- Sağlık
- 22.05.2025 14:39
İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri. İnsülin direnci hesaplama nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar…
Sağlıklı bir insan vücudunda olması gereken bazı değerler bulunur. Bu değerlerin istenen seviyelerin dışına çıkması, olumsuz birtakım sonuçlar doğurabilir. İnsülin direnci de dikkatli olunması gereken durumlar arasında yer alır. İnsülin direnci nedir? İnsülin direnci hesaplama ve insülin direnci belirtileri hakkında merak edilenleri haberimizin devamında sizin için inceledik.
Pankreasta üretilen bir hormon olan insülin, metabolizmanın doğru çalışması ve işlevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için son derece önemlidir. Kan dolaşımında yer alan şekerin, hücreler tarafından alınması ve daha sonra enerji üretimi amacıyla kullanabilmesi için insülin hormonu gereklidir. Kanda yer alan şekerin istenmeyen bir şekilde yüksek olması durumunda insülin hormonu devreye girerek, vücudu uyarır. Bu uyarı sonucu fazla olan şeker karaciğer ve kas gibi organların içerisinde biriktirilir. Bazı durumlarda da kan şekeri normal seviyenin altına düşer. Böyle zamanlarda dengelemek için depolanan şekerden yararlanılır. Tüm bu işleyişte meydana gelen bozulma sonucu da insülin direnci ortaya çıkar. İnsülin direnci gelişen bir vücutta kan şekerinin seviyesi istenilen düzeyin üstünde kalır. Bu durum da pankreasta çok daha yüksek seviyede insülin sentezinin gerçekleşmesine neden olur. Karaciğer, kas ve yağ dokularında meydana gelen insüline karşı duyarsızlıklar, insülin direncinin oluşmasına neden olur. İnsülin direnci olan bir kişinin kan şekeri enerjiye çevrilemez. Dolayısı ile metabolik sendrom ve tip 2 diyabet açığa çıkar. İnsülin direncine neden olan başlıca durumlar; aşırı kilo, hareketsiz yaşam, şeker hastalığı (diyabet), polikistik over sendromu ve D vitamini eksikliği olarak kendini gösterir.
Vücudunda insülin direnci olan bir kişide görülen birtakım belirtiler vardır. Bu belirtiler şu şekilde karşımıza çıkar:
El ve ayak bölgelerinde titreme
Yemek sonrası yaşanan uyku hissi
Regl dönemlerinde düzensizlik
Deride yumuşama
Az yemek yeme, ancak kilo vermeme
Tatlı krizlerinin giderek artması
Düşük enerji hissi
Yorgun uyanma
Vücutta görülen aşırı tüylenme
Pigment artışından kaynaklı cildin koyulaşması
Hızlı yemek yeme
Sık acıkma
Algıda güçlük çekme
Soğuk ter dökme
Bir anda gelen üşüme hissi
Vücudun direncinin düşmesi
Sağlıklı bir insanın sahip olması gereken insülin direnci oranı 100 mg/dl olarak kendini gösterir. İnsülin direnci hesaplaması yapmak için, alanında uzman kişiler tarafından yapılması gereken bazı laboratuvar testleri bulunur. Kişinin konuyla ilgili bireysel olarak evde de takip edebileceği bazı göstergeler bulunur. Bunlar şu şekildedir:
Bel çevresini ölçmek (Erkeklerde 102, Kadınlarda 88 cm üzerinde ise risk artar)
Kan şekeri düzeyinin takip edilmesi (Yüksek kan şekeri insülin direncinin habercisi olabilir)
Açlık insülin seviyesinin ölçülmesi
HOMA-IR hesaplaması yapmak
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şeker hastalarına beslenme önerileri