Diyabet hastalarına oruç uyarısı  

Endokrinoloji Anabilim Dalı Dr.Öğr. Üyesi Elif Turan, diyabetli hastaların ramazan ayını nasıl geçireceklerini ve oruç tutmaya engel durumları anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.05.2019 13:53
  • Güncelleme Tarihi : 04.05.2019 13:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Diyabet hastalarına oruç uyarısı  

Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Turan, diyabet hastaları tarafından oruçla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutmasının uygun olmadığını söyleyen Dr. Turan, Tip 2 diyabet hastalarının ise doktorların tavsiyesini alarak oruç tutmayı deneyebileceklerini ifade etti. Diyabeti olan riskli gruptaki hastaların oruç tutmaması gerektiğini belirten Dr. Turan, “Eğer diyabeti olan kişiler oruç tutmak için riskli olup olmadıklarını bilmiyorlarsa doktora başvurup risk değerlendirmesi yaptırmalı ve tavsiyelere göre devam etmelidir” dedi. 
TİP 1 DİYABETLİLER ORUÇ TUTMAMALI
Ramazan ayında, diyabetli kişilerde, uzun süre açlık nedeniyle hipoglisemi (şeker düşüklüğü) ve dehidratasyon (vücudun susuz kalması) sorunlarının görülebileceğini de söyleyen Turan, “Bu sorunlar özellikle kötü metabolik kontrolü olan, diyabete bağlı görme bozukluğu, böbrek bozukluğu gibi komplikasyonları olan, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaç kullanan ve özellikle de 75 yaş üzerindeki hastalarda daha belirgindir. O nedenle bu kişilerin oruç tutmaması gerekir. Ayrıca Tip 1 diyabetli hastaların da oruç tutması tıbben mümkün değildir” dedi. Dr. Turan, “Tip 2 diyabeti olan kişinin kan şekeri takipleri iyi gidiyorsa, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaç kullanmıyorsa, ilaç saatlerini iyi ayarlayarak ya da ramazan öncesi, hekiminden ilaç dozları ile ilgili tavsiye alarak oruç tutabilir” dedi Dr. Turan, “Sahur kahvaltı öğünü yerine geçecek şekilde; peynir, yumurta, biraz zeytin, tahıllı ekmek ve yeşilliklerden oluşması gerekir. Bu şekilde beslenme uzun süre tok kalmayı sağlayabilir. İftarda ise kan şekerini hızla yükseltebilecek basit şeker içeren besinlerden uzak durulması gerekir. Bir kase çorba ile başlanıp, et veya sebze yemeği, yoğurt ve yine tahıllı ekmek önerilir. Gece ara öğün olarak ise meyve, süt, yoğurt veya kuruyemiş gibi yiyeceklerden biri tüketilebilir. Ayrıca dehidratasyondan korunmak için bol sıvı alınmalıdır” şeklinde konuştu. İHA

Haber Merkezi