Herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri ve tedavisi

Aile geçmişinde bulunan çocukların yarısında kendini gösteren herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri ve tedavisi. Herediter anjioödem tehlikeli mi? İşte konuya ilişkin detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 27.11.2023 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 27.11.2023 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri ve tedavisi haberinin görseli

Genetik aktarımlar sonucu ortaya çıkan herediter anjiodem hastalığı, son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ebeveynlerinde herediter anjiodem bulunan çocukların yarısında herediter anjiodem belirtileri görülebilir. Bu nedenle herediter anjiodem nedir ve herediter anjiodem hastalığı tedavisi hakkında yapılan araştırmaların sayısı oldukça fazladır. Herediter anjiodem ne demek? Herediter anjiodem tehlikeli mi? Konuya dair bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Herediter anjiodem nedir?

Nadir olarak görülen ve genetik faktörler doğrultusunda ortaya çıkan herediter anjiodem hastalığı, deri altında ortaya çıkar. Akciğer ve bağırsakların astarlanmasına neden olan herediter anjiodem, vücudun çeşitli noktalarında kendini gösterebilir. Bu rahatsızlıkta proteinler dengede değildir. Belirli bir protein dengesinin olmaması da küçük boyutlardaki kan damarlarının, içerisinde yer alan sıvıyı vücudun yakın bölgelerine itme eğiliminde olması sonucunu ortaya çıkarır. Yakın bölgelere itilen sıvılar sonucu beklenmedik bir şekilde gelişen şişlikler kendini gösterir. Ailesel bir hastalık olan ve bu nedenle karakterize sayılan herediter anjiodemin, söz konusu şişlikleri ne zaman oluşturacağını bilmek mümkün değildir. Ebeveynlerinde herediter anjiodem geni bulunan çocukların yarısı için de bu gen aktarımı söz konusu olur. Herediter anjiodem, genellikle C1 inhibitörü olarak isimlendirilen kan proteini yapan gende meydana gelen sorun sonucu oluşur.

Herediter anjiodem belirtileri nelerdir?

Gözle görülür belirtilere sahip olan herediter anjioödem hastalığı, ilk bakışta dikkat çeken bir görünüme sahiptir. Herediter anjioödem hastalığı olan kişilerde görülen başlıca belirtiler şu şekilde kendini gösterir:

Deri üzerinde sıklıkla şişlik görülür. Özellikle el, yüz, boğaz, cinsel organ ve ayaklarda meydana gelir.

Herediter anjioödem olan bölge kırmızı renkli ve ağrılı olabilir.

Ciltte karıncalanma ve gerginlik hissi açığa çıkabilir.

Şişlik, bağırsaklarda da meydana gelebilir. Bağırsaklarda oluşan herediter anjioödem sonucu irritabl bağırsak sendromu, iltihaplı bağırsak hastalığı ve jinekolojik durumlar oluşabilir.

Bağırsak herediter anjioödemi, karın ağrısı oluşmasına da sebebiyet verebilir.

Sesin kısılması da sıklıkla görülen belirtiler arasındadır.

Herediter anjioödem baş ağrısını da tetikler.

Mide bulantısı ve buna bağlı olarak gelişen kusma söz konusudur.

İshal yapabilir.

Herediter anjiodem türleri nelerdir?

Ebeveynlerinden miras olarak herediter anjiodem hastalığına sahip olan kişilerde görülebilecek 3 tip herediter anjiodem vardır. Bunlar Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 olarak adlandırılır.

Herediter anjioödem tedavisi nasıl yapılır?

Kişinin genetik olarak taşıdığı hastalıklardan biri olan herediter anjioödem tedavisi, uzman bir doktor eşliğinde sürdürülmelidir. Söz konusu hastalığın şiddeti ve her turlu durumu baz alınarak, kişiye en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Herediter anjioödem tedavi planı şu şekilde kendini gösterir:

Etkili bir atak tedavisi ile başlanır.

Hastalık kaynaklı atakların ilerlemesini durduracak uzun vadeli profilaksi uygulanır.

İlgili hastalıkta meydana gelen ataklar için ilaç kullanımı da yaygındır. Ancak içerisinde bulunan maddelere göre ilaç seçilmelidir. Çünkü bazı ilaçların herediter anjioödemi tetiklediği bilinmektedir. Bu nedenle doktorun onaylamadığı hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Atakların görülmesi nedeniyle herediter anjioödem tehlikeli mi? sorusu sıklıkla sorulur. İç organlarda meydana gelen herediter anjioödem, son derece ciddi bir hastalıktır ve gerekli tedavi uygulanmazda ölümcül dahi olabilmektedir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gece öksürük neden artar? Bilmediğiniz gerçekler!