Birbirinden faydalı mutfaklarınızdaki 10 doğal antibiyotik

Doğanın mucizesi birbirinden faydalı pek çok doğal antibiyotik olduğunu biliyor muydunuz? Peki nedir bu doğal antibiyotikler ve faydaları nelerdir? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 12.03.2025 11:51
  • Güncelleme Tarihi : 12.03.2025 11:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Birbirinden faydalı mutfaklarınızdaki 10 doğal antibiyotik

Her gün mutfaklarımızda kullandığımız pek çok doğal antibiyotik bulunur. Bu antibiyotiklerin her biri sağlığımıza çok faydalıdır. Peki bu doğal antibiyotikler nelerdir ve faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Doğal Antibiyotikler 

Sarımsak

Yıllardır pek çok tıbbi amaç için kullanılan sarımsağın virüs, mantar ve bakterileri ortadan kaldırma kapasitesi 19. Yüzyılda keşfedildi. Hücre onarımını kolaylaştıran sarımsak aynı zamanda kansere karşı da korur. Kokusu her ne kadar rahatsız edici olsa da sofralarımızdan eksik etmemekte fayda var.

Soğan 

Bağışıklık dostu olan soğan da yine pek çok faydası olan doğal bir antioksidandır. Sık sık tüketmekte fayda olan soğanın aynı zamanda hücre hasarına karşı koruyucu bir etkisi de bulunur.

Brokoli

Bağışıklık destekleyici brokoli içerdiği C ve E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini uyarıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda KOAH hasarının önlenmesinde de yararlıdır.

Ispanak

İçerdiği A, B, C ve E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, quarcetin ile bağışıklık sisteminin süper besinidir. C vitamini ve folik asit sayesinde vücudu koruyor ve enfeksiyonlara karşı savaşıyor. Aynı zamanda hem beyin yaşlanmasını geciktirici faydası olup hem de kalp dostudur. 

Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri de pek çok faydası bulunan doğal antibiyotikler arasında bulunuyor. Probiyotik özelliği ile sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Aynı zamanda uykusuzluğa, iştahsızlığa ve sinirsel rahatsızlıklara da faydası bulunur.

Turp

İçerdiği C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde şifa deposu olan turp yine doğal antibiyotikler arasında bulunuyor. Soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde çok faydası olan turbun yüksek lifi sayesinde sindirim ve boşaltım sistemini destekleyici olup sindirim sistemine faydalıdır.

Kırmızı biber    

Kırmızı biber C vitamini zengini bir doğal antibiyotiktir. Kolestrolü düşürücü ve ağrı kesici etkisi ile beraber iltihap çözücü faydası da bulunur. 

Zencefil

Gripten kansere pek çok faydası bulunan zencefil doğru ölçülerle tüketildiğinde mucizevi etkilere sahip doğal bir antibiyotik. Mide bulantısına iyi gelir, hazmı ve sindirimi kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını engeller. Mutfaklarımızdan zencefili eksik etmemekte fayda var.

Nar

Fiziksel aktivitenin ardından vücudun yorulmasını geciktiren nar yine muhteşem bir doğal antibiyotiktir. Kansere karşı da koruyucu olan narı fazla tüketmemek gerekir. Fazla tüketimi tansiyonu düşürebilir. 

Tarçın

Bir diğer  doğal antibiyotik ise tarçındır. Tarçın, mide rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır. Tarçın aynı zamanda doktor kontrolü ile kullanıldığında kandidiyazis gibi mantar aktivitelerinden kaynaklı cilt sorunlarında da faydalıdır.

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ