Kırmızı et kalp krizi riskini artıyor

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Orhan Rodoplu, “Kırmızı ette bulunan demir molekülünün kalp krizi riskini yüzde 57 artırdığı gözlemlendi” diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 31.12.2019 10:19
  • Güncelleme Tarihi : 31.12.2019 10:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kırmızı et kalp krizi riskini artıyor haberinin görseli

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Orhan Rodoplu, kırmızı ette bulunan demir molekülünün kalp krizi riskini yüzde 57 artırdığını söyledi. Beslenme genetik mirastan daha önemli olduğunu anlatarak, “292 bin kişinin 10 yıl süre ile takip edildiği bir çalışma kırmızı ette bulunan demir molekülünün kalp krizi riskini yüzde 57 artırdığını gösterdi” dedi. Op.Dr. Rodoplu, kalp damar tıkanıklığında sigara, tansiyon yüksekliği gibi risk faktörleri bile beslenmeden sonra geldiğini belirterek, “Beslenmeye bu kadar önem verilmesinin nedeni insülin direnci, şeker hastalığı, kolesterol, tansiyon yüksekliği gibi diğer pek çok risk faktörünün asıl nedeni olmasıdır Az yağlı bitkisel beslenme uygulayarak kalp krizi riskinizi sıfırlayabileceğini belirterek, “Başta kırmızı et olmak üzere hayvansal proteinler ise kolesterolü, şeker ve kan demir seviyesini yükselterek kalp krizi riskini artırır. 292 bin kişinin 10 yıl süre ile takip edildiği bir çalışma kırmızı ette bulunan demir molekülünün kalp krizi riskini yüzde 57 artırdığını gösterdi. Aslında demir yalnız kırmızı ette değil, bitkilerde de vardır. Ancak bitkisel demir, kalp krizini artırmaz. Kırmızı etten emilen demir, kolesterolün oksidasyonuyla damar çeperinde plakların oluşumuna katkıda bulunur. Sigara içmeyen fiziksel olarak aktif bir yaşam süren ve az yağlı bitkisel beslenen bir insanda şeker hastalığı da, damar tıkanıklığı da ortaya çıkmaz” dedi. Op.Dr. Rodoplu, beslenmenin genetik mirastan daha önemli olduğunu ifade ederek, “Anne, baba ya da kardeşlerde kalp krizi olması, o kişinin mutlaka kalp hastası olacağı anlamına gelmez, genetik yapıdan daha önemli olan kişinin nasıl beslendiğidir” dedi. İHA