Sayfa Yükleniyor...
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence emzirme döneminde beslenme konusunda açıklamalarda bulundu
Sağlıklı beslenmenin ilk adımının, ilk 6 ay boyunca bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, sağlıklı emzirme ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Gence, Emzirmenin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması ile anne sütü ile beslenen bebeğin yaşam kalitesi artar, hayata sağlıklı başlangıç yapar, beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için önemlidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için anne sütü çok değerlidir. Anne sütü bebeği; enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, alerjiye karşı korur ve büyüme faktörü içerir. Isıl işleme gerek kalmadığı için ve steril olduğu için bebek kolaylıkla tüketebilir. Anne sütünün içinde aynı zamanda aktif enzimler bulunduğu için bebek sindirim problemi yaşamaz. İleride karşılaşabileceği kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Hormonlar ve büyümeyi sağlayan faktörler içerir. Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar. En önemlisi bebeğin gereksinime uygun süt salgılanır. Bu yüzden her annenin süt içeriği birbirinden farklıdır ve kendi bebeği için ideal besin kaynağıdır. Annenin sağlığını korur ve doğum sonrası hamile kalma riskinki azaltır diye belirtti.
İLK 5 GÜN ÇOK DEĞERLİ
Doğumdan sonra ilk 5 gün salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum dendiğini anlatan Gözde Gence, Bunda, enfeksiyonlara karşı koruyucu etmenler fazladır. Daha fazla protein içerir. Bebeğin bağırsağının olgunlaşmasını sağlar. Alerji ve intolerans oluşmasını engeller. A,D ve B12 vitamini ayrıca sodyum ve çinko içeriği olarak zengindir. Sarılığın oluşmasını engeller dedi.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE NASIL BESLENMEK GEREKİR?
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, emziklilik döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da şunları belirtti: Emziklilik döneminde 3 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle su, nane, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, ısırgan otu gibi bitki çaylarının yanı sıra şekersiz komposto, meyve suları, limonata, ayran ile sıvı miktarlarını tamamlayabilirler. Kalsiyum ve protein kaynaklarını ihmal etmemelidir. Bu dönemde Kalsiyum kaynaklarından süt gaz yapıcı olabilir bunun yerine yoğurt tercih edilebilir. Biyoyararlılığı yüksek ve A,D,E vitaminleri içeren yumurtayı her gün tüketebilirler. Kurubaklagiller gaz yapıcı olmalarından ötürü gece suda bekleterek iyice kaynatılmış halini C vitamini kaynakları ile tüketmekte fayda vardır. Vitamin ve mineral bakımından zengin taze sebze ve meyveleri her gün en az 5 porsiyon şeklinde tüketilmeli.
UZAK DURULMASI GEREKENLER
Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence emzirme döneminde uzak durulması gereken gıdalarla ilgili de şunları anlattı: Gaz yapıcı besinlerden uzak durmakta fayda vardır. Kış aylarında portakal, mandalina, greyfurt gaz yapıcı olurken; yaz meyvelerinden kavun, karpuz yine gaz yapıcıdır. Yerine elma, armut veya kurutulmuş meyveleri tercih edebilirler. Gaz yapıcı sebzeler; karnabahar, kereviz, turp, pırasa, brokoli, bezelye, mısır, tüketimlerine de dikkat edilmelidir. Uyku problemi çeken anne çay ve kahve tüketimini 2 fincanla sınırlayıp, yemeklerden 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösterilmelidir. Gazlı içecekler ve alkol, sigara tüketilmemesi önerilir. Bu dönemde annelerin özellikle doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde bebeklerini emzirmeleri süt salgısını artırır. Bol emzirme ve sıvı tüketimi ise sütü artırır. Dereotu, kekik ve çörek otu kahvaltıdaki peynirlerine veya yoğurtlarına çörekotu sütü arttırdığı gibi ara öğünlerde ceviz, fındık badem tüketmeleri de faydalı olacaktır. (İHA)
Haber Merkezi