2025 09:45
  • Güncelleme Tarihi : 24.03.2025 09:45
  • Kaynak : DHA
Uzmanından bayram tatlıları için 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı

Ulaş Kırım, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" şeklinde konuştu.

Ramazan Bayramı'na yaklaşırken, çikolata, şeker ve şerbetli tatlılara olan talep arttı ve bu ürünlerdeki taklit ve tağşiş sorunları tekrar gündeme geldi. Bayramlarda geleneksel olarak tüketilen ve ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ve şekerlerin çokça alınıp hediye olarak gönderildiğini belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bu ürünlerin bayramlarda daha fazla tüketildiğine dikkat çekti.

FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE RİSKLİ

Kırım, "Bunu fırsat bilen bazı kişiler de bu dönemlerden yararlanmaya çalışarak, merdiven altı üretim yapıp halkın tüketimine sunabiliyor. Sirkülasyon olduğu için bu tarz merdiven altı üretimleri yakalamak da zorlaşıyor. Buradaki en büyük risklerden biri ise şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor. Özellikle fazla tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkin sağlığında yine riskli olmaktadır" ifadelerini kullandı.

AÇIKTA SATILAN YERLERDEN ALINMAMALI

Tatlı alışverişinin bilinen yerlerden yapılması gerektiğini söyleyen Kırım, "Sırf bayramlar ve özel günlerde tüketim arttığı için ucuza bulunan ya da açıkta satılan yerlerden alınmaması gerekir. Evlerde şerbetli tatlı üretim ve tüketimin de yüksek derecede şeker kaynatıldığı için çok fazla risk barındırmıyor. En çok karşılaştığımız bir diğer durum ise fıstıklı baklava da şerbette yapılan hile gibi Antep fıstığı yerine yer fıstığını gıda boyaları ile renklendirerek koyulması ya da bezelyenin bir alternatif olarak kullanılması. Bu açık bir şekilde taklit ve tağşiş oluyor. Antep fıstığının belli bir maliyeti vardır ve bunu göz ardı etmeden alışveriş yapmakta fayda var" dedi.

GÜNEŞİN ALTINDA BEKLEYEN ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI

Kırım, "Gündelik hayatımızın yanı sıra bayramlarda aşırı şeker tüketimi olabiliyor. Bu nedenle öncelikle aşırı tüketime dikkat etmek gerekiyor. İnsanların başta açıkta satılan şeker ve çikolatalardan geri durmaları gerekiyor. Ambalajsız, tavsiye edilen tüketim tarihi, içindekiler bilgisi olmayan, bakanlık tarafından verilen Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği olan TRK kodu bulunmayan ürünleri almamaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşin altında çok fazla bekleyen ürünlerden de uzak durulmalı. Çünkü çok fazla güneş ışınına maruz kalıp eriyen ve tekrar donan ürünlerin hem kalitesi yönünden hem de sağlık açısından birçok riski içinde barındırıyor. Çikolata alırken kakao içeriğinin fazla olmasına özen göstermelerini tavsiye ederiz. Çünkü kakao içeriği arttıkça ürünün kalitesi de artar" diye konuştu.

DHA
Yazarımız Kim ?

DHA