Adana Lezzet Festivali’nde Rus Şeflerden özel tarifler

Adana’da düzenlenen ‘5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ coşkusu devam ediyor. Festivale Rus mutfağının dünyaca ünlü şefi Nikolay Baratov, Rus tarihçi Makhach Vagabov da katılım gösterdi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.10.2021 09:23
  • Güncelleme Tarihi : 10.10.2021 09:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Adana Lezzet Festivali’nde Rus Şeflerden özel tarifler

Adana mutfağını dünyayla buluşturan ve bu yıl ‘Coğrafya Lezzettir’ temasıyla 5’incisi gerçekleştirilen ‘5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ coşkusu devam ediyor. Festival kapsamında Rus Dili, Kültür, Danışmanlık, Gelişim ve İşbirliği Derneği (ADAGRAD) ile Rusya Bilim ve Kültür Merkezi iş birliğinde getirilen Rusya’nın dünyaca ünlü şefi Nikolay Baratov ve Tarih Bilimi Uzmanı Moskova Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Makhach Vagabov katılımcılar Rusya’nın önemli lezzetlerini sunarak festivale renk kattı. Bu yıl ‘Coğrafya Lezzettir’ temasıyla 5’incisi gerçekleştirilen ve Adana mutfağını dünyayla buluşturan ‘Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ heyecanı devam ederken, Türkiye’nin dört bir yanından insanların yanı sıra yurt dışından festival için davet edilen şefler kendine has lezzetleriyle katılımcılara özel tarifler sundu.

FESTİVALE RENK KATTI

Birbirinden değerli yerel, ulusal ve uluslararası şefler ile birlikte Rusya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan’dan gelen konuk şefler ortak lezzetleri yeniden yorumladı. Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park’ta yapılan ve ‘Coğrafya Lezzettir’ teması altında festivalde yüzlerce işletme kurduğu stantlarla Adana’nın yerel lezzetlerini sundu. Bununla birlikte davet edilen onlarca ünlü isim, dünü, bugünü ve Adana mutfağını katılımcılara sundu. Festival kapsamında Rus Dili, Kültür, Danışmanlık, Gelişim ve İşbirliği Derneği (ADAGRAD) ile Rusya Bilim ve Kültür Merkezi iş birliğinde getirilen Rusya’nın dünyaca ünlü şefi Nikolay Baratov ve Tarih Bilimi Uzmanı Moskova Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Makhach Vagabov katılımcılar Rusya’nın önemli lezzetlerini sunarak festivale renk kattı. Konukların merakla izlediği sunumlarda dünyaca ünlü şefler Rus Köftesi (Katleta) ve Rusya’ya özel bir lezzet olan Strogonof yaptı. Özellikle Rus köftesinin Türk Akçabat Köftesi’ne çok benzediğini belirten şefler, yapım aşamasında yapılması gereken ince tüyoları da vererek, katılımcı ev hanımlarının evde bunları nasıl yapılması gerektiğini hakkında bilgilendirdi. Şefler programın ardından katılımcılar tarafından alkışlanarak verdikleri tarifler için teşekkür etti.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER

Sunum sonrası konuşan Rus Dili, Kültür, Danışmanlık, Gelişim ve İşbirliği Derneği (ADAGRAD) Yönetim Kurulu Başkanı İnga Bober, Rusya Bilim ve Kültür Merkezi iş birliğinde yaptıkları etkinliğin çok beğenildiğini söyledi. Yaptıkları etkinliklerin önemine değinen Bober, “Dünyaca ünlü şeflerimizi Adana’ya getirdiğimiz için çok mutluyuz. Önceki gün Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde şeflerimiz öğrencilere yemek yapımı ve sunumunda yapılan hatalar ve yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. Amacımız ileriki süreçte Moskova’daki aynı branşta olan Meslek Lisesi ile beraber kardeş okul yaparak birbirleri arasında bilgi, fikir, alış-verişi yapmalarını sağlamak. Ayrıca ileriki zamanlarda öğrenci değişimine kadar gidebilir ve okullar arasında staj eğitimi için çalışmalar yapacağız” dedi. Bunun yanında bugün şeflerimiz Lezzet Festivali’nde güzel bir sunum gerçekleştirdiler. Rusya’ya özgü iki lezzeti katılımcılara anlattılar. Zaten bu şeflerimiz Türk mutfağı ile ilgili kitap hazırlıyor ve hazırlayacakları kitap, Rusya’dan gelen turistlerin gastronomi rehberi olacak. Türkiye’nin neresine giderlerse gitsinler, o bölgede ne nerede yenir? Adreslerine kadar bilgiler olacak. Tüm bunlarla beraber Rus Büyükelçiliği’nden Aleksandr Sotnichenko ile birlikte dün Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ettik ve bugün de Adana Lezzet Festivali’ne getirdik” diye konuştu.

SOTNİCHENKO: TAM BİR YEMEK BAYRAMI

Rus Büyükelçiliği’nden Aleksandr Sotnichenko da festivali çok beğendiğini belirterek, “Adana Lezzet Festivali’ni çok sevdim. Mükemmel bir etkinlik, Rusya’da böyle bir etkinlik yok. Çok katılımcı var, farklı yemekler, farklı kültürler hepsi bir arada. Adana’nın çeşit çeşit lokantaları, yemek ustaları burada. Tam bir yemek bayramı… Festivali çok beğendim ve buraya daha çok Rus şefleri getirmek isteriz” ifadelerine yer verdi. WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin ve birçok yabancı Şefler Derneği Onur Üyesi, Rus Mutfak Birliği eski başkan yardımcısı Nikolay Baratov ise festivale davet edildiği için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ADANA’NIN ZENGİN BİR MUTFAĞI VAR

Adana’nın zengin bir mutfağı olduğuna değin Baratov, “Adana lezzet Festivali’ne davet edildiğim için teşekkür ediyorum. Adana hakkında çok şey duydum ancak gelmek için fırsatım olmadı. Şimdi buradayım ve gibi biraz gezme fırsatım oldu. Buraya özel bazı yemeklerin tadına baktım. Adana’nın mutfağı bitmiyor ki, çok çeşit yemekleri var. Gastronomi konusunda çok zengin bir kültürleri var. Bunun da sebebi birçok kültürün karışmış olması.. Bu da mutfaklara yansıyor.

BARATOV: ÇOK EĞLENCELİ BİR FESTİVAL

Daha çok gezemedim ve programımız sonrası gezeceğim. Şimdiden gördüğüm kadarıyla çok kalabalık bir festival ve halk tarafından çok seviliyor. Çok eğlenceli ve gerçekten eğlenceli bir bayrama dönüşmüş” dedi. Tarih Bilimi Uzmanı ve Moskova Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Makhach Vagabov da tam halk için yapılmış özel bir festival olduğunu ifade ederek, “Türk mutfağı çok eskidir. Osmanlı İmparatorluğu içerisinde yaşayan tüm halkların kültürünü ve mutfağını içine çekmiştir. Böyle bir festivalin organizatörlüğünü ben de yaptım ve davet ettiğim 16 ülkeden şef katıldı. Adana Lezzet Festivali’nin ayrı bir özelliği halk için yapılmış. Her bölümü var. Halkın oturup yekem yiyeceği, eğlence, dinlenme gibi yerleri var. Çok çeşit aktivite yapılmakta. O bakımdan çok zengin bir festival” sözlerine yer verdi. HABER MERKEZİ

Haber Merkezi