Daha az kırmızı et daha çok sebze tüketin

Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Nesliar Eser Kutsal, kolon kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.03.2019 14:25
  • Güncelleme Tarihi : 03.03.2019 14:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Daha az kırmızı et daha çok sebze tüketin

HALİL MEMİŞ/İSTANBUL
Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Nesliar Eser Kutsal, kolon kanserinden korunmanın yolları hakkında bilgiler verdi. Prof.Dr. Eser, “Risk faktörüne sahip kişilerin ise daha erken yaptırmaları gerekiyor. Örneğin ailede kolon kanseri varsa, aile bireyleri hastanın kanser tanısı alma yaşından 10 sene öncesinde taranmaya başlanmalı. Dışkıda gizli kan taraması her yıl, kolonoskopi ise bir öncekinin sonucuna göre değişen sürelerde yapılıyor. Üstelik hastalığın önlenmesinde çok önemli bir yöntem olan kolonoskopi sanıldığı gibi zor ve ağrılı bir işlem değil. Ancak işlemden beklenen başarıyı elde etmek için ön hazırlığın iyi yapılması ve bu konuda uzman kişilerce uygulanması önem taşıyor” dedi. Prof.Dr. Eser, “Sağlıksız beslenme kolon kanserine yol açan en önemli faktörlerden biri. Özellikle kırmızı et riski artıran önemli bir faktör. Günde 100 gramın üzerinde kırmızı et tüketen veya her gün 50 gr işlenmiş sosis, salam, sucuk gibi et ürünlerini tüketenlerde kolon kanseri riski yüzde 12-18 oranında artıyor. Düzenli egzersiz yaparak obeziteyi önleyebilir, bağırsak çalışmasını düzenleyebilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Her gün en az 30-40 dakika veya haftada 3 gün, 1 saat tempolu yürüyüş yapmanız kolon kanseri riskini azaltmada yarar sağlayacaktır” dedi.

Haber Merkezi