Sayfa Yükleniyor...
Bebeklerin sağlığı ve gelişimi açısından aşı oldukça önemli. Bebeklerin çeşitli hastalıklardan korunması için en etkili yöntemlerden biri ise aşıdır. Peki ne zaman hangi aşı yaptırılmalı? İşte bebekler için aşı takvimi...
Aşı, vücudu çeşitli hastalıklardan veya enfeksiyondan korumak için yaptırılan tıbbi bir ihtiyaçtır. Bebeklerde bağışıklık, yetişkinlere göre daha zayıf olduğun için mutlaka aşı yapılmalıdır. Ebeveynlerin ise kızamık ve suçiçeği gibi rahatsızlıkların bebeğe vereceği olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla aşı takvimini takip etmeleri ve zamanında gerekli aşıyı yaptırması gerekir.
Bebeklerine aşı yaptırmak isteyen ebeveynler aşı takvimini Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi ile takip edilebilir. Ayrıca bebeklere yapılan aşılar için aşı kartı verilir. Peki, ne zaman hangi aşılar yapılır? İşte bebekler için aşı takvimi…
HEPATİT B AŞISI
Hepatit B Aşısı yeni doğan bebeklere hastaneden taburcu olmadan önce karaciğer hastalığına karşı yapılan aşıdır. Toplamda 3 doz uygulanan aşının birinci dozu yeni doğan bebeğin taburcu edilmesinden önce uygulanırken, ikinci doz ilk ayda, üçüncü doz ise 6.ayda yapılır. Aşı yapılmadığı takdirde kişinin karaciğer kanseri olması kaçınılmaz olacaktır ve bu durum ölümle sonuçlanabilir. Hepatit B, koldan kas içine enjekte edilir.
VEREM AŞISI (BCG)
Verem aşısı tek tüberküloz aşıdır. Kişiyi ömür boyu verem hastalığından korur. Türkiye'de bebeklere ikinci ayının sonunda uygulanmaktadır. Sol omuza deri içinden uygulanır.
5’Lİ KARMA AŞISI
Toplamda dört doz uygulanan karma aşı ilk olarak 2. ayda daha sonra 4., 6. ve 18. ayda uygulanmaktadır. Bu aşı, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve zatürre gibi hastalıklardan korunmak amacıyla bacak veya koldan kas içine enjektre edilerek yapılır.
ZATÜRRE AŞISI (KONJUGE PNÖMOKOK)
Zatürre ve menenjit gibi hastalıklara karşı koruyu etkisi olan zatürre aşısı toplam 3 dozda gerçekleşir. Birinci doz 2. ayda, ikinci doz 4. ayda ve son doz olan 3. doz ise 12. ayda yapılır.
SUÇİÇEĞİ
Su çiçeği aşısı, sık hastalanmaların önüne geçmek için yapılır. Koldan cilt altına enjekt edilir.
HEPATİT A AŞISI
Hepatit A aşısı, koldan kas içine enjekte edilen ve 2 doz olarak uygulanan aşıdır. Aşının ilk dozu 18. ayın sonunda, ikinci ve son dozu ise 24. ayın sonunda yapılır.
DaBT-İPA AŞISI (4'LÜ KARMA AŞI)
Difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felcinden oluşan dörtlü karma aşı koldan kas içine enjekte edilir.
Daha önce ilköğretim 1. sınıftaki öğrencilere okulda uygulanan DaBT-İPA aşısı, verilen karara göre 48. ayına girmiş tüm çocuklara uygulanmaktadır.
KKK AŞISI (KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK)
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları, bu üç hastalığa karşı etkisini gösteren ve koldan cilt altına enjekte edilen aşı olup 48. ayına girmiş tüm çocuklara uygulanmaktadır. HABER MERKEZİ
Haber Merkezi