Sayfa Yükleniyor...
Tiroid bezleri ile ilgili bir hastalık olan Haşimato hastalığı nedir? İşe detaylar…
Tiroid bezi üzerinde etkili olan ve çoğu zaman tiroidin az çalışması ya da tiroid hormon üretiminde azalmaya neden olan Haşimato hastalığı nedir? Haşimato hastalığının belirtileri ve teşhisi ile ilgili bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.
Haşimoto, tiroid hormonunun az miktarda salgılanması durumunda ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Japon bilim adamı Akira Haşimoto tarafından 1912 yılında tanımlandığı için bu ismi almıştır, ayrıca lenfositik tiroidit olarak da bilinir. Haşimoto hastalığı, zamanla tiroid hormonunun eksikliğine (hipotiroidi) yol açabileceği gibi, aynı zamanda tiroid hormonunun fazlalığına (hipertiroidi) da neden olabilir. Haşimoto hastalığında, vücut tiroid bezi hücrelerine karşı anti-TPO antikorları ve anti-tiroglobulin antikorları üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak hücreleri tahrip eder ve aynı zamanda bezde iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma sonucunda tiroid hücreleri zarar görür ve tiroid hormonu üretimi azalır. Tiroid bezinin hasar görmesiyle birlikte hormon eksikliği meydana gelir. Hastalığın başlangıcında, genellikle ufak bir guatr görülür ve kan testlerinde anti-TPO antikorlarının yüksek olduğu, ancak TSH, T3 ve T4 hormonlarının normal olduğu görülür. Hastalık ilerledikçe, başlangıçta tiroid yetmezliği gelişir ve daha sonra tam tiroid yetmezliği meydana gelebilir.
Haşimoto hastalığında tiroid hormonu üretimindeki azalma sonucunda yorgunluk, halsizlik, üşüme hissi, uykuya eğilim, cilt kuruluğu, kabızlık, saç dökülmesi ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler kendini gösterir. Genellikle ilk belirti tiroid bezinin büyümesi (guatr) olan Hashimoto hastalığının tipik belirtileri şu şekildedir:
İstemsiz olarak kilo alma
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon zorluğu
Guatr oluşumu
Cilt kuruluğu
Depresyon ve sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri
Saç dökülmesi
Kolay üşüme
Göz altı ve yüzde şişkinlik
Yorgunluk
Kas krampları
Ses tonunda değişiklikler
Kabızlık
Adet düzensizliği
İştahsızlık
Konuşmada yavaşlık ve unutkanlık
Nabız sayısında azalma
Haşimoto hastalığının tanısı çoğunlukla kan testi yapılarak koyulur. Bu test, TSH (Tiroid Uyarıcı Hormon), T3 ve T4 hormon seviyelerini ölçer. TSH seviyesinin normalin üzerinde seyretmesi, çoğu zaman tiroid hormonu eksikliğini (hipotiroidizm) işaret eder. Haşimoto hastalığı ve vücutta iyot eksikliği, hipotiroidizmin temel nedenleri arasında yer alır. Haşimoto hastalığı teşhis edildiğinde, doktor genellikle TSH hormonunu düşürmek için ilaç tedavisi önerir. Hastalığın tedavisi genellikle basittir, ancak ihmal edilirse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmemiş Haşimoto hastalığı ilerleyebilir ve düşük doğum ağırlığı, kısırlık, guatr, yüksek kolesterol, miksem ve çeşitli ruhsal sorunlar gibi bir dizi soruna yol açabilir. Bu yüzden, Haşimoto belirtileri gösteren kişilerin bir doktora başvurması ve uygun tedaviye hemen başlaması son derece önemlidir.
HABER MERKEZİ