Masterchef Azerbaycan yemekleri... Evde şah pilavı nasıl yapılır?

TV8 ekranlarının sevilen yemek konseptli yarışma programı olan Masterchef Türkiye’de yarışmacılar bu akşam Azerbaycan yemekleri yapacak. Azerbaycan mutfağının önde gelen yemeklerinden olan şah pilavı nasıl yapılır? Şah pilavı tarifi...


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2023 14:12
  • Güncelleme Tarihi : 28.09.2023 08:33
  • Kaynak : GURBET YAVUKLU
Masterchef Azerbaycan yemekleri... Evde şah pilavı nasıl yapılır?

Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinin başında gelen şah pilavı, içerdiği malzemeler bakımından oldukça zengin bir lezzettir. İçerdiği kuzu eti, kestane, kuru kayısı, kuru üzüm ve safran gibi besleyicilik açısından son derece zengin olan bu lezzet hem evlerin hem de lüks restoranların mutfaklarında sıklıkla pişer ve sevilerek tüketilir. Kalabalık sofraları şenlendirmesiyle bilinen şah pilavı kendine has lezzeti ve doyuruculuğu ile Azeri mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alır. Evde şah pilavı yapmak isteyen kişiler için en güzel şah pilavı tarifini sizler için derledik. İşte size en lezzetli şah pilavı tarifi…

Malzemeler

2 yemek kaşığı kuru üzüm

2 yemek kaşığı kuru erik

2 yemek kaşığı kuru kayısı

10 adet ince lavaş

10 adet kestane

2 adet kuru soğan (Yarım ay doğranmış)

300 g kuzu eti (Kuşbaşı)

3 bardak basmati pirinci (Yıkanmış)

200 g sade yağ

1 g safran

1 çay kaşığı zerdeçal

3-4 yemek kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

Kuzu eti, pişene kadar su dolu bir tencerede yaklaşık 2-3 saat süreyle haşlanır.

Bütün kuruyemişler, soğan ve haşlanmış et karamelize olana kadar tavada sotelenir. Tuz, karabiber ve zerdeçal eklenir ve beklemeye bırakılır. Basmati pirinçler dişe gelecek şekilde kaynayan tuzlu suda haşlanır ve süzülür. Safran bir bardağa alınarak üzerine yarım bardak kaynar su ilave edilir ve üzeri kapatılarak demlenmeye bırakılır. Pirinç bir tencereye alınır ve safran ile 4 yemek kaşığı sade yağ ilave edilerek karıştırıldıktan sonra dinlenmeye bırakılır.

Derin ve döküm bir tencereye sade yağ ile yağlanan lavaşlar uçları dışarı sarkacak şekilde dizilir. Daha sonra safranlı pirincin bir kısmı eklenir, ortasına sotelenmiş et ve diğer malzemeler eklendikten sonra tekrar pirinç ekleyerek lavaşlarla üstü kapatılır.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında lavaşların dışı kızarana kadar, yaklaşık 1 saat kapağı kapalı olarak pişirilir.

Pilav piştikten sonra tencere tabağa ters çevrilir ve ortadan dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MASTERCHEF EKMEK TARİFİ... EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

GURBET YAVUKLU

Yazarımız Kim ?

GURBET YAVUKLU