İştahınızın “kurbanı” olmayın

null


  • Oluşturulma Tarihi : 09.09.2016 07:52
  • Güncelleme Tarihi : 09.09.2016 07:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İştahınızın “kurbanı” olmayın

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber özellikle yüksek tansiyon, kalp damar, mide-bağırsak ve şeker hastalarının beslenmelerine daha çok dikkat etmesi konusunda uyaran Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bayram için beslenme önerilerini paylaştı

Tüm aileyi bir araya getiren, dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan o güzel bayramlar dikkatsiz beslenme nedeniyle birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. Kurban Bayramı’nda iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, alınacak ufak tedbirlerle yaşanabilecek sindirim güçlükleri, yüksek tansiyon problemleri ve kalp çarpıntılarının önüne geçilebileceğini söylüyor.

TAZE KESİLEN ETLERİ DİNLENDİRMEK GEREKİYOR

Etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olması sebebiyle, bu kişilerin etin daha az yağlı veya yağsız kısımlarını (yağsız dana bonfile, kontrafile veya biftek gibi) tercih etmeleri gerekiyor. Sakatat ve organ etlerinden uzak durulması gerektiğini belirten Dyt. Çağatay Demir, “Taze kesilmiş etler ile yapılan yemeklerde bulunan etler daha sert ve daha zor pişeceği gibi, sindirimi de bir o kadar zor olacaktır. Bu sebepten dolayı etlerin birkaç gün buzdolabında dinlendirilip tüketilmesinde yarar vardır. Pişirirken ise yoğunlukla görülen kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırında veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca tencerede pişirirken içine katılacak sebzeler ile yemeğin hem lif oranı hem de vitamin-mineral içeriği artacaktır. Böylece daha az miktarda et tüketilerek doygunluk sağlanacak ve sindirim kolaylaşacaktır” dedi.

ISRARLARI KİBARCA REDDEDİN

Beslenmemize ne kadar dikkat etmeye çalışsak da aile büyüklerinin yedirme ısrarları zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Bu ısrarları kibarca geri çevirmemiz gerektiğini söyleyen Dyt. Demir, bir öğünde tüketeceğimiz et miktarında 100 gramı geçmemeye gayret etmemizi öneriyor.

YEMEK SONRASI SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN

Yemeklerden sonra sunulan şerbetli hamur tatlıları ise tehlike katsayısını daha da artırıyor. Hazmı zor olan etin üzerine yoğun şekerli olan bu tatlılar mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Bunların yerine hazmı daha kolay olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek gerekiyor. Porsiyona da dikkat etmemiz gerektiğini belirten Dyt. Demir, gün içinde 1 porsiyondan daha fazla tatlı tüketmememizi öneriyor.

HAZMI KOLAYLAŞTIRAN İÇECEKLER TÜKETİN

Yemeklerin yanında tüketeceğimiz şekerli içeceklerden uzak durup hazmı daha kolay olan ayran, cacık veya su tercih etmemiz gerekiyor. Çay ve kahve tüketiminin de abartılmaması gerektiğini vurgulayan Dyt. Çağatay Demir, fazla miktarda tüketilen bu içeceklerin hem daha çok mide problemlerine hem de gece uyku düzensizliğine sebep olacağını söylüyor. Sağlığımız için hazmı kolaylaştıracak bitki çayları (ıhlamur, yasemin, rezene gibi) tercih edilmesi gerekiyor. Sıvı tüketiminin çok önemli olduğunu belirten Dyt. Çağatay Demir, “Gün içinde 8-12 bardak su tüketmeye de özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Haber Merkezi