Türk mutfağı çorbaları nelerdir? Sofraların vazgeçilmezi çorba tarifleri

Her damak tadına uygun zengin seçenekleri ile sofraların vazgeçilmezi olan çorba tarifleri nelerdir? Kolay ve pratik çorba tarifleri. Türk mutfağı çorbaları nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 30.11.2023 10:30
  • Güncelleme Tarihi : 30.11.2023 10:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türk mutfağı çorbaları nelerdir? Sofraların vazgeçilmezi çorba tarifleri haberinin görseli

Sofraların olmazsa olmaz besinlerinden biri olan çorba, her damak zevkine hitap edecek kadar fazla çeşitliliğe sahip. Çorba tarifleri arayan kişiler bu nedenle çok sayıda pratik çorba tarifleri bulabilir. Kimi çorbaların yapımı daha zor olurken kolay çorba tarifleri de oldukça fazla. Çorba çeşitleri neler var? Türk mutfağı çorbaları nelerdir? Birlikte inceleyelim.

Türk mutfağı çorbaları nelerdir?

Pek çok insanın damak tadına hitap edebilecek zenginlikteki mutfaklardan biri olan Türk mutfağı, çorba çeşitliliği ile de ön plana çıkmayı başarıyor. Türk mutfağında yer alan çorba çeşitleri neler var diye sorulduğunda: Mercimek çorbası, ezogelin çorbası, tarhana çorbası, yayla çorbası, düğün çorbası, tutmaç çorbası, sakala çarpan çorbası, arabaşı çorbası, çeşmi nigar çorbası, köme çorbası, mahluta çorbası, yüksük çorbası, yarma çorbası, ayran aşı çorbası, karalahana çorbası, beyran çorbası, alaca çorbası, bamya çorbası, Muradiye çorbası, topalak çorbası, Gaziantep yuvalama çorbası, oğmaç çorbası, şafak çorbası, kelle paça çorbası ve terbiyeli işkembe çorbası karşımıza çıkıyor.

Çorba çeşitleri neler var?

Dünyanın dört bir tarafında, birbirinden farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan birçok çorba çeşidi bulunuyor. Türk mutfağında da kendine yer bulan ve ünü ülke sınırlarının aşan yabancı ülkelerin çorba çeşitlerinden bazılarının isimleri şu şekilde karşımıza çıkıyor: Banga çorbası (Nijerya), phở bò çorbası (Vietnam), borscht çorbası (Ukrayna), bouillabaisse çorbası (Fransa), caldo verde çorbası (Portekiz), chorba frik (Cezayir, Libya, Tunus), harira çorbası (Fas), kharcho çorbası (Gürcistan)

Diyet çorba tarifleri

Diyette olan ve bu süre boyunca çorba içmek isteyen kişilerin, rahatlıkla hazırlayabileceği pek çok tarif seçeneği bulunuyor. Diyet çorba tarifleri arasında ön plana çıkan 2 tarifi birlikte inceleyelim.

soğuk semizotu çorbası

Soğuk semizotu çorbası

Malzemeler:

Semizotu (1 demet)

Sarımsak (2 diş)

Pilavlık bulgur (Yarım su bardağı)

Pul biber (1 tatlı kaşığı)

Su (5 su bardağı)

Zeytinyağı

Tuz

Süzme yoğurt (2 su bardağı)

Hazırlanışı:

Yıkanan semiz otları, küçük küçük koparılır. Su ve bulgur ile birlikte, bulgur yumuşayana kadar pişirilir. Sarımsak, yoğurt ve baharatlar bir kasede çırpılır. Pişen semizotuna eklenir.

Çorba soğuduktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun!

kabak çorbası

Kabak çorbası

Malzemeler:

Kabak (2 adet)

Tereyağı (25 gram)

Un (1 yemek kaşığı)

Süt (500 ml)

Su (500 ml)

Dereotu (Yarım demet)

Tuz

Üzeri için:

Tereyağı (20 gram)

Pul biber (1 tatlı kaşığı)

Hazırlanışı:

Yıkanan ve soyulan kabaklar, ince ince rendelenir.

Tereyağı tencerede eritilir ve üzerine un eklenir. Un sararıncaya kadar kavrulur.

Su ile karıştırılan süt, yavaşça unun üzerine eklenir. BU esnada karıştırma işlemi sürdürülür.

Kaynayınca rendelenen kabaklar içerisine ilave edilir.

15 dakika boyunca kısık ateşte pişirilir. Blenderdan geçirildikten sonra, ocaktan alınır.

İnce kıyılan dereotu da içerisine eklenir.

Küçük bir tavada tereyağı eritilir, üzerine pul biber dökülür.

Çorba servis edilirken, üzerine pul biber dökülen tereyağı gezdirilir.

Afiyet olsun!

Değişik çorba tarifleri

Çorba yapmak istiyor, ancak her zamanki çeşitlerden farklı olsun diyorsanız bu iki tarifi mutlaka denemelisiniz.

Brüksel lahanalı domates çorbası

Brüksel lahanalı domates çorbası

Malzemeler:

Su (4 su bardağı)

Süt (1 su bardağı)

Un (1 yemek kaşığı)

Domates (4 adet büyük boy)

Tereyağı (15 gram)

Domates salçası (2 yemek kaşığı)

Brüksel lahanası (4-5 parça)

Taze nane (4-5 dal)

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı:

Domateslerin kabuğu soyulur ve rendelenir.

Tereyağı ile un kavrulur.

Salça ve rendelenmiş domatesler, kavrulan una eklenir. Birkaç dakika pişirilir.

Ayrı bir tencerede brüksel lahanaları kavrulur. Daha sonra domateslerin olduğu tencereye eklenir.

Süt ve su da üzerine eklenir ve kaynayana kadar pişirilir.

Üzerine nane yaprağı koyularak servis edilir.

Afiiyet olsun!

Cheddar peynirli karnabahar çorbası

Cheddar peynirli karnabahar çorbası

Malzemeler:

Karnabahar

Tereyağı (40 gram)

Soğan (1 adet)

Un (2 yemek kaşığı)

Su (400 ml)

Tavuk suyu (250 ml)

Süt (300 ml)

Rendelenmiş chedddar peyniri (1 buçuk su badağı)

Tuz

Üzeri için:

Kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı:

Yemeklik doğranan soğan, pembeleşinceye kadar tereyağında kavrulur.

Un ve tuz da eklenerek biraz daha kavrulur.

Daha sonra yavaş bir şekilde süt, tavuk ve su da ilave edilir.

Küçük parçalara ayrılan karnabahar da eklenerek, orta ateşte pişirilir.

Pişen çorba blenderdan geçirilir.

Cheddar peynirinin yarısından fazlası da içine eklenir ve eriyinceye kadar karıştırılır.

Üzerine maydanoz serpiştirilerek, servis edilir.

Afiyet olsun!

Kolay çorba tarifleri

Son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapabileceğiniz çorba çeşitlerinden iki tanesine birlikte göz atalım.

tel şehriye çorbası

Şehriye çorbası

Malzemeler:

Sıcak su (1 litre)

Tel şehriye (1 çay bardağı)

Tereyağı (2 yemek kaşığı)

Domates rendesi (1 su bardağı)

Karabiber

Pul biber

Tuz

Hazırlanışı:

Tereyağı eridikten sonra, üzerine domates rendesi eklenir.

Bir süre kavurduktan sonra, üzerine sıcak su ilave edilir.

Su kaynadıktan sonra, tel şehriyeler eklenir ve karıştırılır.

Baharatlar da eklenerek şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.

Afiyet olsun!

mercimek çorbası

Mercimek çorbası

Malzemeler:

Sıvı yağ (4 yemek kaşığı)

Tereyağı (1 yemek kaşığı)

Soğan (1 adet)

Un (3 yemek kaşığı)

Kırmızı mercimek (1 buçuk su bardağı)

Sıcak su (2 litre)

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı:

Tereyağı ve sıvı yağ aynı anda tencereye alınır ve eritilir.

Eriyen yağa soğan eklenir ve karıştırılır.

Un da eklenerek, kokusu çıkana kadar kavrulur.

Öncesinde iyice yıkanan mercimekler de içine alınır.

Su ve baharatlar da koyularak, pişmeye bırakılır.

Çorba piştikten sonra blenderdan geçirilir.

Afiyet olsun!

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Davetlerin vazgeçilmezi paçanga böreği nasıl yapılır? İşte en pratik paçanga böreği tarifi