Aşırı sıcaklıklarda ne yapmalı?

Aşırı sıcaklıklar hakkında vatandaşları uyaran, Diyetisyen Derya Zünbülcan ve Uzman Doktor Mustafa Torun, bunaltıcı havalarda ne yapmamız gerektiğini ve hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini gazetemize anlattı 


  • Oluşturulma Tarihi : 01.07.2017 09:10
  • Güncelleme Tarihi : 01.07.2017 09:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Aşırı sıcaklıklarda ne yapmalı?

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’de bayramdan sonra adeta çöl sıcaklıkları başladı. Termometreler; sıcaklık derecelerinin 40’ı aştığını gösterirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre önümüzdeki 4 günde sıcaklıklar ortalama 37.5 derecenin üzerinde seyredeceği bildirildi. Diyetisyen Derya Zünbülcan vatandaşlara aşırı sıcaklar konusunda uyarılarda bulundu ve nasıl beslenilmesi konusunda okuyucularımıza bilgiler verdi. Sıcaklıkların artışı ile birlikte metabolizma da bazı değişiklikler oluşacağına değinen Zünbülcan, metabolizmanın artan sıcaklıklara uyum sağlayabilmek için vücut ısısını arttıracağını ve kalp debisini düşüreceğini belirtti. Ünlü diyetisyen özellikle çocuk, yaşlı ve hamile olan bireyler ile şeker, kalp ve yüksek tansiyon problemi olan bireylerin daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

3 ANA 4 ARA ÖĞÜN

Hava sıcaklıklarındaki yükselişi ile ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından uzak kalmak için sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerektiğini söyleyen Derya Zünbülcan, hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Zünbülcan, “Gün içerisinde 3 ana 3 veya 4 ara öğün olmak üzere toplamda 6-7 öğünden oluşan bir beslenme programı uygulanmalıdır. Mevsim sebze ve meyvelerinden faydanılmalı, günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine muhallebi, dondurma gibi daha hafif seçenekler tercih edilmelidir” diyerek sıcak havalarda hangi besinleri tercih etmemiz gerektiğini anlattı.

“KAHVALTI ŞART”

Güne muhakkak kahvaltı ile başlanması gerektiğine vurgu yapan Derya Zünbülcan, “Havalar  sıcak olunca danışmanlarımızda gördüğümüz en büyük yanlış kahvaltının yapılmamasıdır. Oysa kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Az yağlı, peynir, süt, zeytin, bol yeşillik, tam tahıllı ekmek ve bitki çayları ile zenginleşmiş bir kahvaltı yapılması gerekiyor” dedi. Sıcaklıklara karşı koruma kalkanı oluşturabilmenin bol su içeren meyve ve sebzeleri tüketmekle olacağını savunan ünlü diyetisyen, salatalık, marul, karpuz, kavun gibi yiyecekleri tüketilmesini fakat karpuz ve kavunun içeriğindeki şeker miktarının fazla olduğu için daha az ve dengeli tüketilmesi gerektiğini vurguladı. 

“ÇAY VE KAHVEYE DİKKAT”

Çay ve kahve konusunda da insanları uyaran Derya Zünbülcan “Çay ve kahveyi seven bir toplum olduğumuz için birçok insan çay ve kahveyi su niyetine tüketebiliyor. Oysa bu çok büyük bir hatadır. Çay ve kahve metabolizma için diüretik etkilidir. Yani vücuttan su atılmasını sağlar. Bu susuzluğun artması demektir. Susuzluk artarsa baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk artar. Bu nedenle yaz aylarında çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır ya da tüketilen her bardak çay ve kahve tüketimi ile beslenmemize bir bardak su ilavesi yapılmalıdır. Son olarak yaz aylarında gıda zehirlenmesi artabileceğini de vurgulayan ünlü diyetisyen, özellikle et, süt, sütlü gıdaların mikrobiyolojik açıdan zararlı gıdalar olabileceğini belirtti. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini ve hijyenine güvenilen yerlerden besinler temin edilmesi gerektiğini söyledi.

“SICAK ÇARPABİLİR”

Öte yandan aşırı sıcaklıkların getireceği sağlık problemlerini de göz ardı etmemek gerektiğini de biliyoruz. Sıcak havalarda insanların en çok karşılaştığı durum ise ‘Sıcak Çarpması’ olduğu biliniyor. Uzmanlar güneş çarpmasına karşı vatandaşları uyarırken, adale krampları, halsizlik, baş dönmesi, davranış bozukluğu, solgun ve sıcak deri, bulantı, bilinç kaybı gibi belirtilerin sıcak çarpmasına işaret ettiğini belirten Uzman Doktor Mustafa Torun, vatandaşların serin yerlere geçip, kramp giren bölgeleri dinlendirmesi gerektiğini söyledi. Fazla giysilerin çıkarılması gerektiğini de savunan Torun; su, ayran, meyve suyu gibi içeceklerin tüketilebileceğini ve ciddi bir durum varsa en önce en yakın hastaneye gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Yazın biraz geç gelmesiyle sıcaklıkların aniden artmasına da dikkat çeken Uzman Doktor Mustafa Torun, son yıllarda iklim şartlarının da iyice değiştiğine, bu değişimin ne yazık ki atmosferi ve üzerinde yaşayan tüm canlıları da olumsuz bir şekilde etkilediğinin görüldüğünü söyledi. Dünya ikliminin değişmesinin tüm canlıları eşit şekilde etkilemediğine de vurgu yapan Torun, insanların sıcaklık değişimlerinden çok etkilendiğini ve bu değişimle çok etkilenebildiğini belirtti.

Haber Merkezi