- Sağlık
- 21.03.2025 10:49
Adından da anlaşılacağı üzere Bali seyahatiniz sırasında rastlayabileceğiniz bir hastalık olan Bali Belly, arama motorlarında sıklıkla araştırılıyor. Bali Belly hastalığı nedir, Bali Belly nasıl bulaşır? İşte detaylar…
İnsan için en can sıkıcı durumların başında, binbir güçlükle planlanan seyahat sırasında hasta olmak yer alır desek, muhtemelen kimse aksini söylemez… Yurt dışı seyahat planlarının başında gelen Bali ise hastalık kapmaya müsait bir lokasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bali’ye özgü olarak semptom gösteren Bali Belly hastalığı o bölgede oldukça yaygın olarak görülüyor. Geçtiğimiz gün ünlü şarkıcı Melek Mosso da Bali seyahati sırasında Bali Belly hastalığına yakalandığını duyurmuştu. Bunun üzerine arama motorlarında, “Bali Belly hastalığı nedir, nasıl bulaşır?” gibi sorulara yanıtlar aranmaya başlandı. Sizler için bu soruların yanıtlarını derledik.
Bali Belly, özellikle Endonezya'nın Bali adasına seyahat eden turistler arasında yaygın görülen bir gastrointestinal enfeksiyon türü olarak karşımıza çıkar. Çoğunlukla bakteri, virüs veya parazit kaynaklı olan bu rahatsızlık, seyahat ishali olarak da bilinir. Semptomlar genellikle birkaç gün içerisinde son bulur.
Bali Belly hastalığı genellikle mikroplu su veya gıdaların tüketilmesiyle kendisini gösterir. Bali Belly’nin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenler şunlardır:
Bölgedeki sokak yemekleri başta olmak üzere hijyenik olmayan yiyecekler tüketmek.
Musluk suyu veya buz tüketimi
Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, meyve ve sebzeler tüketmek
Kirli ellerle yemek yemek
Bali Belly’nin belirtileri genellikle enfekte gıdayı tükettikten birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar ve şunları içerir:
Sulu ishal
Karın ağrısı ve kramplar
Bulantı ve kusma
Ateş ve titreme
İştahsızlık
Halsizlik ve vücut kırgınlığı
Bu hastalıkla ilgili en çok merak edilenler biri de bulaşıcı olup olmadığıdır. Evet, Bali Belly bulaşıcı olabilir. Enfekte kişinin dışkısı ile temas eden yüzeylerden veya doğrudan kişiden kişiye geçebilir. Özellikle tuvalet sonrası el yıkamamak, kirli ellerle yiyeceklere temas etmek ve yakın temas halinde olmak hastalığın yayılmasına neden olabilir.
Bali Belly çoğunlukla 3-5 gün içinde kendiliğinden yok olan bir hastalıktır, ancak bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekebilir. Tedavi yöntemleri arasında ise, bol sıvı tüketimi, probiyotik kullanımı, hafif ve kolay sindirilebilen besinlerin tüketimi, ishal önleyici ilaç ve gerekirse antibiyotik kullanımı yer alır.
Bali tatiliniz zehir olsun istemiyorsanız, seyahat sırasında birkaç detaya dikkat etmenizi öneririz. Bali’de musluk suyu içmeyin, sadece şişelenmiş veya arıtılmış su tüketin. Buz musluk suyundan yapıldığı için buzlu içecek tüketiminden kaçının. Yemekleri tamamen pişmiş ve sıcak servis edilen yerlerde yiyin. Ellerinizi sık sık yıkayın veya dezenfektan kullanın. Soyulmamış meyve ve sebzelerden kaçının. Hijyenik olduğundan emin olmadığınız sokak yemeklerinden uzak durun.